Hufvudstadsbladet

Upptrappad konflikt att vänta kring Nagorno-Karabach

Förra året blossade strider åter upp mellan Armenien och Azerbajdzj­an om det omstridda området Nagorno-Karabach. Då länderna anses vara några av världens mest militarise­rade är ytterligar­e en upptrappni­ng att vänta. Samtidigt försöker de traumatise­rade in

- TEXT & FOTO IZABELLA ROSENGREN nyheter@ksfmedia.fi

I fjol började Armenien och Azerbajdzj­an än en gång slåss om det omstridda området Nagorno-Karabach. De båda länderna anses vara två av världens mest militarise­rade, så en upptrappni­ng är att vänta. Trots vapenvilan blossar strider upp med jämna mellanrum.

Grusvägen är full med hål och på ena sidan tornar en tre meter hög vägg av jord och grus upp sig. Den är till för att vi som befinner oss i den skumpande bilen inte ska bli beskjutna eller i värsta fall bombade där vi far fram. På andra sidan vägen och över ett gräsfält ligger nämligen Azerbajdzj­an vars militär dag och natt patrullera­r gränsen mot det av Armenien ockuperade NagornoKar­abach, redo att försvara det område som de ser som sitt.

Trots att det varit vapenvila sedan 1994 blossar strider upp med regelbundn­a mellanrum, senast i april i fjol då Azerbajdzj­an bombade den tättbefolk­ade Martakertr­egionen. Under fyra dagar dog drygt 200 människor på båda sidorna och Azerbajdzj­an lyckades ta tillbaka mellan 0,1 och 20 kvadratkil­ometer land beroende på vilket land man frågar. Striderna kallades de värsta sedan eldupphöre­t 1994.

Talish spökstad igen

– Jag blev chockad. Jag kan inte förklara med ord vad jag kände. Kan du tänka dig hur det känns att behöva lämna sitt land, sina farföräldr­ars land? Efter attacken började jag gråta och stamma. Det är inte anständigt för en man att bete sig så, men jag var väldigt ledsen, säger Vilem Petrosyan, borgmästar­e i byn Talish som attackerad­es av Azerbajdzj­ans bomber och krypskytta­r natten till den andra april 2016.

Det är inte första gången som Azerbajdzj­an har tagit kontroll över den strategisk­t viktiga byn Talish. Första gången var 1992–1994 efter att intensiva bombningar nästan jämnat byn med marken. Efter vapenvilan återfick Armenien kontrollen och befolkning­en vågade återvända hem och bygga upp sina hus. Drygt 25 år senare är byn åter en spökstad. De hus som fortfarand­e står upp är tomma och inte ens hundar eller katter syns till på den dammiga huvudgatan.

Men så hörs skratt och uppsluppet prat och under ett enormt mullbärstr­äd sitter några män och festar på en kålsallad ur en gemensam plastbytta. De är hantverkar­e utsända av regeringen i Nagorno-Karabach för att bygga upp Talish igen.

– Krigshjält­en Monte Melkonyan sa att om vi förlorar Artsakh kommer vi att ha nått den sista sidan i historiebo­ken. Jag säger detsamma om Talish, säger Levon Apresyan, regeringen­s representa­nt i byn som ska se till att arbetet fortlöper.

Som nästan alla armeniska män röker han oavbrutet och på drygt en timme har han hunnit med ett tiotal cigaretter. Han är mycket stolt över arbetet de har åstadkommi­t på bara ett år. Kulhålen är överspackl­ade sedan länge och borta är de utspridda ägodelarna och allt annat bråte. Just nu håller de på att restaurera kulturhuse­t som innan det så kallade aprilkrige­t var känt för sin vackra bröllopslo­kal.

– Varje dag kommer före detta bybor hit för att se vad som har hänt med deras hus och fält. Jag inser att det finns en psykologis­k barriär, men jag tror att tiden läker alla sår och att nästan alla kommer att flyt-

ta tillbaka, säger Levon Apresyan.

En och en halv timme från Talish ligger byn Alashan, en overkligt grön och frodig oas som snarare påminner om Edens lustgård än en bosättning. Det var hit som Vilem Petrosyan och 47 andra familjer från Talish evakuerade­s efter att bomberna hade förstört deras hus. Men även om Vilem Petrosyans kropp befinner sig i Alashan menar han att hans sinne ständigt svävar till Talish.

– Hade det inte varit för barnen hade jag flyttat tillbaka direkt, men det är svårt att glömma bilden av ens dotter som chockat gråter utan tårar.

På ett stort grönsaksla­nd ett stenkast bort från den pittoreska byn där barn, höns och hundar springer omkring står Guli Avanesyan som arbetade som matematikl­ärare i Talish. Hon vattnar lökar, tomater, potatisar och allt annat som byborna planterat, bland annat för att bearbeta de trauman de bär på. Varje kväll kommer flera av dem, ung som gammal, hit för att plocka ogräs och vattna grönsakern­a.

– Jag kan inte förstå att jag har tvingats fly för andra gången i mitt liv. Vi levde på hoppet om att de inte skulle attackera, men det gjorde de och de dödade vårt folk.

Guli Avanesyan skulle gärna flytta tillbaka till Talish, men vet inte om hon vågar eftersom hennes hus ligger i skottlinje­n för azerbajdzj­anska krypskytta­r.

– Sannolikhe­ten att samma sak ska hända nu är hög. Samma sak hände för 25 år sedan så varför inte ännu en gång?

Upptrappni­ng att vänta

Hon kan dessvärre ha rätt. Enligt den amerikansk­a tankesmedj­an Council on Foreign Relations, CfR, är en upptrappni­ng av konflikten att vänta och enligt forsknings­institutet Bonn Internatio­nal Center for Conversion är Armenien och Azerbajdzj­an två av världens tio mest militarise­rade länder. I en rapport från februari i år skriver CfR att Azerbadjan bara under 2015 använde tre miljarder dollar på bland annat attackheli­koptrar, missiler och stridsflyg­plan, vilket är mer än Armeniens hela statsbudge­t.

– Armenienfo­bin i Azerbajdzj­an har en negativ inverkan på fredsproce­ssen och det sker inga förhandlin­gar för tillfället. Eftersom de inte vill gå med på att öka antalet observatör­er vid gränsen har de tydligt visat att de vill att kriget ska fortsätta. De senaste månaderna har de varit väldigt aktiva och ökat antalet vapen och soldater bara för att piska upp stämningen, säger Tigran Abrahamyan, rådgivare åt Nagorno-Karabachs president.

Han säger att han inte vet hur mycket pengar Armenien har spenderat på militär upprustnin­g, men enligt den internatio­nella tankesmedj­an Internatio­nal Crisis Group, ICG, lade landet runt 450 miljoner dollar på försvaret 2015. Det må vara betydligt mindre än grannlande­t, men enligt ICG har Armenien kunnat dra nytta av förmånliga priser och krediter från storebror Ryssland som har flera militärbas­er i landet.

– Kriget började inte i går och kommer inte att ta slut i morgon. Människorn­a här förstår det, säger Tigran Abrahamyan.

Både ICG och CfR har dragit ungefär samma slutsats. De menar att risken nu är stor att Azerbajdzj­an i och med den senaste landvinnin­gen kommer att försöka ta ännu mer land, medan Armenien är fast beslutet att visa att förlusten under aprilkrige­t bara var en tillfällig­het och inte trend.

 ??  ?? DRABBAS HåRDAST. Barnen var så rädda efter bombningar­na att vi behövde ta dem till en slags exorcist för bli kvitt deras mardrömmar, säger Rosa Avanesyan om barnen Goran, fyra år och Ruben, två år.
DRABBAS HåRDAST. Barnen var så rädda efter bombningar­na att vi behövde ta dem till en slags exorcist för bli kvitt deras mardrömmar, säger Rosa Avanesyan om barnen Goran, fyra år och Ruben, två år.
 ??  ?? EVAKUERAD. Jag saknar vårt hus, vår trädgård och de döda på kyrkogårde­n, säger Guli Avanesyan, som flyttats från Talish till Alashan.
SPöKSTAD IGEN. Kulturhuse­t i Talish är under uppbyggnad efter attacken.
EVAKUERAD. Jag saknar vårt hus, vår trädgård och de döda på kyrkogårde­n, säger Guli Avanesyan, som flyttats från Talish till Alashan. SPöKSTAD IGEN. Kulturhuse­t i Talish är under uppbyggnad efter attacken.
 ??  ?? LIVET FORTSäTTER. Levon Apresyan är inte rädd för nya attacker. Han har bestämt sig för att stanna i Talish och har till och med påbörjat bygget av en egen destillato­r som ska framställa mullbärsvo­dka.
LIVET FORTSäTTER. Levon Apresyan är inte rädd för nya attacker. Han har bestämt sig för att stanna i Talish och har till och med påbörjat bygget av en egen destillato­r som ska framställa mullbärsvo­dka.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland