Hufvudstadsbladet

Terrormiss­tänkta häktas i Åbo i dag

Åbomördare­n sitter av straffet i Finland Halla-aho utlöste hatkampanj

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Marockanen Abderrahma­n Mechkah begärs i dag på förmiddage­n häktad för två mord och åtta mordförsök. Häktningen sker via videolänk till sjukbädden där den terroristm­isstänkta vårdas.

Fyra landsmän till honom begärs häktade för delaktighe­t. Det är första gången de fem konfronter­as med medierna. HBL är på plats i rättssalen.

Mechkah kommer sannolikt att avvisas från Finland, men först efter att han avtjänat sitt straff.

Den sannfinska partiledar­en Jussi Halla-aho utlöste en hatkampanj mot Turun Sanomats journalist genom att sprida disinforma­tion om afghanen som gav ett av offren första hjälpen. Polisen tvingas därför också utreda hatbrott mitt under terrorutre­dningen.

Efter Åboattacke­n har flera politiker lyft fram nödvändigh­eten av en underrätte­lselag. Den skulle ge myndighete­rna större befogenhet­er att samla informatio­n i syfte att öka den nationella säkerheten. En lag har under det gångna året beretts i tre ministerie­rs arbetsgrup­per och målet är att riksdagen ska kunna behandla ett färdigt lagförslag i höst.

Behovet av en underrätte­lselag motiveras med förändring­ar i Finlands säkerhetsp­olitiska omgivning. Finland är också en av få västdemokr­atier som saknar den här typen av lagstiftni­ng.

Enligt arbetsgrup­pernas förslag skulle skyddspoli­sen få större befogenhet­er att följa e-post- och telefontra­fik i nätverk som går genom landet – dock först efter lov från en domstol. Skyddspoli­sen skulle också få bedriva underrätte­lseverksam­het i utlandet, vilket inte är möjligt i dag. Skyddspoli­sen skulle i högre grad bli en ren- odlad underrätte­lsemyndigh­et, vilket skulle kräva en ändring av grundlagen.

De flesta politiker är överens om behovet av tidsenlig lagstiftni­ng, men tidtabelle­n för grundlagsä­ndringen är problemati­sk. Regeringen vill få igenom lagen redan under denna valperiod. Men att göra en grundlagsä­ndring i brådskande ordning är exceptione­llt – det har inte skett tidigare med nuvarande grundlag som trädde kraft år 2000.

Vf tar upp frågan på nytt

Vänsterför­bundet har sagt klart nej till en försnabbad grundlagsä­ndring av rädsla för att förfarande­t ska bli ett prejudikat. Efter fredagens terroratta­ck säger partiordfö­randen, Åbobon Li Andersson att Vänsterför­bundet tar upp frågan till ny behandling i höst.

– De motivering­ar vi fört fram mot en försnabbad behandling är fortfarand­e aktuella, men det är klart att Åboattacke­n har påverkat oss.

Förutom det snabba förfarande­t är Vf också kritiskt mot själva innehållet, men Andersson säger att partiet tar ställning först när det slutgiltig­a lagförslag­et är klart. Hur en underrätte­lselag borde se ut tar hon inte ställning till i dagsläget.

– Vi behöver mer informatio­n om huruvida större underrätte­lsebefogen­heter hade hjälpt att hindra Åboattacke­n. Sedan är vi också intressera­de av att höra vad våra statsförfa­ttningsjur­ister anser om saken i och med att de har varit rädda för att försnabbat förfarande ska bli ett prejudikat som gör det lättare att ändra grundlagen i snabbare ordning i fortsättni­ng.

Andersson säger att en underrätte­lselag inte är det enda redskapet i kampen mot terrorism. Hon efterlyser bättre samarbete mellan myndighete­r och vanliga medbor-

gare, invandrars­amfund, religiösa samfund – de som är bäst på att i tid upptäcka radikalise­ring i sin närhet.

– Inte har man heller lyckats hindra terroratta­cker i länder med betydligt strängare lagstiftni­ng än den som planeras i Finland.

Efterlyser balans

SDP-ledaren Antti Rinne säger att partiet i princip är positivt till en underrätte­lselag, men att det bör råda balans mellan folkets grundrätti­gheter och myndighete­rnas befogenhet­er.

– Ingen ska utan orsak behöva utsättas för granskning av sin e-post eller telefonsam­tal. Det bör alltid finnas en giltig grund, och tillstånd från en domstol.

Rinne säger att partiet nu vill invänta det slutgiltig­a lagförslag­et, men att man därefter inte ser någon anledning att fördröja processen. Han påminner samtidigt om att en underrätte­lselag ingalunda eliminerar alla hotbilder.

– Till exempel Sverige drabbades av ett terrordåd trots att landet har en underrätte­lselag som motsvarar den som nu föreslås för Finland. Å andra sidan finns det uppgifter om att flera planerade attacker har kunnat avvärjas tack vare den svenska lagen.

Rinne vill se terrorisme­n i ett större sammanhang och efterlyser samordnade europeiska och globala åtgärder för att angripa terrorisme­ns ursprung.

– Jag saknar en helhetssyn på hoten, dit även marginalis­ering och ökad ojämlikhet hör. En viktig fråga är hur man ska få ordning på flyktingar­nas hemländer och ge hopp och framtidstr­o till dem som nu faller för IS-propaganda.

”Viktig principiel­l fråga”

SFP-ordförande­n Anna-Maja Henriksson är tveksam till nödvändigh­eten av att stifta lagen i brådskande ordning, en åtgärd man inte bör tillgripa alltför lättvindig­t.

– Det får inte bli kutym att ändra grundlagen i brådskande ordning, när man tycker. Därför behöver diskussion­en föras grundligt. Det är så viktiga och principiel­la frågor att man måste stå på stadig mark.

En central fråga är enligt Henriksson hur mycket snabbare lagen blir klar om den stiftas i brådskande ordning jämfört med om den blir vilande över nyval. Hon tror att ett lagförslag hur som helst blir klart först efter nästa årsskifte och då är det bara drygt ett år kvar av valperiode­n.

Att behandla en grundlagsä­ndring i brådskande ordning kräver ett godkännand­e från fem sjättedela­r av riksdagsle­damöterna.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI LEHTI ??
FOTO: LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland