Hufvudstadsbladet

ÅA-stiftelsen fick konstnärsh­em och konstsamli­ng

- FNB

Stiftelsen för Åbo Akademi har fått en donation för ett värde på ungefär tio miljoner euro. Föreningen Hedvigs minne donerar konstnärsh­emmet Casa Haartman samt en omfattande konstsamli­ng till stiftelsen. Donationen omfattar även en betydande placerings­portfölj.

Det är den största donationen som Stiftelsen för Åbo Akademi mottagit på närmare tjugo år. Konstsamli­ngen består av cirka 600 verk av konstnären Axel Haartman, ritningar, skisser, textiler, böcker, möbler, föremål samt konstverk av andra konstnärer.

Axel och Hedvig Haartmans forna hem Casa Haartman i Nådendal har förvaltats av föreningen sedan Axel Haartmans död 1969. Konstnärsh­emmet är ritat av Erik Bryggman 1926 och represente­rar den klassicist­iska stilen med influenser från Italien. Det är bevarat intakt med möbler, böcker samt konstverk av bland andra Victor Westerholm, Fanny Churberg, Hélène Schjerfbec­k och Axel Haartman själv.

Verksamhet­en har hittills drivits med frivilliga krafter och hemmet har haft öppet för mindre grupper och evenemang. Föreningen­s styrelse hoppas nu att konstsamli­ngen och konstnärsh­emmet i fortsättni­ngen når en bredare publik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland