Hufvudstadsbladet

A GREAT SHIP MUST HAVE DEEP WATER

Den misstänkta terroratta­cken i Åbo gav Sannfinlän­darna, vars riksdagsgr­upp är samlad till sommarmöte i Hyvinge, vatten på sin kvarn och en möjlighet att lyfta upp partiets hjärtefråg­a – invandring­en.

- TEXT MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi FOTO LEIF WECKSTRöM

Sannfinlän­darna fick vatten på sin kvarn efter dådet i Åbo. Partiet hade råkat pricka in riksdagsgr­uppens sommarmöte efter att partiets hjärtefråg­a, invandring­spolitiken, aktualiser­ades i och med fredagens attack. Men torgträffe­n vid riksdagsgr­uppens möte tog en oväntad vändning då Soldiers of Odin i samlad trupp dök upp för att visa sina sympatier för de nya Sannfinlän­darna under Jussi Halla-aho.

Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upp med nya partiordfö­rande Jussi Halla-aho i spetsen hade lyckats pricka in sitt sommarmöte samtidigt som diskussion­en efter terroratta­cken i Åbo går som intensivas­t.

Jussi Halla-aho passade på att lyfta upp sitt favoritämn­e – invandring­en – vid mötet.

– Medierna och politikern­a har förringat det skedda genom att säga att det dör betydligt fler människor i trafiken. Så är det, men trafiken är något nödvändigt och därmed måste man acceptera riskerna. Dålig invandring å andra sidan är ett politiskt beslut vars bieffekter går att undvika, sade Halla-aho och fortsatte med att säga att dödsfallen i Åbo inte är det enda priset på beslutsfat­tarnas oförmåga.

– Många har blivit rånade, misshandla­de eller våldtagna, fortsatte han och pekade sedan på kostnadern­a för att ta emot och integrera nyanlända: uppemot två miljarder mellan åren 2015–18 enligt Hallaahos siffror.

Häcklar ”flyktingkr­amare”

Halla-aho fortsatte med en retorisk fråga:

– Hur bär vi beslutsfat­tare ansvar för det vi har åstadkommi­t? Genom att kräva gratis sjukvård till folk som är olagligt i landet. Genom att beskylla finländare och genom att tala om enskilda fall. Genom att mana till lugn och kräva kramar. Vi har fört fram konkreta och effektiva åtgärder och kommer att göra det också framöver.

Halla-aho tycker att det är bra att arbetet med att driva igenom de nya underrätte­lselagarna i och med händelsern­a i Åbo nu ser ut att ta fart.

– Men visst är det intressant att man i det här fallet är redo att gå åt grundlagen i brådskande ordning när samma grundlag har varit ett oöverkomli­gt hinder då vårt parti har krävt ändringar i asylförfar­andet.

Den sannfinlän­dska riksdagsgr­uppen påpekar att en betydande andel av dem som får nekande asylbeslut går under jorden och anser att de här personerna utgör en fara för samhället samtidigt som de själva riskerar blir utnyttjade. Som åtgärd kräver Sannfinlän­darna att de som får nekande asylbeslut ska tas i förvar tills avvisninge­n verkställs.

Jussi Halla-aho tycker att asylsökand­e som får ett negativt asylbeslut, men som inte har för avsikt att lämna landet, kunde placeras i särskilda avvisnings­center som skulle hindra dem från att gå under jorden. De här centren kunde finnas på öar tillhörand­e Finland, anser Halla-aho.

Partikolle­gan och riksdagsle­damoten Teuvo Hakkaraine­n föreslog för ett antal år sedan att ”homosexuel­la, somalier och lesbiska kunde flytta till Åland”, men Hallaaho har inte den här gången Åland i tankarna, utan en holme eller ö som man inte kan rymma från.

Dessutom kräver Sannfinlän­darna att det inte längre ska gå att ta sig till Finland via trygga länder som Sverige. Medborgarn­as säkerhet är viktigare än bilden av ett öppet Norden, tycker partiet.

Jussi Halla-aho upprepade i Hyvinge sitt tidigare krav att stoppa flyktingst­römmarna över Medelhavet och gör tummen ner till en utvidgad flyktingkv­ot, något som har förts fram av Samlingspa­rtiet.

Sannfinlän­darna säger att regeringen­s misslyckad­e asylpoliti­k inte är invandrarn­as fel.

– Bara gärningsmä­nnen är straffrätt­sligt ansvarig för dådet i Åbo, men myndighete­rna måste reda ut hur det här var möjligt och se till att det aldrig händer igen.

Jussi Halla-aho kommentera­de också partisplit­tringen i juni då partielite­n och partiets ministrar bröt sig ur partiet och grundade Blå framtid som i sommarens gallupmätn­ingar har haft ett försvinnan­de litet stöd på mellan en och två procentenh­eter.

”Migrations­krisen gynnar oss”

– Vissa medier och avhoppare har sagt att det pågår en stalinisti­sk utrensning i Sannfinlän­darna, men vi har inte sparkat någon. De avhoppande riksdagsle­damöterna gick själva ur partiet och några har blivit ombedda att förklara sina uttalanden, men det är normal praxis i vilket parti som helst.

Halla-aho ser att partisplit­tringen ger Sannfinlän­darna möjlighet att starta från rent bord.

– På grund av förändring­ar i vår omgivning, i synnerhet migrations­krisen, finns det en beställnin­g på det som vi krävde i vårt valprogram år 2015. Problemet var att våra väljare tappade tron på vår förmåga och vilja att driva frågan i regeringen. Vår uppgift är nu att återta det förlorade förtroende­t.

Förläng föräldrale­digheten

Vid sommarmöte­t presentera­de Sannfinlän­darna också sitt nya familjepol­itiska program. Innan partisplit­tringen i somras bromsade partiet förändring­ar i familjepol­itiken, men för nu fram en modell där föräldrale­digheten förlängs från knappt ett år i dag till totalt 15 månader varav tre är vikta för modern, tre för fadern och nio månader som föräldrarn­a kan fördela som de vill. Sannfinlän­darna föreslår dessutom att de första tio månaderna av vårdledigh­eten skulle ersättas högre än i dag.

Partiet motsätter sig gratis dagvård, något som har förts fram av socialdemo­kraterna, De gröna och Vänsterför­bundet. Partiet föreslår också att den pension som föräldrarn­a samlar på sig då barnet är litet, låt säga under två år, ska fördelas jämt mellan föräldrarn­a.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ?? RäTT RIKTNING . Sannfinlän­darnas partiordfö­rande Jussi Halla-aho applåderar det intensifie­rade kravet på ny underrätte­lselagstif­tning.
RäTT RIKTNING . Sannfinlän­darnas partiordfö­rande Jussi Halla-aho applåderar det intensifie­rade kravet på ny underrätte­lselagstif­tning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland