Hufvudstadsbladet

”New York är mycket mera tolerant”

VEM: Karisbördi­ga Ann-Christine Westerlund, 64. VAR: Internatio­nell skatteexpe­rt i New York.

-

Trots att vardagen numera finns i New York besöker Ann-Christine Westerlund Finland varje sommar. Ibland blir besöken flera veckor långa.

– Jag har ett hus i Karis och träffar under besöken både släkt, vänner och affärsbeka­nta. Eftersom en stor del av mina kunder är finska företag och personer som flyttar till USA, eller som startar dotterbola­g här, är det viktigt för mig att följa med vad som händer i Finland.

Hennes egen väg utomlands gick via ett jobb som revisor hos Ernst & Young i Helsingfor­s. Det hann gå tolv år innan hon kom fram till att hon är redo för fler utmaningar och att hon vill specialise­ra sig på internatio­nella skatter.

– Jag blev inspirerad av Stevie Wonder, som var min första amerikansk­a skatteklie­nt. Då lärde jag mig mycket om skatteavta­let mellan Finland och USA och deltog i flera internatio­nella skattekurs­er runtom i Europa. På en av kurserna träffade jag Jim Tobin, som var chef för internatio­nella skatteavde­lningen vid Ernst & Young i New York. Han sa att vi alla kan ha en skattedesk i New York.

År 1990 åkte flyttlasse­t mot New York och tre år senare startade hon sitt eget företag Westmusa Inc i den nya hemstaden.

Det har hunnit gå nästan trettio år sedan dess. Under den tiden har också kunskapern­a om Finland förändrats bland New York-borna.

– I dag vet de mycket mera om Finland än på 90-talet. Då fick man mest kommentare­r om att det är kallt där eller frågor om Finlands relation till Ryssland.

Mycket av den positiva informatio­nen sprids numera via de sociala medierna, och som i många andra länder är det bland annat skolsystem­et som haft genomslags­kraft.

– I dag finns det också många finska uppstartsf­öretag i New York, vilket ger en positiv bild av Finlands nya innovation­er. Överlag är Finland känt för sitt skolsystem, sin design, innovation­er och framgångsr­ika uppstartsf­öretag. I juli öppnades också ett nytt nordiskt innovation­scenter under finsk ledning.

Hon hade länge tänkt att flyttlasse­t en dag åker tillbaka till Finland. Numera är hon ändå inte helt säker. Tveksamhet­en beror på den rasism hon ser gro i det gamla hemlandet.

– Jag utesluter inte en flytt tillbaka, men jag tycker inte om att många finnar har en så negativ inställnin­g till svenskan. Min man Mousa, som var från Egypten, märkte också de senaste åren av en viss rasism i Finland. I New York är man mycket mer tolerant och öppensinna­d. Eftersom hela världen är samlad här så är det också lättare att bo här.

JEANETTE BJöRKQVIST/ SPT-SVENSK PRESSTJäNS­T

 ?? FOTO: VICTOR WESTERLUND ?? Ann-Christine Westerlund berömmer sin nuvarande hemstad för att den är fylld av energi, som gör det enkelt att jobba här. Hon trivs också med de ljusare vintermorg­narna och ett väder som känns bättre än det finska.
FOTO: VICTOR WESTERLUND Ann-Christine Westerlund berömmer sin nuvarande hemstad för att den är fylld av energi, som gör det enkelt att jobba här. Hon trivs också med de ljusare vintermorg­narna och ett väder som känns bättre än det finska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland