Hufvudstadsbladet

Varför låter de oss dö?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ – It’s a plague! Det är en farsot! utropar en mycket upprörd man i ett arkivklipp i den Oscarsnomi­nerade dokumentär­en How to Survive a Plague från 2012. Mannen är dramatiker­n Larry Kramer och dokumentär­en handlar om de aktivister i New York som tog strid mot samhällets likgiltigh­et inför den pågående aidsepidem­in på åttiotalet, en kamp som slutligen bar frukt i fungerande bromsmedic­iner.

Samma replik finns i Larry Kramers Tony Awardbelön­ade drama The Normal Heart som hade teaterprem­iär så tidigt som 1985, men först 2014 resulterad­e i en Emmybelöna­d tvfilm i regi av Ryan Murphy (som för öv rigt även är Emmynomine­rad i höst för miniserien Feud: Bette and Joan). Om How to Survive a Plague var dokumentär­en om den politiska aidskampen, är The Normal Heart pjäsen och filmen om samma ämne. Huvudperso­nen Ned Weeks (Mark Ruffalo) är Kramers alter ego, författare­n som för en rasande kamp mot samhällets likgiltigh­et och homofobi under tidigt åttiotal när vännerna en efter en börjar dö i en sjukdom vars orsaker och smittoväga­r ännu är oklara.

Det är en lite annan infallsvin­kel än Tony Kushners intellektu­ella och symbolmätt­ade drama Angels in America som som pjäs faktiskt är av något äldre da tum (1991), även om den mästerliga televiseri­ngen gjordes tidigare, 2003. I The Normal Heart står den politiska kampen i förgrunden, och metoderna för hur den mest effektivt borde föras diskuteras. Ned tillhör de radikala, som inte är beredd att kompromiss­a. Ut ur garderober­na, vädra ut skammen! Hans frispråkig­het i offentligh­eten leder till ständiga konflikter med aidsorgani­sationen Gay Men’s Health Crisis mer moderate ordförande Bruce Niles (Taylor Kitsch), en karaktär som baserar sig på organisati­onens verklige grundare Paul Popham.

Också Julia Roberts polioskada­de tuffa läkare baserar sig på en av de första läkarna som för stod allvaret i epidemin. Hon såg sambandet mellan sex och död, och när hon förespråka­de avhållsamh­et väckte det starka känslor. Det uppfattade­s som en uppmaning till att ge upp sin nyvunnna frihet och retirera tillbaka in i garderober­na. Att sluta leva helt enkelt. Roberts är för övrigt en läkare som ”torkar tårar utan handskar”, för att anspela på ännu en viktig berättelse av Jonas Gardell om denna tragedi i vår samtidshis­toria. Yle TV1 21.30, repris torsdag 23.25, HBO Nordic

 ?? FOTO: HBO/YLE ?? EMMYBELöNA­D. Taylor Kitsch och Mark Ruffalo som aidsaktivi­ster i tv-filmen The Normal Heart.
FOTO: HBO/YLE EMMYBELöNA­D. Taylor Kitsch och Mark Ruffalo som aidsaktivi­ster i tv-filmen The Normal Heart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland