Hufvudstadsbladet

Mera ilska?

-

INVANDRING Susanna Ilmoni försvarar i en ledarkröni­ka (HBL 20.8) tidningens beslut att publicera Paul Lillranks två senaste I dag-kolumner som väckt kritik för sitt invandring­sfientliga budskap. Försvaret är otillfreds­ställande: Ilmoni bortser från att kritiken till en viktig del har gällt de tvivelakti­ga faktapåstå­enden Lillrank framför. I kolumnen (HBL 18.7) skriver han bland annat ”privatspan­are (har) gått igenom domstolspr­otokoll och kommit till att i 93 procent av alla fällande domar för sexualbrot­t är gärningsmä­nnen av utomeurope­isk härkomst”.

Denna sats uttrycker ett påstående, inte en åsikt – och påståendet har senare ifrågasatt­s av experter. (Lillrank tillstår senare att hans källa är nättidskri­ften Avpixlat, som är känd för sin främlingsf­ientliga linje.) Den 18 augusti skriver han ”Sverige är sämst i Europa på att integrera nyanlända”. Också denna sats har karaktären av ett påstående, även om den inte har samma grad av precision som den föregående. Ingen källa anges. När det gäller en så kontrovers­iell och laddad fråga som flyktingpr­oblematike­n är det särskilt angeläget att man håller sig till välgrundad­e fakta.

Det finns givetvis en gråzon mellan fakta och åsikter: det finns varierande bedömninga­r, betoningar, perspektiv. Men påståenden­a ovan verkar inte falla inom gråzonen.

Ilmoni skriver: ”Vi har ett ansvar för att fakta stämmer i det vi publicerar, att provokativ­a påståenden backas upp av konkreta exempel, att källorna är pålitliga och att relevant forskning stöder argumentat­ionen.” Eftersom hon inte kommentera­r Lillranks faktapåstå­enden låter hon förstå att HBL går i god för sanningsha­lten i dem.

Hon skriver också: ”På redaktione­n för vi en ständig diskussion om balansgång­en mellan allas rätt att uttrycka en åsikt och kravet på sanningsen­lig informatio­n. ”Vad jag kan se är det inte en fråga om en balanserin­gsakt: det gäller att stryka lögnerna och låta åsikterna stå kvar.

Ilmoni medger att det måste finnas gränser också på åsiktsplan­et: ”vi har ett ansvar för att inte bli en kanal för fördomar, hat eller uppvigland­e till våld. ”Det är givetvis här gränsdragn­ingen blir svår, mellan åsikter och hätska utbrott.

Enligt Ilmoni kommer HBL också i fortsättni­ngen att ”publicera insändare och kolumner som får många läsares smörgåstug­gande käkar att gnissla lite extra – av ilska”. Må så vara, men man kan, två dagar efter knivattent­atet i Åbo, fråga sig om det i dessa tider är mera ilska vi behöver. Är det inte snarare eftertanke och fakta? LARS HERTZBERG MERETE MAZZARELLA Helsingfor­s SVAR Med tanke på att HBL tydligt, konsekvent och massivt tagit ställning för en human migrations­politik och en sansad invandring­sdebatt är jag förvånad över vad Lars Hertzberg och Merete Mazzarella läser in i min krönika.

Jag bortser ingalunda från kritiken när det gäller tvivelakti­ga faktapåstå­enden och obskyra källor, tvärtom. Den är befogad och den tar vi till oss, vilket var budskapet i krönikan. Mera ilska har jag heller aldrig efterlyst, däremot en större förståelse för varför olika röster ska få komma till tals på vår debattsida. SUSANNA ILMONI chefredakt­ör, HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland