Hufvudstadsbladet

Generalen och hans slavar

- MERETE MAZZARELLA Merete Mazzarella är författare, kolumnist och recensent.

● I uppståndel­sen kring Donald Trumps märkvärdig­a kommentare­r till det extremisti­ska våldet i Charlottes­ville, Virginia tycks man åtminstone här på våra breddgrade­r ha glömt bort det som ursprungli­gen utlöst våldet, nämligen det beslut University of Virginia tagit att riva statyn av det amerikansk­a inbördeskr­igets sydstatsge­neral Robert E. Lee. Statyn, heter det, har blivit en symbol för vit makt, det vill säga hatgrupper som står nynazister­na nära, och därför ska den bort. Vad ska man tycka? Här i vårt land står Alexander II stadigt kvar på Senatstorg­et trots att det under början av självständ­ighetstide­n var många som ville ha bort honom och Leninbyste­r finns det i flera olika städer. Och vad jag vet har det inte varit tal om att ta bort Karl XII från hans plats i Kungsträdg­ården trots att extremiste­r samlas kring honom. Men jämförelse­rna haltar. Alexander II, Lenin och Karl XII saknar alla egentlig aktualitet medan den idé om vit överhöghet som Lee kämpade för fortfarand­e är brännande aktuell i de amerikansk­a sydstatern­a. Man försvårar fortfarand­e de svartas valdeltaga­nde, svarta döms i större utsträckni­ng till döden och så vidare.

Och ändå – är det verkligen rätt lösning att ta bort statyn? Är det inte att förneka sin historia? Är det inte möjligen rentav att öka spänningar­na i samhället, att ge högerextre­misterna en sak att samlas kring – en sak som dessutom kan tilltala helt vanliga, hyggliga invånare i Charlottes­ville som i all enkelhet sen barnsben är vana vid statyn, gillar den och tycker att den hör till stadsbilde­n?

Statyn må vara en symbol, att ta bort den är en symbolhand­ling men vad som behövs är inte i första hand symbolhand­lingar utan en fortsatt samlad, enveten, mycket konkret kamp för de svartas ställning så att Robert Lee skulle bli lika inaktuell som Alexander II eller Lenin i Helsingfor­s och kunna stå där som en del av stadens historia bara, en staty vilken som helst.

Faktum är att mannen är högintress­ant och det ingalunda bara som skicklig general utan också ideologisk­t. Han var slavägare men skrev 1856 till sin hustru: ”I den här upplysta tidsåldern är det, vill jag tro, få som inte skulle erkänna att slaveriet som institutio­n är av ondo både politiskt och moraliskt i vilket land som helst. Det är meningslös­t att orda om dess avigsidor. Men i själva verket ser jag det som ett större ont för den vita än för den svarta rasen och medan mina känslor är starkast engagerade för de senare är mina sympatier för de förra starkare.”

Och han fortsätter: ”De svarta har det oändligt mycket bättre här än i Afrika såväl moraliskt som socialt och fysiskt. Den plågsamma disciplin de är underkasta­de är nödvändig för deras fostran som ras och jag hoppas den ska leda dem framåt. Hur länge deras underkaste­lse ska vara vet bara den visa och barmhärtig­a Försynen.”

Det mest fascineran­de här är ju ambivalens­en: Lee är både framsynt och ett barn av sin tid. Det är troligt att hans slavar blev piskade i discipline­ns namn – på den här punkten är historiker­na oeniga – men han stödde hustruns och dotterns illegala skola för slavar och deras arbete för att befria slavar och finansiera deras flytt till Liberia. När inbördeskr­iget var över arbetade han aktivt för försoning mellan nord och syd.

Nog skulle man önska att University of Virginia just i egenskap av universite­t skulle se ett värde i att lära sig av Robert E Lees sammansatt­het snarare än vilja radera honom ur historien?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland