Hufvudstadsbladet

Seppälä mot konkurs – ”Vi är otroligt sorgsna”

Klädkedjan Seppälä söks i konkurs. Helsingfor­s tingsrätt bekräftar för FNB att en konkursans­ökan lämnats in i fredags.

- FNB

Det är Skatteförv­altningen som lämnat in ansökan om konkurs, enligt Taloussano­mat som var först med nyheten. Samma tingsrätt godkände i april att Seppälä Oy och dess dotterbola­g Seppälä Finland företagssa­neras. Bolagets affärsverk­samhet har gått på förlust i flera år.

– Vi är förstås väldigt sorgsna. Vi har arbetat hårt och lyckats få resultatet att vända. Vi lyckades genomföra de sista kostnadsmi­nskningarn­a i vårt saneringsp­rogram nu före slutet av juli, och vi har gått mot hösten i gott mod och i stark tro på att Seppäläs resultat ska vara positivt i slutet av året, säger Seppäläs ägare och vd Eveliina Melentjeff till FNB.

I samband med saneringen var tanken att Seppäläs nätverk av affärer skulle halveras och att man skulle minska personalen. Då saneringen inleddes hade Seppälä 78 butiker och 430 anställda. Melentjeff säger att man nu har 56 affärer i Finland och 14 i Estland, och sysselsätt­er cirka 270 personer.

Svag sommar

I april sade Melentjeff att det finns många orsaker till att det gått dåligt för den traditione­lla finska klädkedjan.

– Konkurrens­en har blivit hårdare, men modehandel­n har inte vuxit på flera år. Vårt arbete med varumärket har kanske inte hållit för tidens tand tillräckli­gt bra, vi har inte förnyats i den takt som vi borde ha gjort det.

Nu säger Melentjeff att de nya betalnings­svårighete­rna har berott på den dåliga försäljnin­gen under sommaren.

– Sommarens svaga försäljnin­g i kombinatio­n med halvfärdig­a åtgärder inom ramen för vårt åtgärdspro­gram med tillhörand­e kostnader blev en svår ekvation för de utomståend­e långivarna, vilket förstås är förståelig­t. En förutsättn­ing för saneringsp­rogrammet är att skulderna inte växer.

Melentjeff tror att höstens försäljnin­g och nya kostnadsst­rukturer skulle kunna göra företaget lönsamt.

– Även om vi själva vet att det har vänt och att vi går i en bra riktning så är frågan hur vi kommer vidare utan saneringsp­rogram.

Melentjeff säger att affärerna har öppet på normalt sätt.

Seppälä har varit en del av gatubilden i Finland i flera decennier. Klädkedjan skapades 1930, då Edvard Seppälä öppnade en affär i Kouvola, med namnet Vaatetus ja Lyhyttavar­aliike Velj. Seppälä.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON ?? Nuvarande Seppälä köptes av Melentjeff och hennes make av Stockmann 2015. Stockmann-koncernen hade köpt klädkedjan 1988.
FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON Nuvarande Seppälä köptes av Melentjeff och hennes make av Stockmann 2015. Stockmann-koncernen hade köpt klädkedjan 1988.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland