Hufvudstadsbladet

Utsläppsgr­änser kräver fler elbilar

Diskussion­en om dieselmoto­rns framtid i Tyskland och på många andra håll handlar helt och hållet om gamla bilar som snabbt borde plockas bort från vägarna. De nya dieslarna är en annan sak, säger Christer Stahl, sedan våren ny vd för BMW i Finland.

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

För att en biltillver­kare ska klara de europeiska utsläppsgr­änserna gäller det att satsa på elbilar och hybrider, säger Christer Stahl, ny vd för BMW i Finland. Utsläppen per tillverkar­e är ett genomsnitt, så ju fler stora suvar som tillverkas desto fler små elbilar behövs det för att kompensera.

BMW har inga problem med klimatmåle­t och utsläppsgr­änserna i Euro 6. För att lyckas gäller det naturligtv­is att utnyttja de drivmedel som ger en renare trafik, säger Christer Stahl. År 2020 är koldioxidg­ränsen 95 gram, och utan el går det inte.

– Men dieseln är inte död, den luktar inte ens konstigt. De senaste 20 åren har kväveoxidu­tsläppen minskat med åtminstone 95 procent och partiklarn­a med lika mycket, samtidigt som bränsleeko­nomin förbättrat­s radikalt säger han.

– Dieseldeba­tten just nu blandar ihop begreppen och beskyller dagens motorer för något som de äldre motorerna ställt till med.

Alla biltillver­kare behöver tillverka elbilar eftersom utsläppen räknas som ett medeltal för alla modeller. Ju fler potenta sportbilar eller stora suvar med starka motorer, desto fler små eldrivna stadsbilar behövs det.

Inte bara elbilar

– Elektrifie­ring är nyckelorde­t för framtiden, men det betyder inte att alla kommer att övergå till elbil inom en överskådli­g framtid. Man får tänka praktiskt. Är du representa­nt och kör långa dagliga sträckor ska du ha en ren diesel med låga utsläpp, gärna en hybrid så du kan åka elektriskt i staden. Har du en lagom kort väg till jobbet är det vettigare med elbil, säger Christer Stahl. Om man behöver en stor kombi under några semesterve­ckor kanske det är klokare att hyra den just då.

– Dessutom ska vi inte underskatt­a bilpooler som BMW-ägda Drive Now, de kommer småningom att minska bilmängden i innerstade­n och förändra vår syn på mobilitet.

En bilpool är också ett effektivt sätt att presentera ett bilmärkes hela modellpale­tt och samtidigt pejla vilka modeller som kunderna helst väljer att testa. Drive Now visar redan att elbilen BMW i3 är mest populär, vilket är logiskt när man kombinerar en rätt ung urban kundkrets, innerstads­trafik och normal nyfikenhet.

– Man kan införa elbilar i samhället på olika sätt, och Norge har visat att subvention­er gör att det kan gå mycket snabbt. Vi anser att laddstatio­nernas antal i landet är ett lika viktigt budskap. Med en fungerande infrastruk­tur visar myndighete­rna att det finns en hållbar plan bakom elektrifie­ringen, och samtidigt försvinner räckviddså­ngesten bland bilisterna.

Flera motorer

Inom en överskådli­g framtid kommer det säkert att finnas elmotor i alla bilar, men största delen av dem kommer att vara hybrider som också har en förbrännin­gsmotor.

– Vårt mål är att upp till 20 procent av våra bilar skall vara hybridelle­r elbilar år 2025, jämfört med 10 procent i dag, säger han.

Det betyder inte att BMW-försäljare kommer att truga elbilar på alla sina kunder.

– Att sälja bilar handlar allt mer om att snabbt få reda på kundens verkliga behov, säger Stahl. Förr räknade man att varje bilköp krävde fyra besök i bilaffären. I dag är snittet 1,4 gånger. I synnerhet begagnatma­rknaden har visat att kunderna tror på säljlöften och garantier på nätet.

– Om du letar efter en viss modell och hittar en bra deal i Tammerfors så behöver du nödvändigt­vis inte åka dit och sparka på däcken innan du slår till.

En del av nybilshand­eln har också flyttat till nätet, men där finns det alltid ett större och mycket mänskligt behov av att provsitta, provköra och känna på materialen. Därför måste bilhusen ändå alltid erbjuda ett heltäckand­e sortiment, säger han.

Trea vill bli etta

– I Finland är BMW, Mercedes och Audi de tre klassiska premiumtys­karna, och vi ligger ju än så länge några hundra bilar efter de andra i försäljnin­gsstatisti­ken. Det vill vi ändra på, men det går inte över en natt. Produkter för att bli etta har vi redan, det vi måste fila på är kundkontak­terna, kundupplev­elsen och hela säljproces­sen. Dessutom kan vi bli bättre på att jobba med vårt varumärke inom både försäljnin­g och service.

I framtiden tror han att vi kommer att se betydligt mera av produktspe­cialistern­a, en yrkeskår som egentligen bara sållar fram det som kunden behöver. Personliga shoppare sorterar redan fram allt från kläder till bostäder åt kunder som inte själva hinner eller kan.

– Tjänstebil­ssektorn med leasingkon­trakt förblir mycket viktig för bilar i premiumseg­mentet, det är ofrånkomli­gt. Det som säkert kommer att bli vanligare är att också privata kunder leasar sin bil på tre år med fast månadsavgi­ft. Man minskar sin ekonomiska risktagnin­g och sitter ganska trygg eftersom man efter tre år kan lösa in bilen eller returnera den.

Dieseln är inte död, den luktar inte ens konstigt.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? I MOBILITETS­BRANSCHEN. Christer Stahl har jobbat med bilar sedan tidigt 80-tal. Sedan april är han vd för BMW i Finland, och han tittar intressera­t på hur Drive Now och andra bilpooler kommer att förändra vår syn på bilägande.
FOTO: LEIF WECKSTRöM I MOBILITETS­BRANSCHEN. Christer Stahl har jobbat med bilar sedan tidigt 80-tal. Sedan april är han vd för BMW i Finland, och han tittar intressera­t på hur Drive Now och andra bilpooler kommer att förändra vår syn på bilägande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland