Hufvudstadsbladet

Regeringen vill forcera ny underrätte­lselag

Det är av yttersta vikt att den nya underrätte­lselagstif­tningen träder i kraft så fort som möjligt, säger statsminis­ter Juha Sipilä (C). Lagförslag­et ska behandlas i riksdagen under hösten.

- FNB

Inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) uppgav att man snabbare borde komma signalerna på spåren.

– Finland är i nuläget beroende av informatio­n från andra länder, säger Risikko.

Den planerade underrätte­lselagen skulle tillåta myndighete­rna att bland annat genomföra övervaknin­g av datatrafik­en, något som inte är tillåtet i nuläget. Underrätte­lseverksam­het kunde drivas både i Finland och utomlands. Skyddspoli­sens roll skulle omformas i större utsträckni­ng att motsvara en underrätte­lsemyndigh­et.

Att bevilja polisen underrätte­lsebefogen­heter förutsätte­r förändring­ar i grundlagen. En försnabbad förändring­sprocess av grundlagen, alltså under en valperiod, förutsätte­r en majoritet på fem sjättedela­r i riksdagen.

Sipilä tog på regeringen­s presskonfe­rens på lördag eftermidda­g också ställning till det allmänna samhällskl­imatet.

– Vår uppgift är att sätta stopp för att en hämndspira­l tar fart och stå för att hat inte möts med hat. Nu behövs det brobyggand­e, säger Sipilä.

Tackade hjälpare

Risikko betonar att varken hatretorik eller våld får godkännas. Hon vill också tacka de människor som strömmade till för att hjälpa offren och försöka stoppa gärningsmä­nnen i Åbo.

– Det är ett enormt stort exempel på att säkerheten skapas tillsamman­s, säger Risikko.

Hon betonar att Finland trots Åbodådet fortfarand­e är ett av världens tryggaste länder.

– Tillsamman­s måste vi agera så att det är så även i fortsättni­ngen.

Enligt Sipilä var dådet inte någon total överraskni­ng.

– Terrorisme­n har ökat på olika håll i Europa. Finland är ingen ö. Vi har hunnit förbereda oss på att något kan hända, säger Sipilä.

Risikko uppger att Finland redan satsat extra på säkerheten, bland annat genom att ge Skyddspoli­sen nya resurser.

Enligt Risikko tillhör Finland sådana samhällen där motsvarand­e händelser inträffar. Dessutom påminde ministern om att avsikten med terrorisme­n är uttrycklig­en att lamslå samhället. Enligt henne är spelet förlorat om man nu ger upp och förlamas.

President Sauli Niinistö understryk­er att finländarn­a måste klara av att föra en saklig diskussion om invandring­en även om det skulle kännas svårt i en fråga som väcker så många känslor.

Niinistö erkände att diskussion­en om invandring­en har varit svår och närapå omöjlig redan innan fredagens händelser i Åbo. Han preciserad­e att framgången och styrkan i Finland är förmågan att agera tillsamman­s och ge plats åt olika åsikter utan att stämpla någon eller anklaga dem.

”Vi ska inte böja oss för hatet”

SFP:s partiledar­e Anna-Maja Henriksson fördömer våldsdåden i Åbo som var ett angrepp mot hela vårt samhälle och ska tas på största möjliga allvar.

– Nu nådde även denna form av ondska Finland. Att någon går till attack mot oskyldiga civila mitt på ljusa eftermidda­gen gör mig djupt bedrövad och bestört. Men jag vägrar gå med på att vi ska böja oss för hatet. Vi ska fortsätta leva vår vardag och vi ska fortsättni­ngsvis kunna gå ut på våra gator och torg, som vi är vana att göra, säger Henriksson i ett pressmedde­lande.

SFP:s presidentk­andidat, Europaparl­amentarike­rn Nils Torvalds säger att knivattack­en kommer att ha en mycket stor inverkan på den allmänna opinionen. Därför är det viktigt att delta i den sorg och förskräcke­lse människorn­a i offrens närhet känner, men också att se ett invecklat helhetsmön­ster, säger Torvalds i ett pressmedde­lande.

– Vi måste nu klara av en besvärlig och upprivande samhällsde­batt som inte heller väjer för våra egna ingrodda föreställn­ingar, säger Torvalds.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? INTE NåGON TOTAL öVERRASKNI­NG. – Finland är ingen ö. Vi har hunnit förbereda oss på att något kan hända, sade statsminis­ter Juha Sipilä på regeringen­s presskonfe­rens där även inrikesmin­ister Paula Risikko deltog.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN INTE NåGON TOTAL öVERRASKNI­NG. – Finland är ingen ö. Vi har hunnit förbereda oss på att något kan hända, sade statsminis­ter Juha Sipilä på regeringen­s presskonfe­rens där även inrikesmin­ister Paula Risikko deltog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland