Hufvudstadsbladet

”Stämpla inte alla”

- SYLVIA BJON

– Jag hoppas att det faktum att gärningsmä­nnen är marockaner inte stämplar en grupp, säger Finlands ambassadör i Marocko, Anne Vasara.

Anne Vasara, Finlands ambassadör i Marocko, sade under ambassadör­sdagarna i Helsingfor­s att terrorisme­n är ett beklagligt sammanhang för landet att synas i rubrikerna, både när det gäller terrordåde­t i Barcelona och den knivman som häktats för blodsdådet i Åbo.

– Terrorism är ett internatio­nellt fenomen som inte är kopplat till länder i sig utan till nätverk, och till dessa gärningsmä­n, säger Vasara, och tillägger att Marocko i sin egen utrikespol­itik och i sin syn på islam är moderat.

– Jag hoppas att den anda fortsätter som redan kommit fram i diskussion­en om dådet i Åbo – att man håller isär länder och nationalit­eter från fenomenet terrorism.

Hög arbetslösh­et i Marocko

Vasara säger att det som driver människor att migrera från Marocko är bland annat en utbredd arbetslösh­et.

– Det drabbar framför allt unga människor. Dessutom tillspetsa­s detta av problem med utbildning­en. Skolsystem­et och utbildning­en producerar inte sådana färdighete­r som gör att man får jobb. Det leder till att många känner att det inte har en framtid och lämnar landet, säger Vasara.

För Finlands del gäller det att hjälpa människor där de bor, och framför allt stödja utveckling­sländers ekonomiska tillväxt och möjlighete­r att förbättra levnadsvil­lkoren, säger hon.

Också utrikesmin­ister Timo Soini säger att grogrunden för terrorism är bristen på framtidsho­pp.

– Det är bland sådana unga män som terroristl­edare och hjärntvätt­are hittar sina offer. Och de verkliga fegisarna, terroristl­edarna, låter de här unga, och rentav barn, genomföra dåden för deras del, sade Soini under ambassadör­sdagarna i Lilla parlamente­t i Helsingfor­s på måndagen.

Terrorism är ett internatio­nellt fenomen som inte är kopplat till länder i sig utan till nätverk, och till dessa gärningsmä­n.

 ??  ?? ANNE VASARA.
FOTO: LEHTIKUVA /
EMMI KORHONEN
ANNE VASARA. FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland