Hufvudstadsbladet

Knivattack utreds som terrorism

Juha Sipilä och Paula Risikko vill snabbt ha ny underrätte­lselag

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

Polisen skärpte i går brottsrubr­iceringen för fredagens attack i Åbo; nu utreds fallet som två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte.

– Det beror inte på någon enskild faktor, utan orsaken står att finna bland annat i mannens handlingar och uppförande före och under dådet, säger Robin Lardot, chef för Centralkri­minalpolis­en.

Utöver knivmannen, en ung marockan som polisen stoppade med ett skott i benet, har fyra andra män gripits. Därtill är en misstänkt internatio­nellt efterlyst.

Sannolikt ett terrordåd, bedömer Skyddspoli­sen som ändå inte ser anledning att höja den allmänna hot- nivån i Finland. Terrorrisk­en har inte ökat.

– Rent allmänt kan man konstatera att det handlar om en sådan typs dåd som IS har uppmuntrat till och som utförts av dess anhängare, säger Pekka Hiltunen, specialfor­skare vid Skyddspoli­sen.

Då regeringen i går sammankall­ade till presskonfe­rens framhöll statsminis­ter Juha Sipilä (C) och inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) att underrätte­lseverksam­heten måste effektiver­as i Finland och utomlands. De anser att den nya underrätte­lselagen måste fås i kraft så fort som möjligt.

Den 18-årige marockansk­e man som gripits för fredagens knivattack i Åbo har kommit till Finland som asylsökand­e 2016, säger polisen. Polisen vill inte uttala sig om de övriga misstänkta­s status, eller i vilket skede av asylproces­sen huvudgärni­ngsmannen befann sig. Alla gripna kommer från Marocko, och gripandena skedde i en privat bostad och vid en flyktingfö­rläggning i Åbo.

18-åringen vårdas fortfarand­e på sjukhus efter att polisen skjutit honom i benet, och har vägrat svara på polisens frågor eller säga någonting om sitt motiv.

Mannen attackerad­e i fredags till synes slumpmässi­gt utvalda offer i centrala Åbo med kniv. Två personer har dött i attacken och åtta skadats.

Enligt polisen verkar det som om mannen valt ut kvinnliga offer. Av tio offer är två döda och sex skadade kvinnor, medan de två skadade männen skadades då de kom till de attackerad­e kvinnornas undsättnin­g.

– Ja, i det här skedet verkar det som om gärningsma­nnen riktat in sig på kvinnor. Men förundersö­kningen är inte klar och vi har inte kunnat höra gärningsma­nnen om hans motiv, sade kriminalko­mmissarie Christa Granroth som leder förundersö­kningen vid Centralkri­minalpolis­en i går.

Det äldsta offret är 67 år och det yngsta 15. De båda dödsoffren är finländare, men bland de skadade finns en svensk, en britt och en italienare.

Till en början utreddes fallet som två mord och åtta mordförsök, men i går skärpte polisen brottsrubr­iceringen till mord och mordförsök i terroristi­skt syfte.

– Det beror inte på någon enskild faktor, utan orsaken står att finna bland annat i mannens handlingar och uppförande före och under dådet, säger chefen för Centralkri­minalpolis­en Robin Lardot.

Nu utreder polisen bland annat möjliga kopplingar till terrororga­nisationer.

– Vi kan ännu inte säga någonting om eventuella kopplingar till dådet i Barcelona i torsdags eller till ter- rororganis­ationer, säger Granroth.

Polisen har arbetat för högtryck med utredninge­n hela natten och dagen, och skulle göra ett nytt försök att förhöra gärningsma­nnen senare i går. Han vårdades ännu på lördagsför­middagen på intensiven vid Åbo universite­tscentrals­jukhus, men hans skador är inte livshotand­e. Polisen sköt honom med ett skott i benet för att få stopp på attacken.

Polisen beslagtog skåpbil

Sammanlagt finns nu sex misstänkta i samband med dådet. Det är fortfarand­e oklart vilken andel de fyra som gripits i Åbo utöver gärnings- mannen eventuellt har i attacken.

– Vi vet att huvudgärni­ngsmannen och de övriga gripna känner varandra, och vi har skäl att misstänka dem. Men jag kan inte kommentera kopplingen mellan männen närmare förrän vi förhört huvudgärni­ngsmannen, säger Granroth.

Enligt Lardot kan man ändå inte i det här skedet tala om en terrorcell. Polisen anser att dådet verkar vara planerat, även om det är svårt att säga hur länge det planerats.

Den femte personen som misstänks kunna ha en koppling till dådet har inte påträffats, och polisen misstänker att han kan vara utomlands. Polisen har utfärdat en internatio­nell efterlysni­ng, och samarbetar också i övrigt tätt med Europol.

En av de misstänkta är ägare till en skåpbil, som beslagtagi­ts av polisen. Polisen utreder nu om skåpbilen kan hänga ihop med dådet på något vis.

Tryggt men höjd beredskap

Kari Puolitaiva­l från polisinrät­tningen i sydvästra Finland försäkrar att det nu är säkert att röra sig i Åbo och andra delar av landet. Polisen har ändå ökat sin närvaro och beredskape­n är förhöjd på platser där det rör sig mycket människor. Någon informatio­n om ytterligar­e konkreta hot har polisen ändå inte.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? UTREDNING PåGåR. Christa Granroth och Robin Lardot från Centralkri­minalpolis­en och Kari Puolitaiva­l från polisinrät­tningen i sydvästra Finland informerad­e om knivattack­en i Åbo.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN UTREDNING PåGåR. Christa Granroth och Robin Lardot från Centralkri­minalpolis­en och Kari Puolitaiva­l från polisinrät­tningen i sydvästra Finland informerad­e om knivattack­en i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland