Hufvudstadsbladet

Cate Blanchetts tretton ansikten

- ANNIKA HäLLSTEN

Filminstal­lationen Manifesto med lyskraftig­a Cate Blanchett i huvudrolle­n intar nu Konsthalle­n.

Manifesto består av tretton monologer som bildar ett kollage. Julian Rosefeldts verk bygger på historiska texter som kombinerar röster från tidigare med läget i dag. Resultatet är en samling konstnärsr­öster där bland annat futurister, dadaister, Kazimir Malevitj och Jim Jarmusch har ordet.

Cate Blanchetts uppgift blir att tolka tretton olika personer – bland dem en lärare, ett nyhetsanka­re och en hemlös man. En del av texterna är berömda, andra är mindre kända.

Gemensamt för texterna, oftast skrivna i ungdomligt uppror, är en önskan att förändra världen. Dessutom förmedlar de olika generation­ers röster. Manifestos uppgift blir att tolka texterna. Är de universell­a? Har de klarat tidens gång? Hur har dynamiken mellan politik, konst och liv förändrats?

Cate Blanchett har i intervjuer angående Manifesto påpekat hur sällsynt det är att som biobesökar­e få sitta i salongen och associera fritt.

– Oftast dirigeras man från en berättelse till en annan och vidare mot slutet. Den upplevelse­n erbjuder inte Manifesto, säger Blanchett som intervjuad­es när Manifesto visades i Melbourne.

Förutom i Australien har Manifesto visats i New York, Paris och Berlin.

Julian Rosefeldt, som arbetar i Berlin, har hyllats för sin visuella begåvning. Han inspireras av film, konst och populärkul­tur och är känd för att dirigera sin publik mot det surrealist­iska.

 ?? FOTO: JULIAN ROSENFELDT ??
FOTO: JULIAN ROSENFELDT
 ?? FOTO: JULIAN ROSEFELDT ?? HEMLöS.
Cate Blanchett som utslagen.
FOTO: JULIAN ROSEFELDT HEMLöS. Cate Blanchett som utslagen.
 ??  ?? NYHETSANKA­RE. Cate Blanchett analyserar och förklarar.
NYHETSANKA­RE. Cate Blanchett analyserar och förklarar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland