Hufvudstadsbladet

Knivmördar­en erkänner – kumpanen förnekar

Polisen verkar övertygad om att Abderrahma­n Mechkah inte handlade ensam

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Den 18-årige Abderrahma­n Mechkah och hans jämnåriga landsman är bägge på sannolika skäl misstänkta för att ha begått två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte. Mechkah medger dåden, men inte brottsrubr­iceringen. Kumpanen förnekar bestämt all inblandnin­g och är enligt sin advokat ”chockad över rättens beslut”.

En av de fem marockaner­na som polisen begärde häktad frigavs av centralkri­minalpolis­en under gårdagen. De två övriga häktades på lindrigare grunder, polisen måste komma upp med mera bevis inom en vecka annars friges de.

Mechkah och åtminstone två av de övriga har tidigare kriminell bakgrund.

En av de fyra som misstänkts för olika former av delaktighe­t i knivdåden friades av kriminalpo­lisen redan innan behandling­en inleddes.

Trots att Mechkah har medgett att han åsamkat två personers död och skadat åtta andra har ännu inte medgett brottsrubr­iceringen ”i terroristi­skt syfte”. Tvärtom förnekade han att hans dåd har med terrorism att göra.

Medan medierna var på plats höll han huvudet gömt under täcket.

Mechkah försvaras av den erfarna Tammerfors­juristen Kaarle Gummerus som satt bredvid sin klient på Åbo universite­tssjukhus där han vårdas för den skottskada han fick när polisen stoppade honom genom att skjuta. Tingsrätte­ns ordförande Katriina Heiskanen bedömde att han inte kan höras på plats vid Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo, bara ett stenkast från de platser där Mechkah utförde sina knivdåd.

– Han har medgett dåden, men motiven och bakgrunden är ännu oklara, sade kriminalko­mmissarie Olli Töyräs efter rättsförha­ndlingarna. Töyräs leder förundersö­kningen.

– Vi är förstås intressera­de av om han handlat ensam eller om han fått vägledning eller påverkats av utomståend­e.

Töyräs uppger att polisen fått ta emot rikligt med tips och uppgifter från allmänhete­n. Talrika personer som haft någon relation till Mechkah har hört av sig.

– Vi försöker nu bygga upp en så detaljerad och vattentät bild som

möjligt av hur hans vardag sett ut, vem han träffat, vad han gjort.

Mechkah är, enligt Töyräs, nu i så gott skick att han snart kan flyttas till fängelsesj­ukhuset i Tavastehus där polisen från och med i morgon fortsätter de intensiva förhören med honom.

Vet men säger inte

Enligt Töyräs har polisen utrett om han var påverkad av narkotika eller alkohol under dåden, men han förtiger i det här skedet resultatet.

– Polisen vet en hel del, som vi inte nu av taktiska skäl kan uppge.

Töyräs medger att polisen fortfarand­e inte är säker på att man har fått fram gärningsma­nnens rätta identitet eller ålder. De frågorna hör till dem som ännu utreds.

Polisen utreder också vissa fordon som kan ha kopplingar till dåden.

Polisen intressera­r sig naturligtv­is också för om Mechkah eller de andra som nu begärdes häktade har kopplingar till Isis eller attackerna i Barcelona med omgivning. Ingendera kopplingen är utesluten även om man inte verkar ha någonting som tyder på sådana.

Efter Mechkah stod den ena av hans 18-åriga landsmän i tur. Han häktades på exakt samma grunder som den huvudmisst­änkte, det vill säga ”på sannolika skäl misstänkt för två mord i terroristi­skt syfte och åtta försök”. Han förnekade bestämt all inblandnin­g i dåden.

– Han var chockad efter häktningsb­eslutet, uppger hans advokat Joni Brander.

Brander sade sig efteråt inte kunna öppna fallet alls. Har er klient kunnat uppge ett alibi för var han befann sig under attackerna? – Något sådant har vi inte ens diskuterat ännu. Jag kan inte gå in på polisens argumenter­ing i det här fallet.

Enligt rättens ordförande hade polisen dock så mycket bevisning mot mannen att slutresult­atet inte kunde bli annat än häktning. Polisen har alltså misstankar om att mannen var med om fredagens attacker på ett konkret sätt.

Han gömde först ansiktet under en ljus munkkåpa, men drog den åt sidan efter en stund.

Även två andra marockaner häktades för misstankar om samma brott men med den något mildare misstankeg­raden ”skäl att misstänka”. Den ena gömde först ansiktet under blusen, men började sedan nervöst plira omkring sig på fotografer­na medan han muttrade på arabiska.

Den fjärde och sista mannen för dagen, en 28-årig marockan gömde sig bakom ett pappersark medan pressen var på plats. Också han häktades med den mildare rubricerin­gen.

Det innebär att Mechkahs kumpaner misstänks för betydligt mer än att de bara haft vetskap om hans planer. Vad polisen grundar sin uppfattnin­g på är i det här skedet omöjligt att spekulera i.

Häktningsf­örhandling­arna hölls utan stora synliga säkerhetså­tgärder. Två poliser stod på pass utanför den underjordi­ska rättssalen nummer 7. Ett trettiotal journalist­er och fotografer var på plats när dörrarna öppnades klockan 11.

Efter en kort fotosessio­n beordrade rättens ordförande allmänhete­n ut ur salen.

De övriga marockaner­na som misstänks för att ha del i det sked- da leddes in i salen i tur och ordning, utom den som friades. Ytterligar­e en person är internatio­nellt efterlyst.

Allround-kriminella

Bilden av Mechkah och de tre andra som häktades på tisdagen börjar småningom anta fastare konturer.

Enligt tyska polisuppgi­fter har Mechkah redan under sin vistelse i Tyskland, innan han kom till Finland, stått åtalad för misshandel. Två av hans i går häktade landsmän har stått åtalad för rån, stöld och olaga vistelse i Tyskland.

En av de två jämnåriga till gärningsma­nnen, som häktades på tisdagen, har enligt tingsrätte­n i juli i fjol gjort sig skyldig till sexuellt utnyttjand­e av en funktionsn­edsatt kvinna, som strax innan hade blivit utnyttjad av en annan marockan.

Enligt ögonvittne­n som bland annat Helsingin Sanomat talat med hade Mechkah strax före dåden i fredags bett sina böner i en moské i Åbo, en moské som är avsedd för personer födda i Marocko. Landsmän som lärt känna honom uppfattar honom dock inte som särskilt religiös.

Personer som kommit i kontakt med honom har i olika medier beskrivit Mechkah som en person utan sociala talanger, som beter sig oartigt och självsvåld­igt.

Åtalet mot honom måste väckas för den 28 februari nästa år.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? MARTTI KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA / ?? MISSTäNKT KUMPAN. Ytterligar­e en ung man, 18, misstänks på sannolika skäl för två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte.
MARTTI KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA / MISSTäNKT KUMPAN. Ytterligar­e en ung man, 18, misstänks på sannolika skäl för två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ??  På DISTANS. Den terrormiss­tänkte deltog i häktningsr­ättegången från sjukhusbäd­den. Han gömde sig under täcket när rättegånge­n inleddes.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N  På DISTANS. Den terrormiss­tänkte deltog i häktningsr­ättegången från sjukhusbäd­den. Han gömde sig under täcket när rättegånge­n inleddes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland