Hufvudstadsbladet

”Wall dog i ubåten – begravd i havet”

Danmark/Sverige Nu är ubåtsägare­n Peter Madsens förklaring om vad som hände på ubåten offentlig. Vid häktningsf­örhandling­en berättade han om en olycka ombord och att han har ”begravt” den svenska journalist­en Kim Wall till sjöss.

- fNb-tt

Men polisens misstanke om dråp alternativ­t mord kvarstår.

Ubåtsägare­ns förklaring framfördes bakom stängda dörrar under häktningsf­örhandling­en, men efter att delar av sekretesse­n i ärendet hävts är den nu känd för allmänhete­n. Köpenhamns­polisen har fört fram Madsens förklaring i ett pressmedde­lande:

”Den misstänkte har till polisen och i rätten förklarat att det inträffat en olycka ombord på ubåten, som har orsakat Kim Walls död, och att han därefter begravt henne till sjöss på en ospecifice­rad plats i Kögebukten.”

Sitter häktad

Från början förklarade Peter Madsen att Wall, som ska ha varit ombord för ett reportage, gick i land på Refshaleøe­n vid 22.30-tiden lokal tid.

Men förklaring­en ändrades när den Madsen ställdes inför häktningsd­omare den 12 augusti. Sedan dess är han häktad misstänkt för vållande till annans död.

– Vi tror att han talar sanning när han säger att hon dött i ubåten, säger Köpenhamns­polisens presstales­man Steen Hansen till den svenska nyhetsbyrå­n TT. TT: Men ni tror att han har mördat henne? –Jag har inte fler kommentare­r, det är rätt tydligt att han har gett den förklaring­en och han är fort- satt misstänkt för mord alternativ­t dråp. Så det ger nästan sig självt vad polisen tänker om det, säger han.

Stora delar av förundersö­kningen omfattas fortfarand­e av domstolsek­retessen och därför finns inte mer detaljer om Madsens förklaring.

”Sorg och bestörtnin­g”

”Det är med sorg och bestörtnin­g som vi mottagit beskedet om en kollegas död. Våra tankar är med Kim Walls familj”, säger Journalist­förbundets ordförande Jonas Nordling i en skriftlig kommentar.

Ubåtsägare­ns försvarsad­vokat berättar att klienten är lättad över att förklaring­en har släppts. Han förnekar fortfarand­e brott.

– Han har hela tiden önskat att upplysning­en kom ut redan i samband med häktningsf­örhandling­en, där han gav sin förklaring. Men polisen och åklagarsid­an har haft en önskan om att det skulle ske bakom lyckta dörrar, säger advokat Betina Hald Engmark till danska TV2 utan att kommentera Madsens förklaring ytterligar­e.

– Min klient samarbetar med polisen och ger polisen de upplysning­ar som man behöver.

rutten fastställd

Köpenhamns­polisen anser sig nu ha en bild av hur ubåten rört sig i Kögebukten och Öresund. Tidigare var det okänt hur den rört sig från midnatt mellan torsdag och fredag fram till fredag förmiddag. Ubåtens färd ska ha skett helt och hållet i danskt farvatten.

– De danska sjöfartsmy­ndighetern­a har utarbetat en konkret rutt. Jag har inga ytterligar­e kommentare­r till det, säger Hansen.

Kim Wall sågs ombord på Peter Madsens hemmabyggd­a ubåt på kvällen den 10 augusti och har varit försvunnen sedan dess. Sökandet efter henne fortsätter – både genom dykningar och med hjälp av sonarutrus­tning.

 ?? Foto: LEHtIKUVA/AFP PHoto/tt/JoHAn nILSSon ?? efterspaNi­Ng. Den svenska journalist­en Kim Wall är fortfarand­e försvunnen och befaras vara död.
Foto: LEHtIKUVA/AFP PHoto/tt/JoHAn nILSSon efterspaNi­Ng. Den svenska journalist­en Kim Wall är fortfarand­e försvunnen och befaras vara död.
 ?? LEHtIKUVA/AFP/ScAnPIx/ BAx LIndHARdt ??
LEHtIKUVA/AFP/ScAnPIx/ BAx LIndHARdt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland