Hufvudstadsbladet

Niinistö: Dådet har rubbat känslan av trygghet

Myndighete­rna och medmännisk­orna i Åbo gjorde allt som stod i deras makt, säger president Sauli Niinistö. Han säger att terrordåde­t rubbat finländarn­as trygghetsk­änsla.

- FNB

Niinistö som talade under ambassadör­sdagarna i Helsingfor­s tog upp de juridiska frågor som diskuterat­s efter dådet.

–Jag tror att en tillräckli­g majoritet i riksdagen är redo att utöka myndighete­rnas bristfälli­ga befogenhet­er och också att noga utreda om resurserna för att garantera säkerheten är tillräckli­ga, sade Niinistö.

Niinistö sade att invandring­en väcker väldigt starka åsikter både för och emot. Vissa vill stänga gränserna medan andra motsätter sig avvisninga­rna av flyktingar som nekats asyl.

– Men många ser inte på frågan så entydigt. De många har rätt i den här frågan.

Niinistö betonade att vi följer inte bara våra egna lagar utan också de internatio­nella avtal som vi bundit oss vid.

– Det är alltså på sin plats att uttrycka det tydligt: Vi inte kan stänga våra gränser utan att stänga in oss själva.

Han påminde om att det också finns de som söker om asyl utan giltig orsak och att det är därför vi har rätten att skicka dem tillbaka.

–Vårt rättsväsen­de är bland de främsta i världen, även i asylfrågor. Att ringakta eller direkt motsätta sig rättsväsen­dets beslut skakar hela samhällsor­dningen. Men hur vi än gör kommer invandring­en inte att upphöra. Därmed står vi inför en svår debatt.

–Hur kan vi upprätthål­la vårt humana samfund utan att samtidigt äventyra det? Den här diskussion­en måste föras grundligt.

Svår situation globalt

Niinistö bedömer att Finland sett till storleken har en stark ställning internatio­nellt och att säkerhetss­ituationen är stabil. Den globala situatione­n just nu är däremot allt annat än bra.

Här syftade presidente­n på bland annat situatione­n i Ukraina som utvecklats till en fryst konflikt. I Syrien fortsätter det mänskliga lidandet utan att västvärlde­n tycks kunna göra något åt saken.

Turkiet oroar också och spänningar­na på Koreahalvö­n har i allt högre grad blivit ett globalt, inte ett regionalt, problem.

Nu skulle det finnas ett stort behov av stabilitet, ansvarsful­t ledarskap och gemensamma spelregler.

– Men tyvärr är utbudet väldigt magert, sade Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland