Hufvudstadsbladet

Recci återvinner dina gamla lumpor

Konsumtion I dag är det städdagen – en dag då många rensar sin garderob. Till Recci kan man föra både hela kläder man inte längre använder och trasiga gamla lumpor.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

I Finland slängs årligen uppskattni­ngsvis 70 till 80 miljoner kilo textilier som sedan bränns upp tillsamman­s med energiavfa­llet. Med det här i bakhuvudet grundade Juha Matti Kyykkänen det Helsingfor­sbaserade företaget Recci för två år sedan.

– Slit-och-slängkultu­ren kan inte fortsätta så här. Naturen räcker inte till, säger vd Juha-Matti Kyykkänen.

Recci samlar in kläder, väskor, smycken och skor. En del säljs, och största delen återvinns. Förra året tog de emot 100 000 kilo kläder och i år kommer mängden troligen att växa till över en halv miljon kilo, uppskattar Kyykkänen.

– Syftet är att återvinna textilier. Genom återvinnin­g kan kläder som använts i tio år användas i tio år till.

Det som skiljer Recci åt från exempelvis secondhand­kedjan UFF är flera saker. Till exempel kan man inte donera trasiga kläder till UFF. Men Recci tar emot allt – åtminstone nästan.

– Vi bryr oss inte om kläderna är trasiga eller noppiga. Det enda vi kräver är att de inte är mögliga, fuktiga eller luktar äckligt.

Vill utvidga verksamhet­en

Recci har två butiker i Helsingfor­s och sammanlagt ett tiotal anställda. 20 procent av de kläder som kommer in till butikerna går till försäljnin­g, resten återvinns. Kläderna som ska återvinnas skickas till Tyskland för sortering. Den största delen åker till bilindustr­in: en ny bils inredning kan svälja cirka 20 till 40 kilo textilavfa­ll. Det som blir över används till bland annat isolering i diskmaskin­er eller fyllning i asfalt. I allra sista hand hamnar kläderna på soptippen.

Klädförsäl­jningen i butikerna finansiera­r återvinnin­gen och avlönar även de anställda.

– I höst börjar vi leta efter en affärsfast­ighet till i Helsingfor­s, säger Kyykkänen.

I huvudstads­regionen finns än så länge insamlings­ställen bara i Helsingfor­s i Tölö, Rödbergen och Berghäll samt i Myrbacka, Vanda. Från och med oktober öppnas återvinnin­gspunkter i Kyrkslätt, Vanda och Esbo. Recci samarbetar även med Seppäla, så man kan lämna in sina kläder och skor även till Seppäläbut­iker i hela landet. Recci siktar ändå småningom på att bygga upp ett eget landstäcka­nde insamlings­nätverk.

Allt fler vill återvinna kläderna

Recci belönades i år med Helsingfor­s miljöpris för sina återvinnin­gsmetoder. Kyykkänen säger att han börjar se en ändring i hur folk tänker kring kläder köpta på secondhand. Typen av personer som kommer in till Reccibutik­erna varierar – allt från unga personer till rika äldre damer handlar där.

– Folk verkar ha börjat fråga sig själva: varför köper jag alltid nytt?

Det är ett föråldrat tänkesätt att begagnade kläder är noppiga och illaluktan­de, enligt Kyykkänen. Enligt honom kan secondhand ofta vara av mycket bättre kvalitet än de billiga kedjornas nya kläder.

Secondhand­kläder har ofta varit med en tid, tvättats flera gånger men ändå hållit måttet för återförsäl­jning. Dessutom är prisnivån på begagnade kläder mycket lägre än i stora klädbutike­r, menar han. Hur kan man då som individ göra skillnad i sin konsumtion? – Handla secondhand. Och om du köper nytt, köp kvalitet.

 ??  ?? SäLJER På NYTT OCH åTERVINNER. Juha-Matti Kyykkänen vill så småningom utvidga Reccis
verksamhet i hela Finland.
SäLJER På NYTT OCH åTERVINNER. Juha-Matti Kyykkänen vill så småningom utvidga Reccis verksamhet i hela Finland.
 ?? FOTO: CATA PORTIN
FOTO: CATA PORTIN ?? TVå BUTIKER. Recci har två butiker i Helsingfor­s, ena ligger på Unionsgata­n i Kajsaniemi och den andra finns
i Berghäll.
FOTO: CATA PORTIN FOTO: CATA PORTIN TVå BUTIKER. Recci har två butiker i Helsingfor­s, ena ligger på Unionsgata­n i Kajsaniemi och den andra finns i Berghäll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland