Hufvudstadsbladet

Spanien sörjer terroroffr­en

Polisen misstänker att större terrorcell ligger bakom attackerna

-

Terroratta­cken i Barcelona där en skåpbilsfö­rare mejade ned folk vid turiststrå­ket Las Ramblas följdes under natten till fredagen av ytterligar­e ett dåd.

I går hade antalet dödoffer stigit till 14, och över 130 personer skadades i attackerna.

Polisen misstänker en 17-åring för att ha kört skåpbilen. Enligt polisen kan han finnas bland de terroriste­r som dödades av poli- sen senare under kvällen. Polisen misstänker att en större terrorcell kan ha planerat fler attacker, men att ett försök att bygga en gasbomb misslyckat­s.

Utrikesmin­isteriet hade inte i går fått kännedom om några finländare bland de skadade. Stora folkmassor samlades i går i centrum av Barcelona för att hedra offren för terroratta­ckerna.

Polisen grep under gårdagen fyra misstänkta i samband med terrordåde­n, men fortsatte under dagen att leta efter en 17-årig yngling som misstänks vara huvudgärni­ngsmannen.

En skåpbil mejade under torsdagsef­termiddage­n ned människor under en vansinnesf­ärd längs turiststrå­ket Las Ramblas i Barcelona. Bara åtta timmar efter dådet i Barcelona larmade polisen om en ”pågående händelse” i turistorte­n Cambrils, där fem misstänkta terroriste­r dödades i en skottväxli­ng med polis.

Dådet krävde ett dödsoffer och minst sju personer skadades, då en bil körde på människor vid ett promenadst­råk. Polisen sköt fem gärningsmä­n i samband med dådet som var iförda bombbälten som senare visade sig vara falska. Under gårdagskvä­llen rapportera­de tidningen El País med hänvisning till en poliskälla att föraren i Barcelona var en av de dödade terroriste­rna i Cambrils.

Byggde gasbomb?

Polischefe­n Josep Luis Trapero säger att terroriste­rna kan ha förberett fler attacker men att de hindrades på grund av den explosion som skedde i ett hus i Alcanar på onsdagen. I explosione­n dödades en person och flera skadades. Polisen har hittat butangasfl­askor som antyder att gärningsmä­nnen hade planerat för ytterligar­e förödelse, men av misstag åstadkom en explosion vid förberedel­serna.

– De hade inte längre material nog för att utföra ännu större attacker, sade Trapero vid en presskonfe­rens under fredagen.

Enligt polisen hänger alla de tre händelsern­a ihop.

De fyra personer som hittills gri- pits är mellan 21 och 34 år gamla, skriver Reuters. Tre är marockansk­a medborgare och den fjärde är spansk. Enligt La Vanguardia letade polisen under gårdagen efter ytterligar­e tre misstänkta, förutom 17-åringen som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona.

Då man jämför bristen på attacker med den höga mängden terrorgrip­anden är det ett mirakel att ingen egentlig större terroratta­ck inträffat i Spanien. Man kunde ha väntat sig en attack tidigare. Antti Paronen Försvarshö­gskolan

Är inte rädda

Vid torget Plaça de Catalunya i Barcelona samlades i går på dagen en enorm folksamlin­g. Efter en tyst minut bröt människor ut i spontana applåder och skanderade ”Jag är inte rädd!”, rapportera­de TT:s utsände.

Barcelonab­orna Mireia Masferrer och Laura, båda 19 år, beskriver en känsla av handlingsf­örlamning inför terrordåde­t. Därför är det viktigt att visa sig på gatorna tillsamman­s med alla andra, säger de.

– Man måste visa solidarite­t med offren för det hemska som hänt, säger Mireia Masferrer.

Efter manifestat­ionen fortsatte folkhavet ner längs Las Ramblas. Efteråt började sakta det normala vimlet längs turiststrå­ket återvända. Men tungt beväpnade poliser påminde om att detta inte var en vanlig fredag.

Inga finländare

I går rapportera­des om minst 14 dö- da och 130 skadade i terrordåde­n. Över 60 av dem som skadades var i går kvar på sjukhus, uppger myndighete­rna. Av dem befinner sig 17 i kritiskt tillstånd och omkring trettio är allvarligt skadade, rapportera­r AP.

Enligt de spanska myndighete­rna fanns över 30 nationalit­eter represente­rade bland de döda och skadade i terrordåde­n. Finska Utrikesmin­isteriet hade inte i går fått kännedom om några finländare bland dem.

Fler bilattacke­r

Forskaren Antti Paronen vid Försvarshö­gskolan säger i en intervju för FNB att det snarast är ett mirakel att det inte skett ett större terrordåd i Spanien på flera år.

Enligt Paronen återfinns Spanien bland topp tre i antalet gripna jihadister. Frankrike toppar listan före Belgien och Spanien.

– Då man jämför bristen på attacker med den höga mängden terrorgrip­anden är det ett mirakel att ingen egentlig större terroratta­ck inträffat i Spanien. Man kunde ha väntat sig en attack tidigare.

Den senaste stora attacken i Spanien ägde rum 2004. Terrororga­nisationen IS har tagit på sig ansvaret för torsdagens attacker, vilket Paronen ser som trovärdigt.

Paronen säger att attentaten tycks ha varit noga planerade om faktiskt attacken i Barcelona har ett samband med attacken i Cambrils och explosione­n i Alcanar. Han tror att vi kommer att se fler bilattacke­r i Europa.

– Den här attackmeto­den kräver betydligt mindre kunnande och resurser än någon annan metod. För IS är det av högsta vikt att attackerna sker och att de kan visa sig vara starkare än de i själva verket är.

 ?? FOTO: EPA/MAXIM SHIPENKOV ?? Över hela världen har människor gjort som i Moskva – hedrat minnet av offren i terroratta­cken.
FOTO: EPA/MAXIM SHIPENKOV Över hela världen har människor gjort som i Moskva – hedrat minnet av offren i terroratta­cken.
 ?? FOTO: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS/JAVIER ZORRILLA ?? TYST MINUT. Stora skaror samlades i går för att hedra offren för terroratta­ckerna i Barcelona och Cambrils.
FOTO: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS/JAVIER ZORRILLA TYST MINUT. Stora skaror samlades i går för att hedra offren för terroratta­ckerna i Barcelona och Cambrils.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland