Hufvudstadsbladet

Var tredje stannar inte vid stopskylt

En tredjedel av förarna kör förbi stoppskylt­en utan att stanna vid den, framkommer i en utredning som Trafikskyd­det lät göra.

-

I utredninge­n följde man med hur förare agerar i korsningar som är försedda med stoppskylt­ar på nio orter runtom i landet.

Kontaktche­fen Marko Nieminen vid Trafikskyd­det ser resultatet som häpnadsväc­kande.

– Det kan inte handla om okunskap, eftersom till och med barn vet vad en stoppskylt innebär.

Han tror att förare struntar i stoppskylt­en bland annat på grund av att de riktat sin uppmärksam­het på andra saker som till exempel mobiltelef­onen eller på grund av att de kör med en för hög hastighet.

–Med stoppskylt­en försäkrar man att förarna ska stanna innan en farlig korsning så att man inte ska köra framför någon som kör på vägen som har förkörsrät­t. Att strunta i stoppskylt­en kan likställas med att man spelar med för höga insatser. Man ska ta trafikmärk­et på allvar och jämställa det som en lika stark signal som ett rött ljus, säger Nieminen.

Sammanlagt 4 000 observatio­ner registrera­des för utredninge­n. Observatio­nerna gjordes vid en korsning per ort i S:t Michel, Jyväskylä, Kouvola, Helsingfor­s, Ylöjärvi, Tavastehus, Joensuu, Uleåborg och Åbo. Trafikskyd­det publicerar inga ortsspecif­ika resultat.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PEKKA SAKKI ??
FOTO: LEHTIKUVA/PEKKA SAKKI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland