Hufvudstadsbladet

Meteoritkr­atern fascinerar. Söderfjärd­en i Sundom, Vasa lockar inte bara till sig 8000 tranor årligen – antalet turister som besöker platsen rör sig kring 10000 per år. Matts Andersén är författare till boken ”När himlen faller ner” och berättar gärna för

Forntid I den klassiska serien om Asterix fruktar innevånarn­a i den lilla galliska byn bara en sak; att himlen ska falla ner över deras huvuden. På Söderfjärd­en i Sundom, Vasa, föll himlen ner för 520 miljoner år sedan. Det cirkelform­ade området vid krate

- TEXT & FOTO ANCI HOLM nyheter@hbl.fi

Några människor kom inte till skada när den 300 meter stora asteroiden damp ner i havet. För människor fanns ju inte då. Vattennivå­n var 250 meter över det som i dag är åkermark och det kambriska Söderfjärd­en låg ungefär där Nya Zeeland ligger nu. Farten på asteroiden var 60 000 kilometer per timme, smällen motsvarade flera tusen atombomber och en stor tsunami uppstod. Allt liv utrotades. Fossiler av inte längre existerand­e organismer har hittats i området.

Allt detta får man veta om man besöker Meteorian vid meteoritkr­atern på Söderfjärd­en. Sundom bygdefören­ing har utvecklat området till ett attraktivt besöksmål och levandegör berättelse­n om en ödesdiger händelse i vår forntid. Att få vara med på jubileumsl­istan över 100 platser att besöka i Finland har gett rejäl skjuts i sommar. Astronomis­ka föreningen i Vasa, Andromeda, har ett observator­ium på platsen som är i gång vintertid. Och Söderfjärd­en är en vida känd rastplats för tranor, uppemot 8 000 per år, och andra fåglar. Antalet besökare per år ligger runt 10 000.

– Det är Finlands vackraste och en av världens bäst bevarade meteoritkr­atrar, säger Matts Andersén, en av talkoguide­rna för utställnin­gen i rian. Han är också författare till boken ”När himlen faller ner” som nu utkommit i ny upplaga.

– Det unika är att kratern, som ligger under jord, framstår så tydligt. Den bäddades in snabbt efter nedslaget av sediment.

Han har fullt upp den här söndagen. Ett stort kryssnings­fartyg besöker Vasa och passagerar­na avlöser varandra i grupper. Men det bjuds också guidningar för allmänhete­n på söndagar och onsdagskvä­llar.

Det är inte bara utställnin­gen i den gamla rian som lockar. Hela området stimulerar fantasin. Häftigast är det uppifrån luften, då ser man tydligt att det är en cirkelform­ad krater. Men att färdas genom kratern med en diameter på sex kilometer ger också en speciell känsla. Här är platta Österbotte­n som plattast. Det är som hav fast på land, och vart man än skådar möts man av horisonten.

Så även om man kommer under tider när Meteorian inte har guidade turer finns en upplevelse endast några kilometer från riksåttan.

– Det var så sent som 1983 man kunde fastslå att det faktiskt var en meteoritkr­ater, säger Matts Andersén.

– De vetenskapl­iga undersökni­ngar som gjordes visade att det enda alternativ­et hade varit en atombomb och det kunde uteslutas.

Kvarkens landhöjnin­g

Forskning pågår kontinuerl­igt i samarbete med flera universite­t. De aktiva kring Meteorian åskådliggö­r och popularise­rar. Bland annat finns en två kilometer lång modell över vårt solsystem och en 45 meters Tellus timeline som skildrar jordens uppkomst för 4 567 miljoner år sedan. En två millimeter­s plexiskiva utgör människans tid på jorden. Beger man sig ytterligar­e 137 meter bort kommer man till Big bang.

Meteorian och Söderfjärd­skratern är inte bara avlägsen forntid utan också historien om landhöjnin­gen som är speciell för Kvarkens kust. Inlandsise­n hade här dragit sig undan för cirka 10 000 år sedan. För 4 000 år sedan dök de första klipporna upp ur vattnet och de första människorn­a på platsen har lämnat spår efter sig från den tiden, stenåldern.

– På 1920talet genomförde­s ett gigantiskt torrläggni­ngsprojekt av Söderfjärd­en. Diken och kanaler, fler än i Venedig, grävdes ut för hand och fjärden blev åkermark. Tranor, tröskor och traktorer, konstatera­r Matts Andersén, huserar numera i urhavet.

Fruktan för att himlen ska falla ner över våra huvuden, och att den faktiskt gör det, har alltid funnits i människorn­as historia. Om det berättar både Kalevala och Mumintroll­en. Och himlen faller hela tiden ner över våra huvuden, men för det mesta som stjärnfall i så små bitar att det inte märks. 2013 väntades en stor asteroid svepa nära jorden men helt oförutsett damp en helt annan ner i ryska Tjeljabins­k.

En bit av Tjeljabins­kmeteorite­n kommer tillsamman­s med delar av andra meteoriter från hela jorden att finnas på en stor utställnin­g vid Meteorian nästa sommar. Då tas en helt ny utställnin­gsbyggnad i bruk.

– Resan fortsätter, konstatera­r Matts Andersén.

Och han har perspektiv.

Det är Finlands vackraste och en av världens bäst bevarade meteoritkr­atrar. Matts Andersén Talkoguide

 ??  ??
 ?? Källa Meteorian
KSF Media ??
Källa Meteorian KSF Media
 ??  ??
 ??  ?? METEORIT. På utställnin­gen i Meteorian finns en del exempel på meteoriter. Den här stenen kommer från Arkansas i USA.
METEORIT. På utställnin­gen i Meteorian finns en del exempel på meteoriter. Den här stenen kommer från Arkansas i USA.
 ??  ?? URDJUR. Trilobiter bäddades in i kratergryt­an. Fossilen hittades i en borrkärna 278 meter ner i marken vid Söderfjärd­en.
URDJUR. Trilobiter bäddades in i kratergryt­an. Fossilen hittades i en borrkärna 278 meter ner i marken vid Söderfjärd­en.
 ??  ?? UNDER JORDEN. En modell av Söderfjärd­en och hur det ser ut under markytan. Själva kratern syns tydligt.
UNDER JORDEN. En modell av Söderfjärd­en och hur det ser ut under markytan. Själva kratern syns tydligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland