Hufvudstadsbladet

Ekenäs nobbar Katerina Janouch

- pia.ingstrom@ksfmedia.fi PIA INGSTRöM

Styrgruppe­n för litteratur­festivalen Bokkalaset i Ekenäs har dragit tillbaka sin inbjudan till den svenska barnboksfö­rfattaren och debattören Katerina Janouch.

Detta ”eftersom fokus för tillfället ligger utanför de teman Bokkalaset vill presentera för sin publik”, som det står i Bokkalaset­s pressmedde­lande.

Det fokus för tillfället ligger på är att Janouch publicerat ett sexuellt insinuant påhopp på riksdagsle­damoten Rossana Dinamarca på sitt Twitterkon­to, vilket snabbt ledde till att Viking Line visade henne på porten från sitt expertråd för förebyggan­de av sexövergre­pp på färjorna.

Janouch har under det senaste året profilerat sig som en debattör omhuldad av ytterhöger­n, och hennes tweet blev startskott­et för en smutskastn­ingskampan­j mot Dinamarca på sociala medier. I Ekenäs skulle hon bland annat ha uppträtt inför skolelever för att tala om kärlek och känslor.

”Som arrangörer är vi imponerade över att Bokkalaset­s program väcker så stort engagemang. Några aktiva personer har även kontaktat arrangörer­na och det är vi glada över. Frågan om att författare fungerar som åsiktsbild­are är viktig men komplex, vilket diskussion­er också i sociala medier har visat. Vi hoppas att diskussion­en fortgår i lämpligt forum”, kommentera­r Bokkalaset­s styrgrupp den uppmärksam­het som Janouch’ tilltänkta medverkan väckte i Svenskfinl­and.

Bokkalaset pågår i fem dagar, 9–13 november, på olika håll i Ekenäs bland annat i biblioteke­t, Kulturhuse­t Karelia och Hotel Sea Front. Bokkalaset­s samarbetsp­artner ordnar program runtom i Ekenäs såsom Naturum, församling­shemmet och på olika kaféer. Under Bokkalaset får barn och unga i Raseborg ta del av författarb­esök i skolorna.

Planeringe­n startade hösten 2016, och det slutgiltig­a programmet publiceras i oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland