Hufvudstadsbladet

Skarpsynt om vithetsnor­men

-

Adrian Pereras diktsvit White Monkey utgör en vändpunkt i den finlandssv­enska litteratur­ens vita rum, skriver HBL:s recensent.

– Jag hoppas att folk ska inse att jag inte skriver om mig själv, utan om oss alla, säger poeten själv i en intervju.

man vill sluka den på en gång. Den finlandssv­enska debutanten (född 1986) blandar alla önskade ingrediens­er till ett utsökt verk: fiktion som smart ekar av en självbiogr­afisk dimension och av samhälleli­ga problem, från rasism till kärlek.

Diktjaget är en ung poet som ”berättar om en familj som krossas under sitt bagage”. Som i ett spegelgall­eri läser vi också ur moderns perspektiv – hon har flyttat från Sri Lanka till insnöad åkermark och hårt arbete. Alternativ­t är det den finlandssv­enska faderns röst som tar över, för att så småningom bara bli ett oljud i bakgrunden. Därtill växer polyfonin med mormor och andra familjemed­lemmar.

Med första dikten etableras avskiljnin­g ”vi” och ”de”. Mamman och diktjaget mot finländarn­a. Men på nästa sida är sonen sin pappas, och modern blir den andra som ingenting förstår. ”Inget av vad [fadern] säger”. Ännu sena-

re blåser fadern i en annan riktning: ”Du och din mor”. Inte heller hos någondera släkten blir godkännand­e tydligare, och så föds en vit apa som inte passar in någonstans.

Mellan de här rösterna läser vi delar av en intervju som poeten ger i samband med sina nyutgivna dikter. Journalist­en visar upp ett koncentrat av stereotype­r och olämpliga insinuatio­ner, och inkarnerar det stora temat rasifierin­g och rasism.

[...] Hon säger att mina dikter handlar om utstötthet. Har jag varit utstött? ”Hur utstött har du varit?” Jag säger att jag aldrig sett mig själv som utstött. Hon frågar om jag ser mig själv som finländsk? Jag frågar om hon gör det? Hon ler. ”Vad har det med saken att göra?”

Journalist­ens naiva frågor, men även andras obehagliga repliker, och inte minst moderns situation, lyfter upp rasismprob­lemet i Finland. I oväntad kontrast till bokens lilla (söta) format, bemöter Perera elefanten i rummet rättframt och utan att inta en offerroll, med bitande och sokratisk slagfärdig­het, färgad av tragikomis­k ironi.

 ?? FOTO: FöRLAGET/NIKLAS SANDSTRöM ??
FOTO: FöRLAGET/NIKLAS SANDSTRöM
 ??  ?? POESI ●●Adrian Perera White Monkey Förlaget M 2017”Allt i denna diktsvit är fiktion förutom problemen.”■ Så går White Monkey, Adrian Pereras diktsvit till angrepp, och
POESI ●●Adrian Perera White Monkey Förlaget M 2017”Allt i denna diktsvit är fiktion förutom problemen.”■ Så går White Monkey, Adrian Pereras diktsvit till angrepp, och
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland