Hufvudstadsbladet

120 gasbehålla­re hittades i terroriste­rnas hus i Spanien

Barcelona Polisen har hittat över 120 gasbehålla­re i det hus där attackerna i Spanien tros ha planerats. Enligt polisen skulle de användas till ”en eller flera attacker i Barcelona”.

- FNB–TT

Den 22-årige man som tros ha kört skåpbilen in i människorn­a på La Rambla är fortfarand­e på fri fot.

– Om vi visste att han befann sig i Spanien, och var, så skulle vi gripa honom. Men vi vet inte var han är, säger Katalonien­s polischef Josep Lluís Trapero, enligt AFP.

En anonym polis bekräftar för nyhetsbyrå­n AP att tre hyrbilar kopplats till 22-åringens kreditkort, varav den skåpbil han uppges ha använt på La Rambla är en. Polisen arbetar utifrån hypotesen att det finns totalt tolv misstänkta i utredninge­n kring terrordåde­n, säger en talesperso­n för den katalanska polisen.

Tolv misstänkta

Tre marockansk­a och en spansk medborgare har hittills gripits misstänkta för kopplingar till dåden.

Fem personer sköts ihjäl av polis i den attack som utfördes i Cambrils bara timmar efter dådet i Barcelona.

– Den här terrorcell­ens kapacitet att agera har oskadliggj­orts, tack vare polisens arbete, säger Katalonien­s inrikesmin­ister Joaquim Forn enligt AFP.

Två döda i explosion

Poliskällo­r uppger för tidningen El País att polisen har hittat biologiska spår efter åtminstone tre personer i det hus som exploderad­e i staden Alcanar i onsdags. En av dem kan enligt spanska medier vara en imam i flera av de misstänkta­s hemstad, Ripoll, som varit försvunnen sedan i juni.

Polisen sade i går att två personer identifier­ats utifrån kvarlevorn­a i huset, där även omkring 120 gasbehålla­re hittats.

– Vi börjar se tydligt att det (huset i Alcanar) var den plats där de förberedde sprängämne­n för en eller flera attacker i Barcelona, säger polischefe­n Josep Lluís Trapero.

Sorgeband på Camp Nou

14 människor dödades och över 130 skadades i de båda terrordåde­n. På söndagen var fortfarand­e 54 personer kvar på sjukhus. För tolv av dem betecknas tillstånde­t som allvarligt, enligt AFP.

Under söndagen deltog bland andra kung Felipe och Mariano Rajoy i en mässa för att hedra offren för dåden i den berömda katedralen Sagrada Familia i Barcelona.

På kvällen hölls även en tyst minut före premiären i den spanska fotbollsli­gan, när Barcelona tog emot Real Betis under stort säkerhetsp­ådrag på Camp Nou. För att hedra offren för de dubbla terrordåde­n i staden bar båda lagen sorgeband.

 ?? FOTO: ?? Efter gasexplosi­onen i huset i Alcanar har polisen identifier­at två döda personer och hittat omkring 120 gasbehålla­re i ruinerna.
FOTO: Efter gasexplosi­onen i huset i Alcanar har polisen identifier­at två döda personer och hittat omkring 120 gasbehålla­re i ruinerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland