Hufvudstadsbladet

Hassan Zubier försökte stoppa mördaren

Hassan Zubier, bosatt i Sverige och en av de skadade i attacken, närvarade när offren hedrades med en tyst minut på söndagsför­middagen.

- HBL–FNB

Hassan Zubier och ytterligar­e några hundra personer deltog när offren för knivattack­en i Åbo hedrades med en tyst minut på Salutorget. Zubier skadades när han försökte hjälpa en kvinna som dog och samtidigt försvara sig själv mot knivmannen.

Till pressen säger Hassan Zubier, som bor i Sverige, att han inte vill kallas hjälte. Han säger också att det är en individ, inte en grupp, som är skyldig.

– Jag har en utbildning, jag kan agera, men jag är ingen hjälte. Jag är en medmännisk­a som inte vänder bort huvudet, inte står och filmar, inte står och tittar. Jag gjorde mitt bästa efter den kunskap jag har. Tyvärr lyckades det inte.

Zubier skadades när han höll en svårt knivskuren, döende kvinna i armarna. Han säger att han fått hundratals meddelande­n från människor i hela Finland.

– Jag vill verkligen tacka det finska folket för deras kärlek. Jag gjorde det som jag önskar att många fler kunde, inte vända bort huvudet utan finnas där för folk när de behöver hjälp.

Polisen uppskattar att några hundra människor deltog i minnesstun­den på torget. Lehtikuvas fotograf rapportera­r att stämningen var respektful­l och människorn­a allvarliga.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? GJORDE SITT BäSTA. Hassan Zubier försökte rädda en kvinna som knivhuggit­s på Salutorget i Åbo på fredagseft­ermiddagen.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN GJORDE SITT BäSTA. Hassan Zubier försökte rädda en kvinna som knivhuggit­s på Salutorget i Åbo på fredagseft­ermiddagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland