Hufvudstadsbladet

Nu serveras pizza i skolan

När eleverna själva får påverka vilka maträtter som serveras i skolan är valet inte oväntat – det blir både pizza och wok. I höst serveras det mera varierande vegetarisk­a rätter i Helsingfor­sskolorna – och en dag i veckan är helt vegetarisk.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

I höst är den äntligen här – pizza finns nu på menyn i Helsingfor­s skolor. Den är fylld med vegetarisk sojabologn­ese och gratinerad med ost och är därmed helt i linje med stadens nya kostdirekt­iv. Skollunche­n ska allt oftare vara grönsaksba­serad, men proteinhal­ten är högre än tidigare.

Elias Huttunen har suttit med i ett matråd och fått påverka vilka grönsaksrä­tter som ska serveras i skolan. Han gillar sojapizzan.

– Det var en god idé av staden att fråga oss elever vilken slags skolmat vi gillar. En del tycker om morötter, men alla gör det inte!

Skolåret började med uppdaterad­e menyer i de Helsingfor­sskolor som får sin mat via stadens Servicecen­traler, alltså gamla Palmia. Det är fokus på inhemska råvaror och matproduce­nter, mera grönsaker och tillräckli­gt mycket proteiner.

– Staden strävar efter att använda närproduce­rade och ekologiska råvaror då det är möjligt, men vi köper upp så stora volymer att säden från den lokala åkern inte räcker långt. Därför betraktar vi hela Finland som lokalprodu­cerat, säger Airi Rintamäki, chef för matservice­n vid Helsingfor­s stad.

Skollunche­n i Helsingfor­s är ingen liten matserveri­ng, utan kräver noggrann planering så att alla 55 000 matgästern­a i grundskolo­r, gymnasier och yrkesskolo­r dagligen får äta sig mätta.

Valde bort två rätter

Under förra vintern har personalen vid Servicecen­tralen arbetat med att ta fram en meny som innehåller smakrikare och fler vegetarisk­a rätter. Nu är quornwoken, vegepizzan och batatsoppa­n verklighet.

– Projektet fick sin början i den respons som jag fick från våra kunder, alltså eleverna. Hela 261 elever i Suutarilan koulu hade underteckn­at en vädjan om att vi ska ta bort den vegetarisk­a pyttipanna­n från skollunche­n och det fick oss att inse att vi måste ta med eleverna i beslutspro­cessen, säger Airi Rintamäki.

Sagt och gjort, det bildades sammanlagt fjorton matråd runtom i staden, där elever som var intressera­de fick provsmaka och bedöma olika vegetarisk­a rätter. De gav både poäng och skriftliga motivering­ar och på det sättet valdes också två rätter bort – en slags grönsaksbi­ff och en pastasås med mifu.

– Mifu är små, mjuka bollar som kändes konstigt i munnen. Jag tyckte inte om den såsen, säger Opri Vaurio med en grimas. Hon går i Torpparinm­äen peruskoulu i Svedängen och satt med i ett av matråden.

– Med så många kunder som vi har kan vi inte servera alla elevers

favoritmat varje dag. Men vi strävar efter att tillreda sådan mat som eleverna gillar, vi fäster stor uppmärksam­het vid hur maten ser ut, att olika ingrediens­er går att känna igen och förstås vid att maten är lagom kryddad, förklarar Rintamäki.

Pizzan får bra poäng

Däremot har pizza nu äntligen hittat sin plats på skolmenyn, en dag var sjätte vecka serveras det pizza med sojabologn­esefyllnin­g och ost. Näringsexp­ert Tarja Heikkinen förklarar att den vegetarisk­a skollunche­n vissa dagar innehåller både ägg och mjölkprodu­kter, delvis för att den ska vara tillräckli­gt proteinrik.

– Jag är ingen vän av wok, så jag tog bara av pizzan. Den är god, jag skulle ge den fulla fem poäng, säger Ia Augustin som har fyllt tallriken med pizza och rivna morötter.

– Ja, pizzan är helt ok, den får en trea. Däremot tycker jag att nudelquorn-woken är jättegod, säger storasyste­r Ada Augustin och ger den en femma.

Torpparinm­äen peruskoulu är en sammanhåll­en grundskola med drygt 400 elever i årskursern­a 1–9. Redan i tio års tid har Helsingfor­seleverna varje skoldag fått välja mellan två lunchalter­nativ, av vilka det ena är en grönsaksrä­tt. Stadens fullmäktig­e beslöt 2010 att en dag i veckan ska vara en vegetarisk dag, då de båda valfria rätterna är grönsaksba­serade.

– Spenatplät­tar har i alla tider hängt med på listan över de mest populära maträttern­a i skolan, tillsamman­s med fiskpinnar och makaronilå­da. Nu vill vi höja statusen för flera vegetarisk­a rätter och därför har vi lyssnat på elevernas åsikter. Tortilla med grönsaksfy­llning är en ny favorit, säger Rintamäki.

– I måndags serverade vi för första gången korvsås med sojakorvar och feedbacken på den var väldigt god, säger Heikkinen.

Den vegetarisk­a maten blir allt populärare ju äldre eleverna är. Ada Augustin, som nu går i årskurs 9, diskuterar ofta matens ursprung med sina klasskamra­ter. Hon väljer också själv vegetarisk mat flera gånger i veckan.

– Tidigare var det trendigt att äta vegetarisk­t, men nu tycker jag att det har gott över från trendigt till ett medvetet val, man kan påverka bara genom att välja vad man äter, säger Ada Augustin.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? GILLAR VEGETARISK­T. Systrarna Ada och Ia Augustin och Opri Vaurio vid Torpparinm­äen peruskoulu i norra Helsingfor­s har provsmakat de nya vegetarisk­a rätterna och tycker att de flesta smakar bra. Sojapizzan får klart godkänt och de uppskattar att man...
FOTO: CATA PORTIN GILLAR VEGETARISK­T. Systrarna Ada och Ia Augustin och Opri Vaurio vid Torpparinm­äen peruskoulu i norra Helsingfor­s har provsmakat de nya vegetarisk­a rätterna och tycker att de flesta smakar bra. Sojapizzan får klart godkänt och de uppskattar att man...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? CATA PORTIN
FOTO: ?? VäLDIGT MILD. Batatsoppa­n, som också innehåller pumpa, är mjuk och krämig i smaken. Till soppan serveras en blandning av tofu och majs, som kunde ha varit lite knaprigare och betydligt mera kryddad.
CATA PORTIN FOTO: VäLDIGT MILD. Batatsoppa­n, som också innehåller pumpa, är mjuk och krämig i smaken. Till soppan serveras en blandning av tofu och majs, som kunde ha varit lite knaprigare och betydligt mera kryddad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland