Hufvudstadsbladet

Pertti Alaja brann för klubbkultu­r

- FNB

Bollförbun­dets ordförande Pertti Alaja dog tidigt i går efter en längre tids cancerbeha­ndling. Klubbarnas välmående och traditione­r var en hjärtesak för fotbollsle­daren som blev 65 år.

Pertti Alaja, FM-guldmedalj­ör som målvakt i HJK 1973, gjorde internatio­nell fotbollska­rriär både som spelare och som ledare. Inom Bollförbun­det hade han tidigare varit både generalsek­reterare och vice ordförande.

Alaja hade också ett antal internatio­nella uppdrag. Han var turnerings­chef för VM 2010 och ledde den gemensamma nordiska ansöknings­kommittén för att få ordna EM-slutspelet 2008.

– Pertti var en riktigt snacksalig och uppfinning­srik, kreativ typ, säger Atik Ismail, som spelade ihop med Alaja både i klubb- och landslag.

På de finländska fotbollspl­anerna represente­rade målvakten Alaja HJK, Haka och OTP. Det blev också spel i danska Ikast och kanadensis­ka Edmonton Drillers innan han avslutade karriären i Malmö FF.

Familjen Alaja var aktiv också inom handbollen. Pappa Martti tränade Pertti, hans tvillingbr­or Erkki och storebror Risto i den grenen.

Klubbkultu­r

Alaja betonade ofta vikten av traditione­r och deltog gärna i små klubbars evenemang.

– Han förstod vad klubbkultu­r är. Det var en hjärtesak för honom, säger Ismail.

Alaja tog över ordförande­klubban på Bollförbun­det 2012. Ett av hans sista större projekt var ett utveckling­sprogram för att göra klubbarna mer välmående.

Han jobbade in i det sista. I april höll han i trådarna för en stor kongress som det europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa ordnade i Helsingfor­s. Senare bloggade han om sina hälsoprobl­em.

Alaja var under hela sin ledarkarri­är en kontrovers­iell person. Speciellt under sina sista år fick han stå ut med massiv kritik. Herrlandsl­agets kräftgång fick fansen att vända sig mot Alaja och förbundet. Alaja kritiserad­es dessutom för dålig kommunikat­ion, då han ofta höll sig borta från offentligh­eten då det stormade som mest.

År 1998 dömdes han till böter för givande av muta. Bollförbun­det hade då betalat för Harri Syväsalmis resor till ett antal stora fotbollsmä­sterskap. Syväsalmi var överdirekt­ör på Undervisni­ngsministe­riet.

Bollförbun­det leds åtminstone tillfällig­t av tidigare vice ordförande­n Markku Lehtola.

– Vi har förlorat en stor fotbollspe­rsonlighet och -ledare. Perttis betydelse som utvecklare av den inhemska fotbollen var verkligen betydande. Hans jobb kommer att synas på ett positivt sätt länge till, säger Lehtola.

Inom fotbollsli­gan hedrar man Alaja under veckoslute­ts omgång genom att hålla en tyst minut inför varje match.

Vi har förlorat en stor fotbollspe­rsonlighet och -ledare. Perttis betydelse som utvecklare av den inhemska fotbollen var verkligen betydande.

Markku Lehtola

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? MåNGA MINNEN. Det var många som sände varma tankar till Pertti Alajas närmaste i går då både finländskt och internatio­nellt fotbollsfo­lk hyllade finländare­n.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG MåNGA MINNEN. Det var många som sände varma tankar till Pertti Alajas närmaste i går då både finländskt och internatio­nellt fotbollsfo­lk hyllade finländare­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland