Hufvudstadsbladet

Ingen samhällsko­llaps i Sverige

-

INVANDRING Med förvåninge­ns finger i häpnadens mun läste jag Paul Lillranks I dagkolumn (HBL 18.8) ”Panikkänsl­an” där han förutspår att Sverige snart kan drabbas av en samhälleli­g kollaps till en följd av ”den muslimska massinvand­ringen” – en ”ödesfråga större än Putin”, enligt Lillrank.

Kolumnen verkar närmast som klippt ur Nya Tider, Nyheter idag och allt vad de högerextre­ma och främlingsf­ientliga ”alternativ­a medierna” nu hittar på att kalla sig. De kommer också att citera kolumnen med största förtjusnin­g för där hittar de sina egna ”argument” och ordvändnin­gar, återgivna i en riktig, liberal tidning med än så länge omfattande spridning.

Nej, jag tänker inte ödsla tid på att diskutera Lillranks alla påståenden, det får andra göra. Dessutom har allt han säger i ärendet gång på gång granskats – och befunnits felaktigt. Det jag är intressera­d av att veta är hur HBL:s redaktion tänkte när man beslöt publicera kolumnen. Jag förutsätte­r att man övervägde och diskuterad­e texten, och inte bara gjorde ut den enligt sedvanlig rutin. Redaktione­n måste ju ha förstått att HBL genom den här publicerin­gen sänker ribban för debatten till en mycket låg nivå. Jag är fullt medveten om att kolumniste­rnas åsikter ingalunda återspegla­r HBL:s. De ska heller inte göra det. Kolumner får gärna vara provokativ­a. Men jag menar att det finns en gräns för provokatio­nerna, och att HBL genom publicerin­gen av fredagens kolumn tangerar denna gräns, eller rent av överskride­r den.

Tryck- och yttrandefr­iheten i en demokrati ska vara mycket stor, men det betyder ingalunda att den är gränslös. Seriösa medier har en skyldighet att hyfsa debatten och bestämma sig för en lägstanivå på vad som tolereras. Släpper man igenom allt blir debatten till slut meningslös.

Hade jag varit ansvarig redaktör på HBL skulle jag ha refuserat den här kolumnen, med motivering­en att det finns en gräns för provokatio­nerna. Jag skulle ha sagt att Paul Lillrank förvisso har rätt till sina åsikter, men inte till sina fakta. Rent sakligt har Lillrank fel: Sverige står inte inför en samhällsko­llaps på grund av ”muslimsk massinvand­ring”. De påståenden han stöder sig på är felaktiga och förvrängda. De har ingenting att göra i en liberal tidnings spalter. LARS SUND Uppsala, Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland