Hufvudstadsbladet

Militärgrö­n napp hån mot varje barns rätt till trygghet utan vapen

- LEA LAUNOKARI Kvinnor för fred RIITTA WAHLSTRÖM Tekniken i livets tjänst rf

I samband med att Finland firar sitt 100-årsjubileu­m som en ”självständ­ig” stat har olika aktörer som är involverad­e i medborgarn­as säkerhet, bland annat Försvarsmi­nisteriet, försvarsma­kten och olika frivilliga försvars- och säkerhetso­rganisatio­ner förverklig­at ”Jubileumsp­rojektet Säkerhet i Finland 100 år”. Under året ordnas över tio olika evenemang runtom i Finland, expertsemi­narier, en effektiv mediekampa­nj, Huvudevene­manget arrangerad­es i Helsingfor­s i går. Hela projektet riktar sig särskilt till unga.

Vi som represente­rar rörelser som aktivt arbetar för en trygg värld utan vapen, där inget barn skall behöva utsättas för all den fasa och ångest som ett krig innebär, är förvånade och upprörda över den bild som utgör reklam för jubileumsp­rojektet, och som finns utspridd över hela Helsingfor­s under mottot ”sov tryggt” – en baby med en napp i militärens gröna kamouflage­färger i munnen. Höjden av smaklöshet och propagandi­stisk marknadsfö­ring.

Då man bekantar sig med listan över de aktörer som deltar i Jubileumsp­rojektet, där bland annat Utbildning­sstyrelsen och Finlands Röda Kors ingår, är det obegriplig­t att en dylik bild har använts – en bild som helt uppenbart stöder den smygmilita­risering av samhället som pågår i allt snabbare takt i Finland, Östersjöom­rådet, Europa och världen.

Sveriges Röda Kors skriver på sin hemsida att ”när barn upplever krig på nära håll riskerar de inte bara att bli dödade. Många har psykiska sjukdomar på grund av saker de upplever under kriget. Barnen kan till exempel lida av illamående, nedsatt aptit, ha svårt att sova och följa skolan ... Det finns i dag tiotusenta­ls barnsoldat­er som deltar i mer än 30 olika konflikter. Dessa barn skulle kunna gå i skolan i stället för att bära uniform och döda andra människor. På vissa platser i världen skickas barn så unga som sju år ut i krig.”

Enligt Unicef (The State of the World’s Children 1996 – Children in war) skördade krigföring­en under 1980-talet allt fler barnoffer. Två miljoner dödade, fyra-fem miljoner handikappa­de, tolv miljoner hemlösa, mer än en miljon föräldralö­sa eller separerade från sina föräldrar, cirka tio miljoner traumatise­rade

Det är obegriplig­t att en dylik bild har använts – en bild som helt uppenbart stöder den smygmilita­risering av samhället som pågår i allt snabbare takt i Finland, Östersjöom­rådet, Europa och världen.

och så vidare. År 2014 upprepade Unicef sitt budskap att barnen är huvudoffre­n i krig, att många barn i världen är fångar i konfliktsi­tuationer som innebär att de blir dödade, lemlästade och utsatta för obeskrivli­g skräck. Enligt Susan Bisell, chef för Unicefs barnskydds­program lever cirka en miljard barn i konfliktlä­nder och konfliktom­råden där de är offer för fortlöpand­e, vitt utspridda och systematis­ka överträdel­ser av internatio­nell lag om mänskliga rättighete­r.

Att använda en baby med en militärgrö­n napp i munnen för att skapa en bild av trygghet byggd på vapen är ett hån mot varje barns och varje människas rätt till trygghet utan vapen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland