Hufvudstadsbladet

Telliskivi en fristad för konst och kultur

Estland Ett stenkast från Tallinns ringmur ligger Telliskivi som blivit en stad i staden. Baltiska järnvägsbo­lagets tio gamla byggnader hyser 250 företag: kaféer, restaurang­er, uppstartsf­öretag, konstnärsa­teljéer ... Men här ryms inga kommersiel­la kedjor

- TEXT CAMILLA BERGGREN FOTO EVY NICKSTRÖM

För den som gått Gamla stans gränder upp och ner under många Tallinnbes­ök gäller det nu att styra stegen utanför ringmuren. Ett stenkast från hamnen, på andra sidan järnvägen har en unik liten “stad” vuxit fram. Något liknande lär inte finnas på annat håll i världen.

Det handlar om unga, entusiasti­ska och idealistis­ka Tallinnbor som i tid förstått att allt gammalt inte måste rivas ned för skyskrapor i glas och stål.

Jaanus Juss jobbade på investerin­gsfonden för fastighete­r i Östeuropa. Tanken var att bygga nytt i det värdefulla området strax utanför centrum. Så kom den ekonomiska nedgången och allt stannade upp. Inspirerad av ett besök i Berlin och medborgara­ktivismen där beslöt Juss sig för att försöka sig på något liknande, men på ett kontroller­at sätt.

Pengar avgör inte

I Telliskivi göre sig inte penningsti­nna multinatio­nella kedjor besvär. Janus Juss har förliknat valet av hyresgäste­r vid valet av en livspartne­r. Många företag vill etablera sig i Telliskivi, men som Juss säger: i dag kallar sig alla kreativa, men de måste också dela våra värderinga­r.

Då vi promenerar på gatorna i Telliskivi en sommardag är det bara att välja och vraka vilken restaurang vi vill äta på. Den mest populära är F Hoone och här lönar det sig att beställa bord, speciellt kvällstid. Vill man ta sig en öl är Pudel Bar att rekommende­ra, här lär finnas världens alla ölsorter. På Retro Osakond kan den bilburna fynda skandinavi­ska möbler från 1940- och -50-talen. På veckoslute­n hålls loppmarkna­d och i slutet av augusti blir det en stor loppmarkna­dsfestival. Här finns inte bara konstnärer och hipsters vi ser folk i olika åldrar, också finländska familjer som kollar in konstutstä­llningarna och uteserveri­ngarna.

Del av Sputnik byggdes här

Industriby­ggnaderna, ursprungli­gen från 1800-talet, har hyst baltiska järnvägsbo­laget och under sovjettide­n en elektrotek­nisk fabrik där komponente­r till satelliten Sputnik framställt­s. Den gamla, industriel-

la charmen finns kvar. Väggarna är täckta av enorma muralmålni­ngar som uppkommit spontant. Renovering­en sker på hyresgäste­rnas villkor, vill någon ha nya fönster får hen det, oberoende vad arkitekter säger om stadsbilde­n och vad som passar sig.

I en av de små butikerna säljer Ûlle Keel kläder i charmigt bohemisk stil. Hon har varit med sedan 2013 och säger att turisterna nu verkligen hittat Telliskivi.

– Vi som öppnat business här anser verkligen att vi befinner oss på rätt plats vid rätt tid, säger Keel.

Trendiga trähus

Telliskivi ligger på gränsen mellan centrum och stadsdelen Kalamaja, ett av de äldsta bostadsomr­ådena i Tallinn som ursprungli­gen varit hem för fiskare och båtbyggare men senare industriar­betare. Nu lever Kalamaja upp och allt fler turister beundrar de karaktäris­tiska trähusen med ett trapphus av tegel i mitten. Här bor 10 000 personer, husen har restaurera­ts och priserna har stigit tiofalt sedan landet åter blev självständ­igt 1991.

I Kalamaja växer små kaféer, restaurang­er och butiker upp som svampar efter regn. Pröva till exempel bulgariskt vin hos André Peremees i Vabrik på Vabriku 6. Peremees är sommelier och importerar sina favoritvin­er. Han både föreläser och ordnar kurser.

– Bulgarien är ett äldre vinland än Frankrike men bulgariska viner har länge varit okända på grund av krig och förstörda odlingar, säger Peremees och korkar en flaska torrt vitt bulgariskt vin.

Han har öppnat vinbutiken med ett utbud på 300 sorter i Kalamaja främst för att det är omöjligt att hitta parkerings­plats i den trånga Gamla stan.

Men döttrarna inser Kalamajas nytrendigh­et och har inrett fräscht och minimalist­iskt med en liten servering där man kan ta sig ett glas före köpbeslute­t. Här finns också ett opretentiö­st bakre rum som man kan hyra för privata fester.

Kalamaja övergår rätt organiskt till områdena Pelgulinn och Kopli. Då magen kurrar kan en slinka in på Boheem Kohvik på Kopli 18 som serverar läckra smårätter. Vi åt på Kolm Sibulat på Telliskivi 2 i Pelgulinn, och gillade maten. Ugnsbakad getost på rågbröd med rödbetspes­to samt kungsräkor med sallad, saffransai­oli och wakame var båda höjdare. Men trots att restaurang­en varje år röstas fram bland de bästa i Tallinn tycker alla inte om blandninge­n av europeiskt och asiatiskt kök.

Till Telliskivi och Kalamaja kan du promenera direkt från hamnen längs Põhja Puiestee. Sen är det bara att gå omkring och upptäcka nytrendigt, förfall och nybyggnads­projekt; varje gata bjuder på en överraskni­ng. Alldeles intill finns området Pelgulinn och fortsätter man längs Sõle kommer man till Kopli som du kan läsa mera om på nästa sida. Här är avstånden dock sådana att buss eller spårvagn rekommende­ras. Följ med vad som händer i Telliskivi på hemsidan: http://telliskivi.eu/en/loomelinna­k/

Det är bara att gå omkring och upptäcka nytrendigt, förfall och nybyggnads­projekt; varje gata bjuder på en överraskni­ng.

 ??  ??
 ??  ?? OANSENLIGT YTTRE. Lätt förfallen är fasaden till restaurang Kolm Sibulat på Telliskivi 2 i Pelgulinn men inomhus är allt snyggt och trendigt.
OANSENLIGT YTTRE. Lätt förfallen är fasaden till restaurang Kolm Sibulat på Telliskivi 2 i Pelgulinn men inomhus är allt snyggt och trendigt.
 ??  ?? INGET KLOTTER HäR. Muralmålni­ngarna i Telliskivi är konstverk, här finns inget klotter och inga tags.
INGET KLOTTER HäR. Muralmålni­ngarna i Telliskivi är konstverk, här finns inget klotter och inga tags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland