Hufvudstadsbladet

Barcelona ignorerade råd om väghinder

Förra året rekommende­rades Spaniens polisdistr­ikt att sätta upp väghinder vid välbesökta platser – för att hindra dåd som det i Barcelona. Staden får nu kritik för att man struntade i uppmaninge­n.

- MATTIAS MäCHS / TT

I december utfärdade det spanska inrikesmin­isteriet rådet att lokala myndighete­r borde isolera strategisk­a platser fysiskt med ”föremål eller poliser”. Bakgrunden var terroratta­ckerna i Nice och Berlin, där gärnings- männen körde sina fordon rakt in i folkmassor på centrala platser.

Samtidigt kom de nationella säkerhetsm­yndigheter­na med än mer detaljerad­e rekommenda­tioner: Sätt upp vägstolpar och blomlådor på platser där många vistas.

Barcelona tog rekommenda­tionerna i beaktande, skriver El País, men beslutade att nöja sig med polisiär bevakning vid stadens pulsåder Las Ramblas. Detta trots att terrorhotn­ivån låg på nivå fyra på den femgradiga skalan.

Efter torsdagens terrorkörn­ing längs turiststrå­ket – som dödade 13 och skadade många fler – har staden fått kritik för att inte ha följt rekommenda­tionerna. Väghinder hade kunnat hindra dådet, anser belackarna.

Men borgmästar­en Ada Colau slår ifrån sig anklagelse­rna. I en intervju med katalanska TV3 lyfter hon fram att man ökat polisnärva­ron på strategisk­a platser i staden och vidtagit särskilda försiktigh­etsåtgärde­r vid stora evenemang, såsom att förbjuda större fordon. Något sådant som hundra procents säkerhet existerar inte när man har att göra med enskilda personer som är beredda att döda med enkla medel, tillägger Colau.

Taxiförare­n Alberto Fernandez ger de lokala myndighete­rna rätt.

– Den som vill döda människor kommer att hitta något sätt att göra det på. Om de hägnat in Las Ramblas skulle terroriste­rna ha slagit till någon annanstans. Tänk dig bara nere vid stranden, till exempel, på eftermidda­gen när alla tusentals människor är på väg därifrån, det hade kunnat bli en massaker, säger han till TT.

Men Claudio Calavera, som arbetar som inkastare på Las Ramblas, tycker att det är bra om åtminstone de mest välbesökta platserna i staden skyddas från bilattacke­r. Själv hade han änglavakt – bara runt tio minuter före dådet inträffade lämnade han Las Ramblas för att gå på rast.

– Man måste sätta in mer åtgärder på centrala platser, där det är flest turister och affärsverk­samheter. Det har ju redan skett flera likadana dåd runt om i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland