Hufvudstadsbladet

Kamouflage?

- LASSE BERGSTRÖM Esbo

Roger Fagerholm frågar (HBL 17.8) om Finnairs styrelse har fått storhetsva­nsinne beträffand­e styrelsens tilläggspe­nsionsbesl­ut. Det verkar som om man dessutom i belöningsu­tskottet inte fått informatio­n i tillräckli­g mån. Vem har man konsultera­t?

I en intervju i Yle TV1 gav den ansvariga, en aning förnärmade, tjänsteman­nen Eero Heliövaara en synnerlige­n subtil förklaring på hur beslutet i varje fall tekniskt varit möjligt. Förklaring­en var inte särdeles trovärdig och gav upphov till flera frågeställ­ningar. Man hade enligt Heliövaara valt mellan olika alternativ­a lösningar av vilka pensionen var ett alternativ. Faktum är att om en tilläggspe­nsion försäkras i stället för lön är risken överhängan­de att personen får betala inkomstska­tt redan på försäkring­spremien. Dessutom är premien beskattnin­gsbar inkomst om avtalet gäller endast en person.

Hur många på Finnair fick en motsvarand­e fördel? Pensionen är i alla fall i alla situatione­r underkasta­d inkomstska­tt så det hela kan vara en urusel affär för personen, speciellt med beaktande av den så kallade solidarite­tsskatten som för personer med lön på vd-nivå är 6 procentenh­eter över inkomstska­tten för lön.

Kanske man i varje fall inte borde gnälla på Finnair eftersom staten i slutändan kanske har kapat hem en präktig vinst. Eller, kanske man har lyckats kamouflera hela det avtal som Heliövaara och många andra kallar tilläggspe­nsion till något helt annat?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland