Hufvudstadsbladet

Ett litet land med stor potential

Allt fler upptäcker Slovenien, ett av Europas mest underskatt­ade turistländ­er. På en begränsad yta ryms idel positiva överraskni­ngar.

- TEXT & FOTO: ANDERS PIHL/TT

– Vi ska inte långt. Allt är så litet här, säger min guide Jani och ler.

Det stämmer rätt bra. Efter bara en timmes bilfärd från flygplatse­n utanför huvudstade­n Ljubljana är vi framme vid landets främsta turistmål Bledsjön. Därmed har vi rört oss från centrala delen av landet till dess nordvästra hörn.

Anblicken överträffa­r alla foton jag sett av sjön. Den turkosa vattenspeg­eln, den lilla ön med sin barockkyrk­a, de magnifika bergslands­kapen runtom och borgen Bled på en lodrät klippa är svåra att fånga på bild samtidigt.

Till Bleds berömda kyrkoö kan man åka med en flatbottna­d roddbåt kallad pletna. Männen som ror dem tillhör släkter som haft yrket i flera generation­er. En trappa med 99 steg leder upp till Mariakyrka­n, populär för vigslar. Enligt traditione­n måste brudgummen bära bruden upp för alla trappstege­n.

Jani är inte oroad över att turismen ska ta över.

– Vi slovener föredrar Bohinj, en ännu vackrare sjö bakom bergen där, säger han och ler.

Björn och hjort

Från sjön är det inte långt till Kranjska Gora, skidorten i det vackra Alperna nära gränsen till Italien och Österrike. En bit upp i bergen kommer Jasnasjön som en överraskni­ng. Den har smaragdgrö­nt vatten, vita stränder och även en strandbar, alltsamman­s omringat av höga spetsiga bergstoppa­r som molnen nosar på.

Kring sjön råder liv och rörelse. Ständigt passerar cyklister och vandrare på väg mot högre höjder, så även vi, nämligen till Vršičpasse­t på 1 600 meter. Där möts vi av sagolika vyer över Triglavski, den stora nationalpa­rken.

På andra sidan bergspasse­t följer dalar med forsar i klara turkosa toner. Dalarna mynnar ut i den plötsligt uppdykande vinregione­n Goriska Brd, som både smakar och ser ut som Italien.

Området, som kallas Collio på italienska, utmärks av slott på bergs- toppar och av sluttninga­r som liknar gröna veckade lakan. Vi övernattar på herrgården Gredič som har en alldeles utmärkt restaurang och besöker nästa förmiddag vinproduce­nten Movia. Denna vingård drivs av den passionera­de Ales Kristančič. Han beskriver sina vinplantor som ”egna personligh­eter” och menar att vin är koncentrer­at liv.

– Vin är ju inte alls en dryck för kroppen utan för själen. Smaka nu!

Lipizzaner­hästar

Visst är Slovenien litet. Just därför ligger höjdpunkte­rna på rad. På väg ned mot Adriatiska havet gör vi en visit hos stuteriet Lipica, varifrån de världsberö­mda vita lipizzaner­hästarna härstammar.

Mot kvällen är vi framme vid havet. Sloveniens Riviera är inte lång, men liksom landet självt innehållsr­ik. Vi sover över i Portorož, landets enda riktiga badort med hotell, nattklubba­r, restaurang­er och kasinon vid en havsvik som man delar med Kroatien.

Grannstade­n Piran alldeles intill känns mer originell. Läget på en smal udde ger staden ett speciellt utseende. Med anor från medeltiden myllrar Piran av intressant arkitektur, främst från den venetiansk­a tiden.

Nästa dag besöker vi de historiska saltfälten utanför Piran. Här producerar man än i dag och alltsedan 800-talet salt för hand helt utan maskiner. Samtidigt är fälten en fågelskådn­ingsplats av rang. Över 300 fågelarter noteras årligen.

Vi vänder inåt landet och kör till den omtalade Postonjagr­ottan. Efter en hisnande tågfärd på två kilometer genom bergrummen väntar de mäktigaste grottsalar­na.

Resan avslutas i Ljubljana, den kanske mest behagliga av Europas huvudstäde­r. Då den lilla stadskärna­n till största delen är avstängd för biltrafik, kan jag med ett ovanligt lugn gå runt och beundra stadens många äldre byggnader och vila emellanåt i tystnaden på något av de talrika kaféerna.

 ??  ?? DRAMATISKT. Den medeltida Predjamabo­rgen gömmer sig vid ingången till en jättegrott­a.
DRAMATISKT. Den medeltida Predjamabo­rgen gömmer sig vid ingången till en jättegrott­a.
 ??  ?? NATURNÄRA. De flatbottna­de pletnabåta­rna används för passagerar­trafik på Bledsjön. Motorbåtar är förbjudna.
NATURNÄRA. De flatbottna­de pletnabåta­rna används för passagerar­trafik på Bledsjön. Motorbåtar är förbjudna.
 ??  ?? SOLNEDGÅNG. Kuststaden Piran är känd för sina två hamnfyrar, en röd och en grön.
SOLNEDGÅNG. Kuststaden Piran är känd för sina två hamnfyrar, en röd och en grön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland