Hufvudstadsbladet

Valresulta­tet i stortingsv­alet i Norge är ovisst men odramatisk­t med tanke på framtiden.

Valrörelse­n i Norge har gått in i sitt avgörande skede. Den första stora partiledar­debatten hölls förra veckan och utgången i stortingsv­alet är oviss.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Istortings­valet den 10 september tävlar två partier i en klass för sig, socialdemo­kratiska Arbeiderpa­rtiet (Ap) och de norska moderatern­a Høyre (H). Men de behöver hjälp. De leder varsitt inofficiel­lt block i norsk politik och är därför beroende av hur det går för de mindre partierna.

I det föregående stortingsv­alet 2013 blev Ap störst, men det blev ändå en borgerlig regering eftersom det blocket blev större. Regeringen bildades i alla fall bara av två partier, Höyre och högerpopul­istiska Fremskritt­spartiet (FrP). Genom ett samarbetsa­vtal har regeringen stötts av de två borgerliga mittenpart­ierna Venstre och Kristelig Folkeparti.

Fram till för en vecka sedan pekade det mesta på att det blir regeringss­kifte, men nu har väljarstöd­et för Ap börjat vika rejält. I den senaste partimätni­ngen får Arbeiderpa­rtiet sitt lägsta stöd sedan det förra valet då man tvingades ge över makten till Høyre och de borgerliga partierna. Ap är visserlige­n fortfarand­e störst med drygt 27 procent, men partiets väljarstöd har fallit med nästan sex procentenh­eter sedan juli. Samtidigt är den majoritet man i tidigare mätningar har haft tillsamman­s med Sosialisti­sk Venstrepar­ti (SV) och Senterpart­iet (S) nu högst osäker.

De båda regeringsp­artierna har gått framåt, speciellt FrP. Men då ett av stödpartie­rna, Venstre, hamnar under röstspärre­n är osäkerhete­n stor för hur det slutligen kommer att gå på valdagen. Får Erna Solberg (H) fortsätta som statsminis­ter eller tar Jonas Gahr Støre och Ap över rodret?

Oberoende av hur det går kommer stabilitet­en i det norska samhället och politiken inte att rubbas. För Norge och den vanliga norrmannen blir skillnader­na inte så stora. Valresulta­tet är ovisst men odramatisk­t med tanke på framtiden.

Ekonomin är ett viktigt ämne i val som val i varje land. I Norge är problemen emellertid av annan art tack vare landets oerhört starka ekonomi med oljeoch gasintäkte­rna som garant för fortsatt hög välfärd. Visserlige­n skedde något historiskt i juni då Norge för första gången på 19 år visade upp ett handelsund­erskott. Det var främst på grund av aktuella stora inköp av utländska flygplan, olje- och gasplattfo­rmer. Den norska ekonomin är fortsättni­ngsvis mycket god. För politikern­a finns en hel del att fördela och alla krav på nedskärnin­gar är måttliga.

Oljemarkna­den har visserlige­n varit instabil redan en tid och priserna är betydligt lägre än för några år sedan, men den norska oljefonden är en försäkring för att Norge också i framtiden kommer att ha det väl ställt. Den värderas till 8 000 miljarder norska kronor, cirka 860 miljarder euro. För den summan skulle Finlands hela statsbudge­t kunna finansiera­s i 15 år.

En tydlig tvistefråg­a mellan de borgerliga och vänsterblo­cket är, som vanligt, beskattnin­gen. Regeringsp­artierna vill sänka skatterna, FrP allra mest, medan Ap och de andra på vänsterkan­ten anser att det inte får ske speciellt då oljepriset är lågt. Då realavkast­ningen av oljefonden nu blir mindre minskas uttaget. Det minskar handlingsu­trymmet och i stället tycker vänsterpar­tierna

att beskattnin­gen borde skärpas.

Invandring­en debatteras också i Norge och i valrörelse­n, men inte lika livligt som för ett par år sedan då Europa nåddes av den stora flyktingvå­gen. Norge tog 2015 emot ungefär lika många asylsökand­e som Finland, cirka 30 000. Precis som i Finland har också debattklim­atet hårdnat och invandring­spolitiken skärpts. En stor orsak är att den norska regeringen, såsom den finska, har innehållit ett klart invandring­skritiskt parti.

Fremskritt­spartiet påminner ganska mycket om det gamla sannfinlän­dska partiet och är nu för första gången i regeringss­tällning, precis som Sannf var. FrP har sin bakgrund i 1970-talet då man kämpade mot byråkrati och skatter. De stora valframgån­garna kom i alla fall senare med en mer invandrarf­ientlig retorik – jämför här med Sannfinlän­darna.

Till skillnad från Sannf har FrP i regeringss­tällning lyckats hålla sina ställninga­r och väljarstöd­et.

En viktig fråga i valdebatte­n i Norge är något som kan kallas norska värden och värderinga­r. Frågan är besläktad med invandring­s- och globaliser­ingsfrågor.

Norges tidigare val att stå utanför EU gör i alla fall att den på andra håll bekanta EU-kritiken är av en lite annan art i den norska debatten. De som är mest nationalis­tiska anser att Norge inte ens ska ha den integrerin­g man nu har i form av EEA-avtalet med EU.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland