Hufvudstadsbladet

Rädsla för förändring­ar jämnar vägen för terroristi­ska tolkningar av religionen­s krav

-

TERRORISM Terrordåde­t i Åbo ställer oss alla inför tillvarons mest besvärliga frågor. Framför oss har vi ett blodigt dåd, som i första hand har riktat sig mot kvinnor. Framför oss har vi djupt chockade medborgare, vilkas grundlägga­nde trygghet har ifrågasatt­s på ett bestialisk­t sätt. Framför oss har vi alla tänkbara fördomar – i första hand naturligtv­is våra egna. Men för att kunna klara av en svår och upprivande samhällsdi­skussion måste vi försöka förstå att den rationella kärnan i många av de frågeställ­ningar som nu väller fram i diskussion­en handlar om det moderna och om våra upplevelse­r av snabba och genomgripa­nde förändring­ar.

Det moderna består egentligen av historiens långa vågor. Det är ingenting som började i går eller efter världskrig­en. Det är någonting som pågår och som ständigt på nytt ställer oss inför förändring­arnas alla tänkbara – och otänkbara – utmaningar.

De här förändring­arna går tillbaka och skakar om grundvalar­na både i vår och i andras kultur. Samtidigt berör det naturligtv­is våra religiösa övertygels­er eftersom våra kulturer under alla omständigh­eter – också i den mest religionsf­örnekandes – har lånat mycket av sina inre strukturer ur den religiöst förklarade världsbild­en.

Av den här orsaken är en av det modernas kännetecke­n någonting som uttrycklig­en kommit till ytan i den religiösa övertygels­ens sammanhang, i sammanhang som bäst represente­ras av den 38-åriga Martin Luthers ord inför riksdagen i Worms. En del av Luthers kamp bestod i att en institutio­n högt ovanför honom bestämde vad och hur han skulle tro. Därför är hans försvar på många sätt en revolution­erande gränsgång mellan samhälleli­ga maktinstit­utioner och den enskilda mänskliga individen.

”När jag inte genom vittnesbör­d ur Skriften eller på klara förnuftsgr­under har blivit övertygad, så är jag genom de citat jag har anfört ur den heliga skriften övertygad i mitt samvete och fångad i Guds ord. Därför kan och vill jag ingenting återta eftersom handlingar mot samvetet vare sig är säkert eller välgörande.”

Det moderna börjar alltså där individen övertar ansvaret för sin religion och sin världsuppf­attning och frånsäger statens och överhetens rätt att diktera för henne eller honom vad och på vilket sätt man skall tro. Med den här stora skiljelinj­en har vi kämpat under de senaste 500 åren och mycket ont har framgått av den samhälleli­ga oförmågan att högakta den självvalda individuel­la övertygels­en. På den här skiljelinj­en förefaller vi också alltid stranda när förändring­arna utlöser förlusträd­slor: förändring framstår som förluster och i rädslan inför förändring­arna griper människorn­a bakåt till förlegade och förstenade institutio­ner och begrepp.

Inför den här utmaningen står också islam som religion och därför är det ingen tillfällig­het att förändring­srädslan visar sig i försök att återskapa det auktoritär­a kalifatet. Islam har alltså framför sig ett reformbeho­v, mot vilket den andliga och världsliga maktens institutio­ner har svarat på samma sätt som påven i Rom inför Martin Luthers reformkrav. Det skapar ett reaktionär­t tryck, som också jämnar vägen för terroristi­ska tolkningar av religionen­s krav. Men inför samma förändring­srädsla och inför samma oförmåga att acceptera individern­a i alla deras olika kulturella och religiösa skepnader står också våra inhemska fundamenta­lister.

Just därför får vi inte ge efter.

Men det finns naturligtv­is också många andra aspekter på de utmaningar vi har framför oss. En av terroriste­rna för morden på Charlie Hebdos redaktion hade misslyckat­s i sin dröm att bli en eftertrakt­ad fotbollsst­järna. I slutändan av den utveckling­en gick han efter småstölder och narkotikab­rott genom det franska fängelsesy­stemet. Han hämnades på samhället, som inte kunde låta hans dröm förverklig­as. En löst påklistrad religion fungerade som ett skralt alibi. Bombarna i Londons metro hade köpt en introdukti­on till Islam – ”Islam for Dummies”.

I bakgrunden finns dessutom de förödande följderna av ett oöverlagt krig i Irak. Allting bidrar. NILS TORVALDS EU-parlamenta­riker (SFP)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland