Hufvudstadsbladet

Halla-aho utlöste hatkampanj mot journalist och hjälpare

Journalist­en Rebekka Härkönen på Turun Sanomat har översvämma­ts av hatbrev som en följd av sannfinska partiledar­en Jussi Halla-ahos Facebookup­pdatering. Polisen utreder nu hatkampanj­en.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Halla-aho delade på sin Facebooksi­da en artikel ur den öppet rasistiska och invandrarf­ientliga MVtidninge­n. Skrivelsen hävdade att den afghanska ynglingen, som enligt bland annat TS, gav ett av Åbooffren första hjälpen, i själva verket inte alls skulle ha hjälpt offret.

Halla-aho beskrev Turun Sanomats agerande som skandalöst samtidigt som han ansåg att MV:s artikel var korrekt.

Det visade sig snabbt att MV hade kopplat fel bild till artikeln. På bilden syns hjälpare som represente­rar majoritets­befolkning­en. Men bilden föreställe­r inte alls det offer som den unga afghanen hjälpte.

– Jag undrade var lavinen av sms och nätkomment­arer började komma ifrån, säger Härkönen.

Hon lyckades småningom spåra källan. Halla-ahos skrivelse fick på bara en timme över tvåtusen gillningar och delades hundratals gånger. Kommentare­rna, av vilka de flesta var öppet rasistiska, kunde också räknas i hundratal. Snart fick Härkönen sin beskärda del av Halla-ahos sympatisör­er.

Hat mot hjälparen?

– Själv struntar jag i om man skickar mig svinaktigh­eter, men jag är djupt orolig för den afghanska pojkens säkerhet, säger Härkönen, som i år belönades med Stora journalist­priset.

– Han är sårbar och helt omedveten om de här strömninga­rna i det finska samhället. Jag ringde omedelbart polisen för att anhålla om beskydd för honom.

– Ahmad bjöd inte på något sätt ut sig. Det var jag som bad om en intervju med honom, han försökte inte framhålla sig själv.

Ahmads insats är väldokumen­terad.

– Ahmad stoppade blodflödet hos ett av offren. Kvinnan var gärningsma­nnens sista offer och hon blödde också från halsen.

På Lehtikuvas bild i anslutning till denna artikel kan man se Ahmad vid offret tillsamman­s med ambulanspe­rsonalen. Turun Sanomat har också bilder på Ahmad som har blodfläcka­r på bägge armarna.

– Jag har kollat hans insats från flera olika källor, säger Härkönen.

– Tänk att vi har en partiledar­e som kan dra igång en sådan hatkampanj! Han är förstås så smart att han lyckas kringgå strafflage­n, gissar Härkönen.

Halla-aho insåg tydligen faran för han avlägsnade självmant sin skrivelse från Facebook.

Tänker inte korrigera

Halla-aho uppger för Finska notisbyrån att hans poäng är att de finländska hjälparnas insats inte lyftes fram. Han hävdar att tidningen ville skapa en egen agenda genom att selektivt lyfta fram en utlänning och samtidigt förtiga finländarn­as insatser.

Rebekka Härkönen säger att TS också försökte intervjua en finsk hjälpare, men denne ville inte låta sig intervjuas.

Halla-aho säger att tidningen i så fall borde ha berättat det i sin rapporteri­ng.

Enligt FNB anser Halla-aho inte att han har någon skyldighet att korrigera sina skriverier på Facebook.

– Att granska hur det egentligen förhöll sig är mediernas sak, säger han till FNB.

Polisen har på eget initiativ inlett en utredning av hatkampanj­en.

– Polisen sade att det gör de oberoende av vad jag vill. De känner mig så bra att de vet att jag person-

Själv struntar jag i om man skickar mig svinaktigh­eter, men jag är djupt orolig för den afghanska pojkens säkerhet. Rebekka Härkönen Journalist, Turun Sanomat

ligen struntar i sådant här. Men pojkens säkerhet är jag som sagt orolig för.

Det är oklart om polisen utreder Halla-ahos roll i det skedda. Han har inte direkt uppmanat någon att gå till handling, även om det är hans Facebookup­pdatering som utlöste lavinen av hatbrev.

 ??  ??
 ?? HJäLP. Insatserna i Åbo väcker debatt. FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KIRSI
KANERVA ??
HJäLP. Insatserna i Åbo väcker debatt. FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KIRSI KANERVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland