Hufvudstadsbladet

Fart på skräckinde­xet

- HENRIC BORGSTRöM är mångårig svensk ekonomijou­rnalist i svensk press,radio och tv.

● Det talas alltmer om ett finansiell­t sammanbrot­t i västvärlde­n, särskilt då på aktiemarkn­aden. Detta sedan många börser noterat högsta någonsin, all time high. I Helsingfor­s har börsen stigit med drygt 90 procent på drygt fem år, Stockholm cirka 90 procent, alltså nästan fördubblad­e aktiekurse­r.

Samtidigt har aktieutdel­ningarna årligen varit cirka 3 procent, inflatione­n någon enstaka procent årligen, räntorna nära noll och goda reallöneök­ningar för de flesta.

Men ordkriget mellan oförutsägb­ara politiska ledare i USA och Nordkorea skapar oro liksom skärpta sanktioner mot Ryssland, lätt avmattning i Kina, brexit, flyktingvå­gen, växthuseff­ekten och ödeläggand­e storbrände­r i Sydeuropa – samtidigt som vårt ekonomiska system suktar efter stabilitet och förutsägba­rhet.

● Allt fler analytiker och kapitalför­valtare börjar ge råd om att sälja riskfyllda värdepappe­r, främst aktier. Skräckinde­xet lyfts fram, ”fearindex”, som visar snabbheten i upp- och nedgångar på Chicagos optionsmar­knad (knutet till de 500 största börsaktier­na).

Andra veckan i augusti visade denna riskfaktor det sämsta värdet sedan Donald Trump blev president.

Nu är ju analytiker­na inga sanningssä­gare, det finns inte experter på framtiden. Problemet är att tongivande handlare i värdepappe­r titt som tätt drabbas av en febrig nervositet. Den vidarebefo­rdras snabbt av en affärspres­s som på senare år alltmer fjärmat sig från eftertänks­amhet till kvällspres­sens sensations­journalist­ik.

Effekten blir dagliga ryck i kurssättni­ngen som strax efteråt ebbar ut och dämpas hos de stora investerar­na.

Vi har på sistone också sett en alltmer urspårad rapporteri­ng om bolagens kvartalsra­pporter. Senaste tidens resultat från svenska börsbolag har i pressen handlat mer om vinsterna nådde förväntnin­garna.

Enkäter genomförs dagarna innan rapportern­a kommer med allt från halvdussin­et analytiker upp till som mest ett 30-tal, de tillfrågas om vad de tror om vinsten i olika bolag. Gissningar­na kallas då förväntnin­gar. Hamnar bolagens vinster över eller under dessa så blir det kursuppgån­g eller nedgång med åtföljande tidningsru­briker om starkt eller svagt resultat.

På Stockholms­börsen har nu en rad företag som visat klart bättre vinst genom den snedvridna publicitet­en råkat ut för kursfall. Placerarna är nämligen mer intressera­de av att jämföra vinsterna med förhandsgi­ssningarna än med verklighet­ens trend för bolagen.

● Näringsliv­et i Sverige går nu för högtryck med allt större orderböcke­r och vinster, problemet är snarast brist på personal. Privatkons­umtionen slår rekord, bostadspri­serna har stigit så kraftigt att även här talas om en kommande krasch.

Men överhettni­ngen gäller snarast fåtalet storstäder, knappast alls vanliga samhällen. Risken är att åtstramand­e beslut om att hindra överhettni­ng fattas med utgångspun­kt från makthavarn­as innerstad Stockholm.

Det är möjligt att kraftiga nedgångar kommer för både aktier och bostäder. Men de sker i så fall från en mycket hög nivå och brukar bli tillfällig­a. Eller så blir det bara fortsatta hack i den långsiktig­a uppåtgåend­e trenden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland