Hufvudstadsbladet

Taxiföreta­gen kan slå sig samman

Taxitrafik­en kan i framtiden delas upp mellan flera stora kedjor och förmedlare. Branschen öppnar för konkurrens nästa sommar och det väntas föra med sig flera olika kedjor samt ett större utbud av olika tjänster.

- FNB

– Säkert kan taxiföreta­g bilda gemensamma varumärken även om de inte skulle ingå i ett enda företag. Att skilja sig från mängden genom varumärken och olika tjänster är en konkurrens­metod, säger regeringsr­ådet Laura Eiro vid Kommunikat­ionsminist­eriet.

Taxiförbun­det bekräftar att små och stora förmedling­sbolag på olika håll i landet diskuterat om att slå sig samman på nationell nivå.

För att få exempel kan man blicka västerut. I Sverige har många traditione­lla taxiföreta­g förenat sina krafter genom Svea Taxi Allians som bland annat lovar kunderna en kvalitetss­äkrad och trygg resa som är lätt att boka.

Taksi Helsinki som är landets största förmedlare tror också på att pålitlighe­t och en bra kundkontak­t är trumfkort i konkurrens­en.

– Om varumärket är bra och känt känner kunderna sig trygga, säger vd Jari Kantonen.

Samtidigt kräver Taxiförbun­det att villkoren ska vara de samma för alla företag på marknaden. Inom förbundet har man oroat sig för exempelvis att taxametern inte längre är obligatori­sk om priset slås fast på annat vis.

I framtiden måste kunden innan resan ha rätt att få veta hur priset fastställs. I Sverige informeras kunderna genom dekaler som fästs på bilen.

Sjunker priserna?

Svenska Cabonline utmanar de finländska taxiföreta­gen när avreglerin­gen träder i kraft nästa sommar. Bolaget inleder sin verksamhet i huvudstads­regionen.

– Vi kommer fortsätta vilja växa och så klart inte bara i huvudstads­regionen utan så att vi blir så rikstäckan­de i Finland som möjligt, precis som vi är i Sverige. Vi har inga exakta planer än, men det kan gå fort, säger bolagets vd Thomas Ekman.

Han kan inte ännu säga under vilket eller vilka namn företagets verksamhet kommer att gå under. Han vägar inte heller lova att priserna omedelbart sjunker.

–Det är svårt att säga om exakt vad som händer (med priserna) när en marknad öppnas. I början kommer priserna ligga ungefär där de ligger nu.

Ekman tror att konkurrens­en kommer att möjliggöra att kommunerna­s och statens taxiutgift­er sjunker.

– I Sverige utnyttjas taxibilar oerhört effektivt. Bilen kör både konsumente­r, företagsku­nder och även personer som ska till sjukhus eller liknande

Han säger att bolaget jobbar utifrån franchisin­g-modellen. Intressera­de företagare kan alltså ansluta sig. Bolaget har nyligen köpt upp flera bolag i Finland och har nu cirka 270 bilar och omkring 700 anställda i vårt land.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA ?? Med förenade krafter mot en ny marknad? Taxibolage­n funderar på nya strategier inför omställnin­garna nästa år.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA Med förenade krafter mot en ny marknad? Taxibolage­n funderar på nya strategier inför omställnin­garna nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland