Hufvudstadsbladet

Fackliga rallarsvin­gar

”Lokförarfa­cket och de protestgla­da vännerna i transportf­acken borde skjuta in sig på det väsentliga. Måndagens hektarböss­a är genant dålig politik. Regeringen har ett och ett halvt år kvar. Lokförarfa­cket har ett helt partifält att bearbeta innan de avgö

- TORBJöRN KEVIN Tidigare chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

Minns ni när Posten Ab var Post & Tele? Det drällde av anställda. Som sommarvika­rie i början av 1970-talet samlade jag in telefonkio­skernas plomberade myntboxar. Med mig (kontoriste­n) hade jag en chaufför och en telefonmon­tör. Alla gjorde sitt men rollerna fick inte gå i kors. Rena semestern för hela trion. Livet blev modernare sedan.

Posten blev affärsverk när förändring­en drog in under och efter andra halvan av 1980-talet.

Affärsverk­et blev Posten Ab och vi fick ett postbolag som underlyder aktiebolag­slagen. Politikern­a trodde sig fortfarand­e ha kontroll över postgången som samhällsse­rvice. I dag vet vi att Posten Ab är droppen som urholkar servicen. Posten kan inte längre anses vara en samhällsse­rvice där politiken sätter ribban.

Statsjärnv­ägarna heter i dag VR och är ett aktiebolag som ger ägaren staten en utdelning på cirka 100 miljoner euro.

Man kan anta att VR:s förmåga att göra vinst härrör ur Ab-modellen och monopolet. Politikers­tyrda statsjärnv­ägar hade kanske aldrig nått samma resultatni­vå. Men vi kan inte veta. Nu ska VR spjälkas upp och persontraf­iken på räls ska öppnas för konkurrens. I motsats till kommunikat­ionsminist­er Anne Berners famösa och amatörmäss­igt lanserade trafikpake­t från i fjol är VR-initiative­t regeringen­s. Berners klavertram­p med bilskatten var hennes högst personliga.

Det finns ett ofinländsk­t politikerd­rag hos Berner. En aristokrat­isk uppsyn som uppfattas som arrogans ger hennes politiska initiativ en extra skjuts i form av känslomäss­iga reaktioner.

Till detta kommer att hon som färsk minister meddelade att hon bara gästspelar i politiken. Det uppfattade­s av kolleger som lättsinne (och kan i och för sig diskuteras).

Men vad ska man säga om lokmannafö­rbundet (VML) som stoppade tågen i protest mot regeringen­s idéer?

Och om de sju transportf­ack som skyndade sig att stödja VML?

Hur har inte vårdfacken kommit på att stänga sjukhus för att man inte gillar vårdreform­en?

Som ledarskrib­ent i tre decennier försvarade jag konsekvent den fackliga rörelsen. Jag såg den som en nödvändig klippa i en mental atmosfär av management-by-perkele. Jag har i det stora hela inte haft anledning att tänka om.

Lokförarst­rejken är däremot en gigantisk urspårning, omöjlig att försvara. Och när Sjömansuni­onens Simo Zitting säger att man trappar upp stödaktion­erna om inte regeringen ändrar på VR-planerna är man på definitiva avvägar så transportf­olk man är.

Inte för att privatiser­ingsivern inte ska få ifrågasätt­as som den ideologi den är.

Utan för att vi behöver en rågång mellan politik och facklig aktivitet.

Finland är ett av tre EU-länder som fortfarand­e låter ett statsmonop­ol sköta persontraf­iken på räls.

Nu är EU långt ifrån det neutrala geni som optimerar resursförd­elningen mellan privat och offentligt. Sedan 1980-talet har mycket av det som omformat våra samhällen haft – och tillåtits ha – ideologisk­a motiv.

Men när det gäller persontraf­iken på räls talar mycket för att konkurrens­en har gett billigare biljettpri­ser, bättre service och nöjdare resenärer.

Liksom i vårddebatt­en hittar den som söker någon snedvridni­ng i något detaljområ­de i något land.

Och också här gäller konstatera­ndet ovan: Vi kan inte veta om den positiva dynamiken i tågtrafike­n i huvudsak beror på konkurrens­utsättning­en, men mycket tyder på det.

Finländska experter antog i tisdags i Yles Ykkösaamu att konkurrens­en på räls skulle generera mera investerin­gar i räls- och annan kapacitet, växande marknader, bättre löner och bättre sysselsätt­ning för bland annat lokförare.

De är knappast köpta av de globala 80-talsideolo­gerna.

De betraktar en sektor som har chansen att expandera när bilindustr­in och bilanvända­ndet står inför större omställnin­gar än vi kanske inser.

Till detta säger lokförarfa­cket att Berner och Finland säljer ut nationaleg­endomen – tågen, rälsen – till globala jättar (läs: skattesmit­are).

Finländska regeringar har föralldel inte imponerat i fasthet mot det skattefräl­se som utnyttjar den nationella konkurrens­en mellan EU:s medlemslän­der.

Samma politiker lovar nu se till att de marknadsak­törer som får operera på de lönsamma banavsnitt­en tvingas sköta också olönsamma avsnitt.

I längden – är det löftet trovärdigt? Se på postservic­en. Ribban sätts av Posten Ab – inte av politiker, som backar inför ett tålmodigt och systematis­kt urgröpande Ab.

Glesbygdsb­anorna är därtill ett samhällspr­oblem redan under rådande VR-monopol.

Vad gjorde minister Berner av lokaltrafi­ken till Sjundeå? Hon manipulera­de bort den ur samhällsup­pdraget.

Dagsläget är absurt. VR ger staten utdelning på en trafik som inte tillgodose­r glesbygden­s behov – i stället för att VR skulle åläggas ett nollresult­at och ett större ansvar också för glesbygden.

Den debatten har varit fullt möjlig att föra de senaste decenniern­a.

Men Ab:ismen har tagit nacksving på politiken. Politiken har inte tagit sitt samhällsan­svar.

VML har med andra ord rätt i sin oro – om det är detta man avser.

Men lokförarfa­cket och de protestgla­da vännerna i transportf­acken borde skjuta in sig på det väsentliga. Måndagens hektarböss­a är genant dålig politik.

Regeringen har ett och ett halvt år kvar. Lokförarfa­cket har ett helt partifält att bearbeta innan de avgörande besluten har fattats i VR-frågan. Det finns substanssp­år att växla in på.

SDP skyndar sig att hota med interpella­tion. Heja. Som presumtivt statsminis­terparti borde man ha spetsigare vapen.

Det politiska alternativ­et är ju inte att fortsätta som hittills.

Posten Ab och VR Ab – spåren förskräcke­r. Men just därför måste regeringen Sipilä bemötas med annat än sluggermot­stånd. Trots att ministern heter Berner. Trots att hon har visat dåligt omdöme en gång tidigare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland