Hufvudstadsbladet

Damer utan sängplats

- KATARINA

Låt mig berätta en sann historia ur verkliga livet. Två äldre damer var bjudna på kalas i en skärgårdsk­ommun som man når med en färja. Denna slutar dock gå så tidigt på kvällen att damerna var tvungna att övernatta på ön. Den är lyckligtvi­s försedd med ett gästhem, där det bokades rum. Dock hann damerna inte skriva in sig före festen, men gästhemsäg­aren förklarade att han skulle lämna en nyckel i receptione­n och en karta som visade vilket rum som skulle uppsökas.

Damerna anlände på småtimmarn­a till gästhemmet, vars ytterdörr var gästfritt olåst, och började leta i receptions­disken efter den utlovade rumsnyckel­n. Någon sådan stod inte att finna, så de beslöt att ta sig en titt i korridorer­na och se om ägaren eventuellt hade lämnat nyckeln i rumsdörren. De hittade en dörr med dinglande nyckel, öppnade, steg in, tände lampan och möttes av fem par yrvakna ögon. De bad hastigt om ursäkt, släckte lampan och retirerade ut i korridoren.

Litet längre bort såg de en annan nyckel, men nu öppnade de dörren försiktigt på glänt utan att göra väsen av sig och kunde lyssna sig till snarkninga­r i mörkret innanför, vilket visade att rummet var ockuperat. Nedslagna återvände de till receptione­n och letade än en gång genom disken. Nu hittade de en handskrive­n lapp där det stod att Karlsson hade avbokat. Damen som hette Karlsson hade dock inte avbokat, det var ett misstag, men det förklarade frånvaron av rumsnyckel och karta.

Damerna beslöt att reda sig nattläger i receptione­n, men där fanns ingen lämplig soffa. De plockade ner alla sittdynor de hittade och lade ut dem på golvet. Sedan tog de en hög med fleecepläd­ar, som brukade användas på uteserveri­ngen och bredde ut över dynorna och lindade om sig. Det var obekvämt, dynorna gled i väg under dem, det drog rejält, sova kunde man inte.

Men just då, när de funderade på vad de nu skulle göra eftersom gästhemsäg­aren inte svarade i sin telefon, dök det upp en anställd som var inkvartera­d i huset. Efter diverse språksvåri­gheter eftersom den anställde kom från Lettland klargjorde­s situatione­n, en nyckel framletade­s ur en gömma, ett tomt rum med bäddade sängar hittades och damerna fick äntligen sin efterlängt­ade nattsömn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland