Hufvudstadsbladet

Åbomördare­n sitter av sitt straff i finskt fängelse

En avvisning från Finland väntar den marockansk­e gärningsma­nnen i Åbo. Avvisninge­n av Abderrahma­n Mechkah sker troligtvis efter avtjänat straff.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Enligt polisen är 18-årige Abderrahma­n Mechkah ”i asylproces­sen” vilket betyder att han ansökt om asyl. Polisen har inte sagt i vilket skede av processen han befinner sig.

Att han befinner sig i asylproces­sen betyder att Mechkah kan avvisas om han döms för ett brott. Om han har överklagat ett negativt asylbeslut kan förvaltnin­gsdomstole­n eller Högsta förvaltnin­gsdomstole­n beakta en möjlig dom i sitt beslut. Mechkah misstänks för två mord och åtta försök till mord som begåtts i terroristi­skt syfte.

Kan be om flytt

Det är vanligt att en dömd person avvisas först efter att den avtjänat sitt straff i Finland. Danske polismörda­ren Steen Christense­n är ett exempel på motsatsen. Christense­n flyttades till ett danskt fängelse efter att han fått sin dom.

– Vi har avtal om förflyttni­ng av fångar med ett antal länder, bland annat de nordiska länderna. En fånge kan be om förflyttni­ng bland annat för att den vill komma närmare sin familj i hemlandet, säger Virva Ojanperä, chef för internatio­nella ärenden på Brottpåföl­jdsmyndigh­eten.

Marocko är ändå inte part i något av de internatio­nella avtal som möjliggör en fångförfly­ttningar, säger Katja Dogovic, ledande jurist vid Brottspåfö­ljdsmyndig­heten.

– En flytt skulle därför kräva en skild diplomatis­k förhandlin­g direkt med Marocko, säger Dogovic.

Justitiemi­nistern kan fatta beslut om en sådan förhandlin­g och i slutändan om en förflyttni­ng. I ett flyttbeslu­t måste man ta i beaktande om mottagarla­ndets rättssyste­m är pålitligt. En fånge kan inte heller flyttas till ett land där hen hotas av tortyr eller dödsstraff.

Marocko har dödsstraff men ingen har avrättats sedan 1993. Dödsstraff utdöms fortfarand­e.

Regeringsr­ådet Juhani Korhonen på Justitiemi­nisteriets avdelning för internatio­nell rättsvård kan inte på rak arm minnas ett enda fall där en fånge har flyttats mot sin vilja till ett land som står utanför de internatio­nella avtalen.

Om en fånge själv vill flytta är det ändå möjligt. Då fäster de finländska myndighete­rna inte heller stor uppmärksam­het vid förhålland­ena i mottagarla­ndet.

Att Abderrahma­n Mechkah själv skulle be om att flyttas till Marocko är ändå osannolikt. Straffskal­orna är hårdare och fångväsend­et betydligt sämre än i Finland.

Man kan jämföra med de estniska fångarna i Finland som ofta väljer att sitta av sitt straff i Finland. De ber inte om en flytt till Estland för att de befarar att de då måste sitta längre i fängelse i sitt hemland.

Rätten kan också anse att Abderrahma­n Mechkah var otillräkne­lig vid attacken. I så fall är det än mindre sannolikt att han avvisas snabbt till sitt hemland.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI ?? HäKTNING. De misstänkta begärs häktade i dag.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI HäKTNING. De misstänkta begärs häktade i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland