Hufvudstadsbladet

Skypo: Hotnivån oförändrad

Det är sannolikt att knivattack­en i Åbo var ett terrordåd, anser Skyddspoli­sen, men ser ingen anledning att höja den allmänna hotnivån i Finland.

- JENNY BäCK

Hotnivån har höjts redan tidigare och ligger nu på steg två på en fyragradig skala. Det betyder att man anser att det finns en förhöjd hotnivå. Nästa nivå skulle beteckna en hög hotnivå.

Skyddspoli­sen anser ändå att det är troligt att knivattack­en i Åbo faktiskt är ett terrordåd. Men Skypo säger ingenting om eventuella kopplingar till terrororga­nisationer som IS.

– Vi kan inte kommentera just den här personens motiv, eller om dådet har koppling till någon organisati­on. Men rent allmänt kan man konstatera att det handlar om en sådan typs dåd som IS har uppmuntrat till och som utförts av dess anhängare, säger specialfor­skaren Pekka Hiltunen vid Skyddspoli­sen.

För att hotnivån skulle höjas skulle det krävas att sannolikhe­ten för ett terrordåd har ökat. Det anser Skyddspoli­sen åtminstone inte tills vidare att den har.

– Dådet ryms inom ramarna för nuvarande bedömning, säger chefen för Skyddspoli­sen Antti Pelttari.

Någon förhandsin­formation om att någonting kunde tänkas ske i Åbo hade Skyddspoli­sen inte.

– Det handlar om ett sådant dåd som inte kräver mycket förberedel­se. Vi hade ingen konkret informatio­n på förhand, i så fall hade vi ju vidtagit åtgärder för att stoppa dådet, säger Pelttari.

Skyddspoli­sen vill inte tolka in nå- got specifikt i att alla de misstänkta kommer från just Marocko, liksom också åtminstone en del av de misstänkta för attackerna i Spanien i torsdags. Radikalisl­amisering finns i ett flertal länder, varav Marocko är ett men inte särskilt framträdan­de.

– Det är bra att komma ihåg att en persons ursprungsl­and och den plats där en radikalise­ring sker inte nödvändigt­vis är densamma. Radikalise­ringen kan ske också annanstans, säger Hiltunen.

Min fru såg attacken och ringde mig. Jag förstod ju inte alls vad som var på gång och sa bara åt henne att gå någonstans där det är tryggt.

Henri Wikman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland