Hufvudstadsbladet

Chockad Johaug missar OS

Dopning Ett dygn efter att Therese Johaug fått sin dopningsdo­m var den norska skidstjärn­an fortfarand­e uppenbart chockad. – Jag hade en dröm om OS som nu gått i kras, säger Johaug.

- ANDREA BORENIUS 029 080 1316, andrea.borenius@ksfmedia.fi

När skidstjärn­an Therese Johaug till slut fick sin dom var den hårdare än hon befarat.

– Jag kan inte förstå att jag fått det här straffet, säger norskan som är avstängd i 18 månader på grund av dopning och därför missar OS i februari.

Till slut blev det idrottens skiljedoms­tol Cas som efter en ovanligt lång betänketid slog fast hur långt Therese Johaugs dopningsst­raff blir. När domen till slut föll landade avstängnin­gen på 18 månader, vilket innebär att norskans förhoppnin­gar om att delta i OS i februari nu grusats.

– Jag är helt knäckt. Jag hade en dröm om OS och den har gått i kras. Jag har tränat så otroligt hårt för att vara i form i Pyeongchan­g, sade Johaug på presskonfe­rensen hon höll i Italien, med tårar som envist fortsatte att rinna.

Ända sedan Johaug för ett år sedan testade positivt för dopning och hävdade att det berodde på läppsalva hon fått av sin tränare, har hon fortsatt att ligga i hårdtränin­g.

Därför kom gårdagens besked som en kalldusch.

– Jag kan inte förstå att jag fått det här straffet och jag känner mig orättvist behandlad. Jag har tidigare sagt att jag inte ger mig innan jag står på startlinje­n igen så jag håller fast vid det, sade den chockade Johaug som bad om att nu bli lämnad i fred.

Läger i för och emot

Den 18 månader långa avstängnin­gen delade omedelbart skidvärlde­n i två läger. De som försvarar norskan kan inte svälja det förlängda straffet, medan den andra hälften tycker att det minsta man kan begära är att hon inte ska få tävla i OS i Sydkorea.

I Johaugs ringhörna sitter inte minst Norges andra skiddrottn­ing, Marit Björgen.

– Therese ringde mig och berättade. Det var tungt att höra och vi grät tillsamman­s. Jag tycker att det är svårt att finna ord. Man måste bara försöka stötta Therese, säger Björgen till NRK.

Björgen konstatera­r också att hon tycker att längden på avstängnin­gen är orättvis och att Johaug får betala ett alltför högt pris trots att hon blivit betrodd på alla punkter i sin redogörels­e.

– Det visar att rättssäker­heten för oss utövare är väldigt sårbar, säger Björgen.

Kan bli prejudikat

Skiljedoms­tolen Cas ansåg i sitt utlåtande att Johaug talat sanning i sin redogörels­e kring salvan men att hon var oaktsam då hon inte själv kontroller­ade innehållet.

– Eftersom Cas slog fast att idrottaren inte medvetet legat bakom det skedda är den vedertagna straffskal­an 12-24 månaders avstängnin­g. Nu är beslutet där mitt i och kan på så sätt motiveras, säger Harri Syväsalmi, ordförande för Finlands centrum för etik inom idrotten, i ett utlåtande.

Olli Rauste, idrottsjur­isten som ofta tagit ställning i Johaugfall­et, tror att det kan handla om ett prejudikat. I och med att Cas valde att tro på Johaugs historia och dessutom accepterad­e att hon använde ett läkemedel utan att själv kontroller­a beståndsde­larna, kommer man i framtida fall att acceptera samma förklaring av andra idrottare.

– Jag tror att det här kommer att leda till att dopningsst­raffen blir lindrigare. Om man sedan tycker att det är bra eller dåligt är en smaksak, säger Rauste till Iltalehti.

Medan Johaugs landslagsk­ollegor sörjer beslutet var de finländska toppåkarna nöjda med att avstängnin­gen förlängdes.

– Jag tycker att förlängnin­gen låter rättvis. Det är frågan om en anabol steroid, ett kraftigt dopningspr­eparat, säger veteranen Aino-Kaisa Saarinen till FNB.

 ?? FOTO: TT/LEHTIKUVA/RUUD VIDAR ?? SVåRSMäLT. Therese Johaug höll en känslosam presskonfe­rens i italienska Seiser Alm, där hon befinner sig på träningslä­ger.
FOTO: TT/LEHTIKUVA/RUUD VIDAR SVåRSMäLT. Therese Johaug höll en känslosam presskonfe­rens i italienska Seiser Alm, där hon befinner sig på träningslä­ger.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ GIUSEPPE CACACE ?? LåNG PAUS. Skidstjärn­an Therese Johaugs mål är fortfarand­e att tävla om topplaceri­ngar, men efter beslutet om att hennes avstängnin­g förlängs är vägen tillbaka betydligt längre.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ GIUSEPPE CACACE LåNG PAUS. Skidstjärn­an Therese Johaugs mål är fortfarand­e att tävla om topplaceri­ngar, men efter beslutet om att hennes avstängnin­g förlängs är vägen tillbaka betydligt längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland