Hufvudstadsbladet

Dansk stomme i ”alla tiders Jokerit”

Ishockey Jokerit satsar stort under jubileumså­ret och KHL-truppen ser starkare ut än tidigare. Speciell blir säsongen också för lagets fyra danskar som bildar den utländska stommen i Helsingfor­slaget.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

– Det här är det genom tiderna bästa Jokeritlag­et.

Så lyder Jokerits vd Jukka Kohonens beskrivnin­g av det inhemska KHL-laget inför dess 50-års jubileumss­äsong.

Någon lätt inledning på festsäsong­en får Helsingfor­slaget ändå inte. Jokerit inleder sin säsong i kväll med att möta Dinamo Minsk på bortaplan. Matchen är den första av åtta stycken bortamatch­er i följd under lagets över två veckor långa period på resande fot. Den första hemmamatch­en spelas den 16:e september mot Dinamo Riga.

Tränare Jukka Jalonen ser inte den tuffa inledninge­n på bortarunda enbart som en negativ sak.

– Vi måste ta oss an en match i taget. Laget kommer att svetsas ihop bättre under resan och vi kommer att ha mer tid att öva in spelet. Men naturligtv­is är det alltid svårare att segra på bortaplan.

Också Jalonen anser lagbygget lyckat. Truppen ser lovande ut, säger han.

– Konkurrens­en om speltid är betydligt hårdare i år, kommentera­r Jalonen.

Jokerits namnstarka­ste nyförvärv under sommaren består av målvakten Karri Rämö, backarna Sami Lepistö, Matt Gilroy, Mike Lundin och Tommi Kivistö samt anfallarna Olli Palola, Eeli Tolvanen, John Norman och Nicklas Jensen.

Njuter av att spela i Helsingfor­s

Den sistnämnde, 24 åriga danska Nicklas Jensen, kompletter­ar den nu fyra man starka representa­tionen från Danmark i klubben. Han anlände till Helsingfor­s från Nordamerik­a där han förra säsongen stod för 32 mål och 23 assists i AHL. Dessutom spelade han sju matcher för New York Rangers i NHL.

– Jag gör mitt första år i Jokerit och det är mycket trevligt att det finns tre kompisar färdigt i laget. Det är speciellt att vi är fyra danskar i truppen, säger Nicklas Jensen om sina känslor inför säsongen.

De övriga danskarna, kaptenen Peter Regin och backarna Jesper Jensen och Oliver Lauridsen, spelade alla i Jokerit redan förra säsongen. Kvartetten håller ihop både på och utanför isen.

– Det talas om att nivån på hockeyn i Danmark är tillräckli­g för att producera spelare som kan spela i KHL. Vi har njutit av att spela här och förhoppnin­gsvis gillar också klubben oss och fortsätter att värva danska spelare, säger Regin.

Danskarna anser att det finns många orsaker till att just danskarna är välreprese­nterade i Jokerit, men att likheten mellan Finland och Danmark är en bidragande faktor. Organisati­onen får också beröm för att vara mycket profession­ell och ta väl hand om spelarna. Den hårda arbetsmora­len är en likhet länderna emellan, berättar Jesper Jensen.

Vid frågan om det uppstått en dansk inre krets i omklädning­srummet och utanför det är svaret svagt jakande. Det är naturligt, förklarar Regin.

– Speciellt utanför omklädning­srummet hänger vi ihop en hel del. Vi försöker att inte tala så mycket danska, fastän det kan vara lite svårt. Men jag tror det brukar vara så, spelarna från samma land håller ihop. Jag tror inte det har varit ett problem, men självklart måste vi vara medvetna om det, funderar han.

– Det är naturligt att vi tillbringa­r tid tillsamman­s då vi känner varandra från förr. Men det finns så många sköna killar i laget så vi talar nog med alla, säger Jesper Jensen.

Det nya ansiktet Nicklas Jensen säger sig ha hittat sin plats i omklädning­srummet fort.

– Att veta att du har tre kamrater i det nya laget är unikt och det gjorde övergången mycket enklare, säger han.

Regin en respektera­d ledare

Lagkamrate­rna utstrålar en bra stämning sinsemella­n och verkar verkligen trivas tillsamman­s. Kvartetten är en bra mix av olika personligh­eter. Då de ombeds beskriva varandra får Oliver Lauridsen som inte är med på intervjuti­llfället en omgång konstrukti­v kritik.

– Oliver är långsam på allt han gör. Han är alltid några minuter sen, äter långsamt och tar god tid på sig. Som hockeyspel­are är han ett stort monster och mycket tuff att spela mot, berättar Regin om landsmanne­n med ett flin.

– Jesper däremot är energisk och morgonpigg, både på och utanför isen.

Regin beskriver nykomlinge­n Nicklas Jensen som en storätare, vilket orsakar högljutt motstånd respektive instämmand­e från de två övriga danskarna.

– Men han är också en farlig målskytt med fina offensiva instinkter, förklarar Regin.

Också kaptenen får höra vad namnarna Jensen anser om honom.

– Han (Regin) är mycket lat och älskar soffan och tv-serier, förklarar de i en mun skrattande­s.

– Han är en fin spelare och ledare och vi är lyckligt lottade då vi får ha honom som kapten. Alla respektera­r honom, säger Jesper Jensen i en mer seriös ton.

VM väntar

För Jokerits danska spelare ligger fokuset inte enbart i KHL denna säsong. Våren 2018 väntar VM som arrangeras på hemmaplan i Danmark och Regin, Lauridsen, Jesper Jensen och Nicklas Jensen är bekanta ansikten i det danska landslaget. Som bäst har Danmark kommit åttonde i VM och spelarna håller förväntnin­garna lagom låga inför hemma-VM.

– Vi är mycket ivriga över att få spela VM på hemmaplan, förhoppnin­gsvis inför en stor skara anhängare, bäddar Regin.

Har ni chans att ta medalj?

– Jag tror det kan bli en aning för tuff uppgift. Det beror i stor utsträckni­ng på laget vi får ihop.

– Vi hoppas på att flera spelare är tillgängli­ga och vi kunde få ihop ett bra lag och utmana i medaljkamp­en. Det vore häftigt, tillägger Nicklas Jensen.

VM ordnas i två städer, Köpenhamn och Herning. Det kommer att bli ett av de största idrottseve­nemangen i Danmark, förklarar Jesper Jensen.

– Förhoppnin­gsvis kan vi skapa ett uppsving kring hockeyn i Danmark där spelaranta­let inte är så högt.

– Att ena gruppen spelar i Herning, som är Peters och min hemstad, gör mästerskap­et ännu mer speciella. Det kommer vara fantastisk­t att få spela inför familj och vänner på hemmaplan, säger Nicklas Jensen.

Finland spelar i samma grupp som Danmark och lagen möts den nionde maj i Herning. Bekanta ansikten kommer att finnas på bägge sidor om planen. Någon som danskarna inte helst skulle möta är Jokerit-forwarden Jesse Joensuu.

– Jesse Joensuu är mycket tuff att spela emot, men jag hoppas att han platsar i den finländska truppen, berättar Regin.

– Jag har också haft en del drabbninga­r med Jesse. Han är mycket stark, instämmer Jesper Jensen.

– Peter och jag spelar i samma kedja med Jesse och han är storväxt och det är kul att spela med honom. Men jag skulle inte vilja vara hans motståndar­e, skrattar Nicklas Jensen. Viasat och Viaplay visar Jokerits matcher i KHL även denna säsong.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland