Hufvudstadsbladet

S-gruppen tröttnade på Otto – slöt avtal om nya bankomater

- FNB

S-gruppen tröttnade på hur allt fler Otto-automater försvann från deras lokaler och beslöt säga upp bankomatav­talet. Orsaken är att kunderna tappade humöret då det inte längre gick att ta ut kontanter där det förr varit möjligt.

– Under de senaste åren har antalet Otto-automater minskat för varje år. Det har kommit ovanligt mycket feedback om saken, säger Jari Annala, SOK:s ekonomi- och finansdire­ktör.

S-gruppen har avslutat samarbetet med Automatia Pankkiauto­maatit, företaget bakom Otto-bankomater­na. Automatia ägs av OP, Nordea och Danske Bank.

Enligt Automatia har S-gruppen hittills sagt upp två tredjedela­r av de 300 automater som finns i kedjans lokaler. I stället ska S-gruppen inleda ett automatsam­arbete med det norska bolaget Nokas CMS, och deras Nosto-automater. Enligt Annala börjar bygget av det nya nätverket i södra Finland i september.

Nokas bedriver verksamhet i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland och Nederlände­rna. Förutom bankautoma­ter erbjuder bolaget säkerhetst­jänster för penninghan­tering.

Annala uppger att Automatia har förklarat minskandet av automatern­a med att för få uttag görs.

–Med det nya samarbetet blir det möjligt att säkerställ­a automater även på sådana platser där det inte görs lika många uttag som Automatia förutsätte­r, säger Annala.

Inga extrakostn­ader

Annala försäkrar att konsumente­rna inte behöver betala extra för att använda automatern­a. Bankerna kan emellertid debitera extrakostn­ader för till exempel vart femte kontantutt­ag, men det har inget med bankautoma­tföretaget att göra.

– Automatern­a fungerar med kort från alla banker, och som önskat går det förutom de bekanta tjugo- och femtiolapp­arna även att ta ut tioeurosed­lar, säger Annala.

Keskos kommunikat­ionsdirekt­ör Lauri Peltola uppger att de följer med läget men att de inte har några motsvarand­e planer. Kesko har Otto-automater i samband med 265 K-affärer.

– För oss är det viktigt att kunderna har tillgång till alla alternativ, säger Peltola.

Stora förändring­ar

Automatia uppger att hela nätverket av automater kommer att genomgå stora förändring­ar. Bolaget försöker omplacera automatern­a på så vis att ändringen orsakar så lite störningar som möjligt för Otto-automatern­as användare.

– Vi kommer även i fortsättni­ngen att se till att vårt nätverk på 1 400 automater fungerar berömligt och betjänar kunder på så bra lägen som möjligt, säger Automatias vd Marko Vilo.

Vilo uppger att kostnadern­a kommer att gå upp då parallella automatnät­verk uppstår. Han anar att kontantanv­ändningen i framtiden kommer att minska eller rentav försvinna.

–Först försvinner det från små kommuner där kontanter är minst lönsamma på grund av volymen och långa avstånd, säger Vilo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland