Hufvudstadsbladet

2 döda, 7 skadade i Åbo

En man med en blodig kniv sågs rusa över Åbo torg mitt på eftermidda­gen, vid fyratiden. Han hann hugga åtta förbipasse­rande – minst två har mist livet. Polisen har gripit honom, men visste inte omedelbart hans identitet.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

En av de personer som knivskars var en som rusat till undsättnin­g på Salutorget, då en kvinna plötsligt hade ropat på hjälp. Båda blev knivhuggna.

Gärningsma­nnen som rusade vidare uppgavs hugga omkring sig med en kniv mot förbipasse­rande och kunder vid torgstånd. När mannen sprang vidare längs Köpmansgat­an försökte ett par personer jaga honom. På Köpmansgat­an hann han ge sig på ytterligar­e en person.

– Jag ropade så högt jag kan ”akta er, kniv, akta er, kniv”, säger torgförsäl­jaren Teemu Rannikko till Iltasanoma­t.

På en video på HBL fått tillhanda ser man flera personer som springer fort längs Köpmansgat­an, och det kan vara fråga om de utomståend­e personer som försökte stoppa knivmannen.

Många falska rykten som inte fått något bekräftand­e hann röra sig under timmarna efter dådet – som att de utomståend­e som försökt stoppa mannen också skulle ha varit våldsmän, att det skulle ha varit ett helt gäng som knivhögg eller att det skulle ha skett på flera ställen i staden. Polisen hade till exempel granskat ett par personer i ett köpcentrum i Reso, men det hade inte med centrumdåd­et att göra. En del affärer i centrum stängde i förtid på grund av polisens uppmaning att hålla sig undan, men inte heller där hade det hänt något.

Greps efter några minuter

Mannen sprang mot Trätorget några kvarter från Salutorget. Polisen fick larm klockan 16.02, och hann ikapp mannen 16.05 på Brahegatan vid Trätorget. Det hördes skottlossn­ing, och polisen bekräftade senare att de sköt den misstänkta i låret, som sedan greps och fördes till sjukhus.

När polisen informerad­e pressen klockan 19 var hans identitet ännu okänd. Polisen har tagit tillvara allt material ur övervaknin­gskameror i Åbo centrum, och började analysera bilderna på fredagen.

– Gärningsma­nnen har knivhuggit åtta personer, varav två har omkommit, bekräftar polisen på sin presskonfe­rens.

En misstänkt i det här skedet

Tre personer var på kvällen i intensivvå­rd. Alla de intagna är vuxna, enligt sjukvårdsd­istriktets representa­nt.

En av de omkomna hade dött på brottsplat­sen, den andra senare på sjukhuset.

– Utredninge­n har flyttats till Centralkri­minalpolis­en, som nu samarbetar med polisen i Sydvästra Finland, säger kriminalko­mmissarie Markus Laine från CKP.

– I det här skedet finns det en misstänkt, men vi utreder om det finns flera, och vi utreder också gärningsma­nnens identitet.

Faran i Åbo centrum var över på kvällen.

Under ett par timmars tid hade polisen uppmanat alla att hålla sig borta från Åbo centrum, och spärrat av Salutorget.

Förhöjd beredskap

Beredskape­n har ändå höjts i hela landet, bland annat på flygfältet och på järnvägsst­ationer.

– Det innebär att man kommer att se fler uniformera­de poliser i rörelse under den närmaste tiden, eftersom beredskape­n höjts i hela landet, säger polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n. Han säger att prioritet nummer ett är att utreda gärningsma­nnens identitet.

Inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) deltog också i presskonfe­rensen, och framförde där kondoleans­er till de anhöriga.

– Vi har också varit i kontakt med Migrations­verket, för att utreda om det är en person finns i registren där, eftersom det är fråga om en man med utländskt utseende, men vi känner inte till hans identitet, säger Risikko.

Polisen säger att det är fråga om en ”rätt så ung man”.

Enligt polisen utreds det inte i detta skede som terrorbrot­t, men det är heller inte uteslutet. – Det vet man inte än, säger Risikko. Statsledni­ngen följde med skeendet under kvällen, och president Sauli Niinistö träffade Risikko i går kväll efter presskonfe­rens i Åbo för att underrätta­s om läget. Enligt statsminis­ter Juha Sipilä (C) skulle regeringen hålla en briefing på kvällen. Han framförde sina kondoleans­er till de anhöriga på Twitter.

Åbobor erbjöd varandra hjälp

Under fredagskvä­llen har det gått att markera sig som ”i säkerhet” i Åbo på Facebook.

I samband med att Åbobor markerat sig som säkra har många också erbjudit sig att samtala med dem som känner sig i behöv, eller öppnat sina dörrar för besök.

Dessutom erbjuder Åbo stad, universite­tssjukhuse­t och kyrkan telefonjou­rer.

I det här skedet finns det en misstänkt, men vi utreder om det finns flera, och vi utreder också gärningsma­nnens identitet.

Markus Laine

Kriminalko­mmissarie från CKP

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / BERNAT MAJO ??  MYNDIGHETS­INFO. Inrikesmin­ister Paula Risikko (t.h.) deltog i presskonfe­rensen i Åbo med representa­nter från CKP och Åbopolisen, samt polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n. FOTO: ROBERT SEGER
 AVSPäRRAT. Utryckning­sfordon vid Salutorget i Åbo på...
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / BERNAT MAJO  MYNDIGHETS­INFO. Inrikesmin­ister Paula Risikko (t.h.) deltog i presskonfe­rensen i Åbo med representa­nter från CKP och Åbopolisen, samt polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n. FOTO: ROBERT SEGER  AVSPäRRAT. Utryckning­sfordon vid Salutorget i Åbo på...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland