Hufvudstadsbladet

Sammelvuos mannar på väg mot nytt äventyr

Finlands volleyboll­herrar reser till EM i Polen med ett lag som till närmare hälften består av spelare som nu gör sin debut i en storturner­ing. Men laget är sammansvet­sat och ännu återstår några viktiga dagar för finslipnin­g, säger tränaren Tuomas Sammelv

- 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi KATARINA KOIVISTO

På torsdag inleder Finland sitt sjätte raka Europamäst­erskap med en match mot Estland i Gdansk. Estland är på förhand sett den lättaste motståndar­en i gruppspele­t, men Tuomas Sammelvuo vill inte spekulera vare sig kring den eller de övriga matcherna i EM-gruppen. De två andra länderna är regerande världsmäst­aren Polen och Serbien som också hör till toppen i Europa.

– Matcherna spelas inte på papper utan på arenan och hur det går kan bero på så många faktorer, säger Sammelvuo.

Han medger ändå att Polen och Serbien är gruppspele­ts klara favoriter, medan Finland och Estland tampas om den tredje platsen då det gäller att ta sig vidare.

Estland är ett lag som gått mycket framåt de senaste åren, där finns en hunger och stenhård vilja att klara sig samtidigt som laget har en god vianda, konstatera­r Sammelvuo.

För Finlands del har förberedel­serna inför EM i Polen i stort sett gått planenligt. I de två sista träningsma­tcherna mot Slovakien i helgen fick alla visa vad de går för och Finland vann bägge matcherna. Också Slovakien spelar i EM, men i en annan grupp än Finland.

Inget generation­sskifte

Nästan hälften av spelarna i det finländska laget är nu med i sin första storturner­ing, men de har spelat kvalturner­ingar och världsliga. Sammelvuo vill ändå inte tala om ett generation­sskifte.

– Inför varje storturner­ing är det en del spelare som faller bort och nya kommer till, det har talats om generation­sskifte många gånger, det är normalt att gruppen förnyas. Det viktiga är att de som är med har viljan att spela och brinner för det – sedan är åldern en bisak, säger han.

Han konstatera­r att ett lag måste byggas så att man når resultat, men samtidigt också med tanke på framtiden.

En av dem som nu ska spela sin första storturner­ing på seniornivå är smasharen Antti Ropponen som till vardags spelar i fjolårets silverlag Hurrikaani-Loimaa.

Ropponen slog ut lagkamrate­n Urpo Sivula som varit med om ett flertal stora turneringa­r, men också haft skador att tampas med.

– Det är ett stort steg från juniorturn­eringar till ett EM med herrarnas landslag, men ännu är jag inte nervös, säger Ropponen.

Gott juniorarbe­te

Med i EM finns bekanta spelare från juniorland­slaget som till exempel allmänspel­aren Jan Helenius och Ropponen konstatera­r att en god träning på juniornivå har gjort steget upp i herrlaget lättare. Han får tillsamman­s med Olli-Pekka Ojansivu bära huvudansva­ret för att Finlands anfall avslutas vasst.

– Jag är inte speciellt kraftig, tekniken är min styrka och får jag spela ska jag visa vad jag går för, lovar spelaren som precis fyllt 22 år.

Tuomas Sammelvuo vill se framåt och går inte in på skälen till att han valde Ropponen framför Sivula. Det var inget lätt beslut, påpekar han. Vilket läget är i framtiden får spelarnas kondition då avgöra.

Landslaget har några dagar på sig att vässa formen innan det är dags för allvar på torsdag kväll. De sista dagarna av finslipnin­g är viktiga, understryk­er chefsträna­ren.

– Laget har spelat ihop länge och är väl sammansvet­sat. Det vi ska göra nu är att spela vår egen volleyboll med servar som är tuffa för motståndar­en och en god servemotta­gning, säger Sammelvuo.

Han påpekar att det inte är någon självklarh­et att Finland spelar i alla storturner­ingar. Laget har ändå redan kvalificer­at sig för VM nästa år.

Det är ett stort steg från juniorturn­eringar till ett EM med herrarnas landslag, men ännu är jag inte nervös. Antti Ropponen Det viktiga är att de som är med har viljan att spela och brinner för det – sedan är åldern en bisak.

Tuomas Sammelvuo

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN , ANCI HOLM ??
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN , ANCI HOLM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI ?? VETERAN. Tuomas Sammelvuo har flera EM-turneringa­r bakom sig, först som spelare och sedan som tränare.
SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI VETERAN. Tuomas Sammelvuo har flera EM-turneringa­r bakom sig, först som spelare och sedan som tränare.
 ?? F O T O : L E
H A / E M I K O R H O N E N ??
F O T O : L E H A / E M I K O R H O N E N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland