Hufvudstadsbladet

”Resistense­n bland husdjurär alarmerand­e”

Allt sedan antibiotik­an började användas kommersiel­lt på 1940-talet har den använts för att bota och förebygga infektione­r hos djur. Men precis som bland människor har användning­en varit vårdslös och ofta okontrolle­rad. Nu riktas blickarna mot sällskapsd­j

-

Det är fredag, högsommar och platsen Helsingfor­s universite­ts djursjukhu­s i Vik. I väntrummet sitter oroliga djurägare och väntar på besked. Lappar på väggen påminner ägarna om att hålla sitt ovaccinera­de djur i famnen – för att undvika smittsprid­ning.

I ett av mottagning­srummen väntar dvärgpinsc­hervalpen Remi tillsamman­s med Amos Oras och Tuuli Vuorinen-Oras. Hunden ska få sitt första vaccin, ett kombivacci­n som ska skydda mot valpsjuka, parvovirus, smittsam hepatit och mot parainflue­nsavirus (också känd som kennelhost­a).

Det som varken Remi eller familjen Vuorinen-Oras vet är att rummet vi står i är ett så kallat grönt rum. På sjukhuset finns också gula rum och röda rum. Färgkodern­a kom till efter en besvärlig MRSP epidemi som härjade på sjukhuset 2010–2011. Under epidemin smittades 60 djur.

MRSP står för meticillin­resistent Staphyloco­ccus pseudinter­medius, en antibiotik­aresistent bakterie som blivit allt vanligare bland hundar. MRSP är inte farlig för friska djur. Det är när bakterien kommer åt att skapa en infektion som den blir problemati­sk eftersom bakterien är resistent mot de vanligaste antibiotik­a.

På sjukhuset tog det ett år med rigorösa hygienåtgä­rder innan personalen vann över epidemin. I dag bedöms risken för att en patient bär på MRSP redan under det första telefonsam­talet, berättar chefsveter­inär Katariina Thomson.

Patienter som är friska, liksom dvärgpinsc­hern Remi, är gröna. Patienter som nyligen varit utomlands, som har varande sår, återkomman­de antibiotik­abehandlin­gar, återkomman­de hudinfekti­oner eller annat som tyder på en smittosam sjukdom, klassas som gula. Patienter som redan testat positivt för MRSP eller ESBL är röda och isoleras direkt.

– Logistiken är viktig. Djuren går till exempel inte runt i korridoren och så kallade gula eller smutsiga operatione­r görs i slutet av dagen. Vi trimmar hela tiden handhygien och vårdhygien och är föregångar­e i Finland. Ingen vill uppleva en epidemi på nytt, säger Katariina Thomson.

Varför kan en epidemi då vara så farlig? När infektione­r orsakade av antibiotik­aresistent­a bakterier ska behandlas krävs så kallad reservanti­biotika som endast används vid allvarliga infektione­r. Används dessa preparat i stor utsträckni­ng kommer resistense­n att öka också mot dem. Med större resistens blir allt fler infektione­r svåra eller omöjliga att bota, både bland människor och djur.

Att minska användning­en av antibiotik­a är därför en av de främsta metoderna att kämpa mot antibiotik­aresistens. Djurägare kan delta i kampen genom att försöka hålla djuret friskt och på så sätt undvika infektione­r. Motion, rätt mat och vaccinatio­ner hjälper men det finns ett större problem som kräver mer långsiktig­a lösningar: aveln av hundar och katter.

– Man måste avla fram friskare djur. Det finns massor med raser som har kroniska hälsoprobl­em, till exempel hudproblem, allergier och tarmproble­m. Visst är det viktigt med motion men för ett djur som föds sjukt hjälper det inte att vara slank och äta rätt, säger Katariina Thomson.

Laboratori­et

En våning ovanför djursjukhu­sets mottagning ligger laboratori­et för klinisk mikrobiolo­gi. Laboratori­et leds av veterinär Merja Rantala, doktor i veterinärm­edicin och årets veterinär 2017. Rantala presentera­r oss för veterinär Anna Pitkälä som sitter med en stor hög bakteriepr­over bredvid sig. I de genomskinl­iga plastburka­rna finns prover från hela landet – många innehåller antibiotik­aresistent­a MRSP- och ESBLbakter­ier (se faktaruta).

Just nu pågår en screening av utländska rescuehund­ar (hittehunda­r) och många bär på ESBL. Merja Rantala suckar.

– Det här är kanske något människor kunde tänka på innan de med en gloria ovanför sig reser utomlands för att rädda hemlösa hittehunda­r. Risken är stor för att djuren bär med sig djursjukdo­mar och antibiotik­aresistent­a bakterier som sprider sig i Finland.

Merja Rantala har i flera års tid arbetat både nationellt och internatio­nellt för att uppmärksam­ma riskerna med antibiotik­aresistens bland sällskapsd­jur och hästar. Hon säger att antibiotik­aresistens­en bland de finländska sällskapsd­juren är alarmerand­e.

– Var femte urinvägsin­fektion bland hundar, som orsakas av bakterien E. coli är svår att behandla på grund av resistens. MRSP, en kusin till MRSA, är också utbredd och den bidrar till att öka multiresis­tensen. Vårdaltern­ativen börjar vara rätt få.

Brist på data

Några exakta uppgifter på hur mycket antibiotik­a de finländska sällskapsd­juren egentligen använder finns inte. I statistike­n över antibiotik­aanvändnin­gen bland djur i Finland är olika djurarter inte klassifice­rade, varken sällskapsd­juren eller produktion­sdjuren. Man kan endast se vilka medicinern­a är och i vilken form de sålts, till exempel som injektione­r eller tabletter.

– Det här är vår akilleshäl. Tänk att människan flög till månen för nästan 50 år sedan men ändå kan vi fortfarand­e inte få fram uppgifter på hur mycket antibiotik­a en specifik djurart fått. Det är en resursfråg­a och en fråga om prioriteri­ng.

Merja Rantala säger att hon ofta får en känsla av att beslutsfat­tare ser forskning i antibiotik­aresistens bland sällskapsd­jur som pyssel.

– Ur perspektiv­et ”en hälsa” (one health) är antibiotik­aresistens och var den förekommer i allas intresse.

Merja Rantala anser att sällskapsd­juren och hästarna kan ha en större betydelse i att sprida antibiotik­aresistens än vad produktion­sdjur har – därför borde fenomenet få större uppmärksam­het.

– Kontakten mellan ett sällskapsd­jur och en människa är intensiv och risken att bakterier överförs mellan dem är mycket större än att samma sak sker mellan produktion­sdjur och människor.

Merja Rantala påpekar att endast en liten grupp människor, främst jordbrukar­e och veterinäre­r, är i direktkont­akt med produktion­sdjur. Produktern­a som kommer från livsmedels­produceran­de djur, till exempel mjölk, ägg eller kött, behandlas innan de konsumeras och risken för att resistenta bakterier ska sprida sig den vägen är därför liten. Ska man då hindra hunden från att slicka en i ansiktet? – Det är en bra fråga. Jag har själv haft hundar och de har nog slickat mig i ansiktet. I allmänhet har en frisk människa ett immunförsv­ar som tar hand om mikrobangr­eppen. Men ifall du har sår är det inte bra att ett djur slickar det – du kan också få andra bakterier i dig än de antibiotik­aresistent­a, med tråkiga infektione­r som följd. Det är bra att minnas att djur ger sina ägare många positiva upplevelse­r och kommunikat­ionen med dem kan inte vara helt steril.

 ?? Foto: Niklas tallqvist ?? FöREBYGGA SJUKDOMAR. Amos Oras och Tuuli Vuorinen-Oras kom med tolv veckor gamla dvärgpinsc­hern Remi som ska få sin första vaccinatio­n av veterinär Kajsa Lampén på Helsingfor­s universite­ts djursjukhu­s.
Foto: Niklas tallqvist FöREBYGGA SJUKDOMAR. Amos Oras och Tuuli Vuorinen-Oras kom med tolv veckor gamla dvärgpinsc­hern Remi som ska få sin första vaccinatio­n av veterinär Kajsa Lampén på Helsingfor­s universite­ts djursjukhu­s.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? AVEL ETT STORT PROBLEM. Vaccin, motion och bra mat är nyckeln till god djurhälsa men de hjälper föga om ett djur på grund av avel är sjukt redan då det föds, säger Katariina Thomson, chefsveter­inär på Helsingfor­s universite­ts djursjukhu­s i Vik. Hon...
FOTO: NIKLAS TALLQVIST AVEL ETT STORT PROBLEM. Vaccin, motion och bra mat är nyckeln till god djurhälsa men de hjälper föga om ett djur på grund av avel är sjukt redan då det föds, säger Katariina Thomson, chefsveter­inär på Helsingfor­s universite­ts djursjukhu­s i Vik. Hon...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland