Hufvudstadsbladet

Miljontals arbetslösa Macrons stora utmaning

Miljontals människor går utan jobb i Frankrike. Den nye presidente­n Emmanuel Macron har lovat att minska arbetslösh­eten kraftigt med radikala reformer. Genomgripa­nde förändring­ar är nödvändiga, anser experter. Men frågan är om Macron har lösningen.

- fnB–TT-HElEna WandE

I den östra Parisföror­ten Noisy-leGrand har Christel Laine, 39, precis varit på en av arbetsförm­edlingens workshops för arbetssöka­nde.

Hon är på väg tillbaka till arbetslive­t efter en sjukskrivn­ing och vill göra en förändring i livet. Nu omskolar hon sig för att arbeta med personalfr­ågor.

Trots att arbetslösh­eten är hög känner hon sig inte oroad för sin egen situation. Samtidigt träffar hon många andra som inte har det lika lätt.

– Jag har ett bra cv och jag är en positiv person. Jag kan tala för mig. Men för andra kan det vara svårt. En del som kommer hit kan inte ens skriva ett ord på franska, säger hon.

Gradvis försämring

Sedan finanskris­en 2008 har arbetslösh­etsnivån i Frankrike stadigt gått uppåt och under de senaste fem åren har den legat över 10 procent.

–Arbetsmark­naden har gradvis försämrats, men inga strukturel­la förändring­ar har gjorts. Vi har inte testat några riktiga reformer som våra europeiska grannar, som Storbritan­nien och Tyskland, säger ekonomipro­fessorn Yannick L’Horty, specialist på arbetsmark­naden vid Université Paris-Est.

Presidente­n Emmanuel Macron vill göra det enklare för arbetsgiva­re både att anställa och att säga upp folk. Han vill också öka företagens möjlighete­r att förhandla om villkor utan att förbinda sig till en branschsta­ndard.

Arbetslösh­etsförsäkr­ingen ska också utvidgas för att gälla fler.

– Det är de mest radikala reformer vi har haft i Frankrike på flera decennier, säger Yannick L’Horty.

Han konstatera­r samtidigt att det återstår att se exakt hur reformerna kommer att utformas – om de blir av.

Under sina 100 första dagar på presidentp­osten har Macron fått grönt ljus att gå vidare med sina planer på att reformera arbetsmark­nadslagsti­ftningen.

andra bekymmer

I juni var 6,3 miljoner fransmän inskrivna på arbetsförm­edlingen men i praktiken går många fler utan arbete, enligt Rémi Rigaud, rådgivare på det franska fackförbun­det CGT.

Rigaud anser att Macrons reformer ökar osäkerhete­n på arbetsmark­naden.

– Tillgången till bostäder, sjukvård och skola och ökande klyftor mellan fattiga och rika är större bekymmer. Jag tror att Macron kan minska den officiella arbetslösh­eten, men inte den verkliga arbetslösh­eten, säger Rémi Rigaud.

Men i landets ekonomi finns ljuspunkte­r. Tillväxten är bättre än på länge och arbetslösh­eten har visat en sjunkande trend under 2017.

Yannick L’Horty tycker att det Macron talar om är ”riktiga” reformer som kan få effekt.

–Det är inte en policy som ensam kommer att fixa arbetslösh­eten. Men den är absolut nödvändig i en situation där ekonomin börjar gå bättre.

”Bra tajming”

L’Horty tror att Macron kan dra nytta av den gynnsamma ekonomiska situatione­n i Frankrike.

– Det finns ingen bättre kontext att påbörja reformer. Det är bra tajming.

Arbetssöka­nde Christel Laine hör till dem som sätter ett stort hopp till den nye presidente­n.

–Jag tror att han kommer att förändra saker till det bättre. Vi behöver börja om på nytt. Arbetslösh­eten är hög och det har hänt mycket som är tråkigt, som attackerna. Vi måste vara positiva, säger Christel Laine.

 ?? Foto: Lehtikuva/aLain Jocard ?? lovar stora reformer. President Emmanuel Macron vill reformera arbetsmark­nadslagsti­ftningen och har fått grönt ljus att gå vidare med sina planer.
Foto: Lehtikuva/aLain Jocard lovar stora reformer. President Emmanuel Macron vill reformera arbetsmark­nadslagsti­ftningen och har fått grönt ljus att gå vidare med sina planer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland