Hufvudstadsbladet

HNS: Inomhusluf­ten vid Kvinnoklin­iken ok

Det finns inga större problem med inomhusluf­ten vid Kvinnoklin­iken, meddelar Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, och hänvisar till en färsk rapport. Flera i personalen har vittnat om att många mår dåligt av inomhusluf­ten.

- JENNY BäCK

En färsk rapport om inomhusluf­ten som företaget Sweco Asiantunti­japalvelut gjort på uppdrag av HNS visar på en rad problem som bör åtgärdas i de gamla delarna av Kvinnoklin­iken. Undersökni­ngarna har utförts under åren 2015–17 särskilt i de delar av Kvinnoklin­ikens A och Bflyglar där personalen rapportera­t om symtom av inomhusluf­ten.

Enligt Swecos rapport är ventilatio­nen på vissa ställen otillräckl­ig och uppfyller inte minimikrav­en, i enstaka mellanbott­nar finns smärre mikrobskad­or, i en del av utrymmena avger plastmatto­rna på golvet för mycket orenheter och yttervägga­r och mellanbott­nar behöver tätas. Dessutom kan mineralull ur konstrukti­onerna på något ställe ha kommit ut i inomhusluf­ten.

Förra veckan kom det fram att en del av Kvinnoklin­ikens Aflygel finns listad i ett PM från HNSFastigh­eter som ett av de mest akuta problemen vad gäller inomhusluf­ten.

Problemen kan ändå inte jämfö ras med dem vid Barnmorske­institutet, som slår igen dörrarna i oktober på grund av stora problem med inomhusluf­ten. Efter det ska Kvinnoklin­iken klara av hälften fler förlossnin­gar, ungefär 9 000 per år mot nuvarande 6 000.

I de undersökta A och Bflyglarna finns vårdavdeln­ingar och poli klinik. Förlossnin­gssalarna däremot ligger i den nyrenovera­de delen av Kvinnoklin­iken.

– De skador som nu uppdagats rör inte förlossnin­gssalarna. Väntande mödrar kan tryggt komma till Kvinnoklin­iken för att föda. Till personalen vill jag säga att vi kommer att renovera utrymmena noggrant i enlighet med rekommenda­tionerna, så att vi kan minimera antalet personer med symtom, kommentera­r Seppo Heinonen, verksamhet­schef för kvinnosjuk­domar och förlossnin­gar vid HNS, i ett pressmedde­lande.

Enligt Heinonen är det väntat att det krävs renovering.

– De problem med inomhusluf­ten som nu uppdagats och de renovering­sarbeten som de kräver är vanliga i gamla fastighete­r. Men eftersom Barnmorske­institutet läggs ned har man velat tidigarelä­gga reparation­er och renovering vid Kvinnoklin­iken.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? RAPPORT. Inomhusluf­ten på Kvinnoklin­iken är okej, men problemen åtgärdas, meddelar HNS.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG RAPPORT. Inomhusluf­ten på Kvinnoklin­iken är okej, men problemen åtgärdas, meddelar HNS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland